Dünya

Rusya Savunma Bakanı Şoygu Ukrayna’da saldırıları bilinçli yavaşlattıklarını belirtti

Rusya Savunma Bakanı Şoygu Ukrayna’da saldırıları bilinçli yavaşlattıklarını belirtti
24-08-2022 13:44
Moskova

MOSKOVA (AA) - Rusya Savunma Bakanı Sergey Åžoygu, Ukrayna’da "özel askeri operasyon"daki saldırıları, sivil kayıpları en aza indirmek için bilinçli yavaÅŸlattıklarını söyledi.

Åžoygu, Özbekistan’ın baÅŸkenti TaÅŸkent’te yapılan Åžanghay Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (ŞİÖ) ülkeleri savunma bakanları toplantısında, Ukrayna’daki savaÅŸa iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Kiev’in Minsk AnlaÅŸmaları'nı uygulamayı reddetmesi, Donbas sakinlerine ve gelecekte Rusya’ya tehdit oluÅŸturduÄŸu için Ukrayna’da operasyon yaptıklarını dile getiren Åžoygu, “Özel askeri operasyon plana göre gidiyor ve tüm görevler tamamlanacak.” dedi.

Rus askeri birliklerinin insancıl hukuk normlarına uyduÄŸunu savunan Åžoygu, yüksek hassasiyetli silahlarla Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait askeri objelerin vurulduÄŸunu ifade etti. Åžoygu, “Aynı zamanda sivil nüfus arasında zayiattan kaçınmak için her ÅŸey yapılıyor. Elbette bu saldırıların hızını yavaÅŸlatıyor. Fakat biz bunu bilinçli olarak yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

-"Ukrayna’ya silah tedariki çatışmayı uzatıyor"

Ukrayna’ya ABD ve müttefiklerinin silah gönderdiÄŸini hatırlatan Åžoygu, bu silah tedarikinin Ukrayna’da insan kayıplarını arttırdığını ve bu ülkedeki silahlı çatışmayı uzattığını ifade etti.

Rusya’ya karşı sert yaptırımlar uygulandığını ve enformasyon savaşı baÅŸlatıldığını belirten Åžoygu, “Ukrayna’daki çatışma bunun için bir bahane haline geldi. ABD ve iÅŸ birlikçilerinin hedefi, rekabeti ortadan kaldırmak için Rusya'nın stratejik olarak yıpranması ve bağımsız bir dış politika izleyen diÄŸer devletlere uyarıda bulunmaktır.” diye konuÅŸtu.

Rusya'nın "yeni koÅŸullarda Avrupa'da istikrarın yasal temellerini oluÅŸturmak için büyük çaba sarf ettiÄŸini" kaydeden Åžoygu, Washington liderliÄŸindeki Batı’nın baÅŸta Ukrayna'nın tarafsız statüsü olmak üzere karşılıklı güvenlik garantileri konusunda Rusya’nın endiÅŸelerini dikkate almayı reddettiÄŸini dile getirdi.

Åžoygu, Ukrayna’da Rus ordusunun ABD’nin askeri biyolojik programını uyguladığına yönelik kanıtlara ulaÅŸtığını beliterek bu kanıtların, Pentagon’un bu ülkede 30’dan fazla Ukrayna biyolojik laboratuvarını finanse ettiÄŸini doÄŸruladığını söyledi. Åžoygu, biyolojik silahların bileÅŸenlerini geliÅŸtiren bu tür eylemlerin ŞİÖ üyesi ülkeler için de doÄŸrudan bir tehdit oluÅŸturduÄŸunu söyledi.

ŞİÖ’nün güney kanadında olayların geliÅŸimi için tahmin edilmesi zor bir senaryo ile gerilimin arttırıldığına dikkati çeken Åžoygu, Washington’un küresel hegemonyayı saÄŸlamak için bölgenin güvenlik mimarisini bölmeye çalıştığını vurguladı.

Şoygu, bu amaçla QUAD ve AUKUS gibi askeri-politik blokların oluşturulduğunu anımsattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER