Genel

Osmanlı-Alman ittifakının anısına yaptırılan asırlık köprü turizme kazandırılacak

Bartın'ın Ulus ilçesinde, Osmanlı-Alman ittifakının anısına Almanya tarafından yaptırılan, koruma altındaki 5 kemerli 116 yıllık Yenihan Köprüsü'nün restore edilmesi için çalışma başlatıldı.

Osmanlı-Alman ittifakının anısına yaptırılan asırlık köprü turizme kazandırılacak
29-10-2020 16:28

BARTIN(AA) - Bartın'ın Ulus ilçesinde, Osmanlı-Alman ittifakı anısına Almanya tarafından yaptırılan, koruma altındaki 5 kemerli 116 yıllık Yenihan Köprüsü, restore edilerek turizme kazandırılacak.

AbdipaÅŸa beldesine 2 kilometre uzaklıktaki Yenihan Mahallesi Çubuklu Deresi üzerine inÅŸa edilen köprü, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından koruma altına alınarak kültürel miras olarak tescillendi.

BeÅŸ kemerli olarak kesme taÅŸtan inÅŸa edilen ve orta kemeri üzerinde "Ä°nÅŸallah" yazılı kitabe bulunan tarihi köprü, büyük sel felaketlerinde ayakta kalmayı baÅŸardı.

50 metre uzunluÄŸunda, 3 metre geniÅŸliÄŸindeki köprü, sadece yaya geçiÅŸleri için kullanılıyor.

"Köprünün restore edilmesi bölge turizmine de katkı saÄŸlayacaktır"

Ä°l Kültür ve Turizm Müdürü Handan Karakoç, AA muhabirine, Bartın-Karabük kara yolunda yer alan Yenihan Köprüsü'nün, 1980 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edilerek taşınmaz kültür varlıkları envanterine alındığını söyledi.

Karayolları Genel MüdürlüÄŸü Sanat Yapıları Dairesi BaÅŸkanlığınca ülkenin birçok noktasında tarihi köprülerde restorasyon çalışması yürütüldüÄŸünü ve Yenihan Köprüsü ile ilgili de planlanma yapılmasının sevindirici olduÄŸunu belirten Karakoç, ÅŸöyle devam etti:

"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun ilgili maddesine göre, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasını saÄŸlama ve denetim görevi Kültür ve Turizm Bakanlığına aittir. Bu kapsamda, Yenihan Köprüsü ve diÄŸer kültür varlıklarımızın mutat kontrol ve denetimleri Amasra Müzesi uzman personeli tarafından gerçekleÅŸtirilmektedir. Bölgenin önemli deÄŸerlerinden biri olan köprüde restorasyon çalışması yapılması, bölge turizmine de katkı saÄŸlayacaktır. Safranbolu ve Amasra ilçeleri yol güzergahı arasında bulunan köprü, her iki turizm ilçesini ziyaret edenler için de bir uÄŸrak noktası olacaktır."

"Restorasyon uygulama projeleri hazırlandı"

Ulus ve Köylerine Hizmet DerneÄŸi BaÅŸkanı Satı Lütfi Okçu da ilçedeki en önemli kültürel deÄŸerlerden birinin Yenihan Köprüsü olduÄŸunu aktardı.

BaÅŸbakanlık Osmanlı ArÅŸivlerinden edindikleri bilgiye göre köprünün, 116 yıl önce Osmanlı Devleti ile Almanya arasındaki ittifakın niÅŸanesi olarak Almanlar tarafından inÅŸa edildiÄŸini anlatan Okçu, ÅŸunları kaydetti:

"O dönem Alman hükümeti tarafından yapılan 3 köprü var ve bu köprülerden en ihtiÅŸamlı olanı Yenihan Köprüsü'dür. DiÄŸer köprüler de yine aynı bölgede yer alan Çanakçılar ve Celali köprüleridir. Bu köprü, kesme taÅŸ bloklar kullanılarak yapılmıştır. Köprünün en büyük özelliÄŸi de Ä°pek Yolu, yani ticaret yolu üzerinde olmasıdır. 1900'lü yıllarda Karabük ve Kastamonu üzerinden gelen baÅŸta orman emvali ve deri olmak üzere ticari ürünler bu köprüler kullanılarak Bartın BoÄŸazı'na, buradan da Ä°stanbul'a götürülüyor, oradan yurt dışına sevk ediliyordu."

Okçu, dernek olarak köprünün restorasyonunun yapılması için giriÅŸimde bulunduklarını ve Karayolları Genel MüdürlüÄŸü Sanat Yapıları Daire BaÅŸkanlığı Tarihi Köprüler Åžube MüdürlüÄŸüne baÅŸvurduklarını ifade etti.

BaÅŸvuruda, köprünün tarihi deÄŸerinden bahsettiklerini ve restorasyonunun yapılması için talepte bulunduklarını dile getiren Okçu, "Karayolları Genel MüdürlüÄŸü Sanat Yapıları Daire BaÅŸkanlığı tarafından restorasyon uygulama projelerinin hazırlandığı ve Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmasının ardından onarımının yapılacağı bildirildi. Bu köprünün restorasyonunun yapılması büyük önem arz etmektedir. Çünkü bölgede bu yapıyla bütün olarak deÄŸerlendirilebilecek deÄŸirmen, han, türbe gibi kültür varlıkları da var." dedi.

"Gelin damat çekimleri için de geliyorlar"

Yenihan Mahallesi sakinlerinden Fatma Üngördü ise köprünün belde için büyük bir deÄŸer olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Buraya gelin damat çekimleri için de geliyorlar. GeçmiÅŸ yıllarda burada çok büyük sellere ÅŸahit olduk, evler, köprü su altında kaldı ama köprüye bir zarar gelmedi. Ä°ncelediÄŸiniz zaman köprü yapımında kullanılan taÅŸlar da kale taşı gibi büyük. 100 yıl önce bu köprü bu kadar saÄŸlam nasıl yapılmış ÅŸaşırıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER