Özel Haber

KazanForum'dan öneri: İslam ülkelerinde yeni ilaçlar ve tedavi seçenekleri ortaya çıkabilir

RF Tataristan Cumhuriyeti Başkenti Kazan’da 15-19 Mayıs tarihlerinde düzenlenen 15. Uluslararası Ekonomi Forumu “Rusya - İslam Dünyası: KazanForum 2024”te İslam ülkelerinde yeni ilaçlar ve tedavi seçeneklerinin ortaya çıkabileceğine dikkat çekildi

KazanForum'dan öneri: İslam ülkelerinde yeni ilaçlar ve tedavi seçenekleri ortaya çıkabilir
15-05-2024 19:19

MOSKOVA - ÖZEL

15. Uluslararası Ekonomi Forumu “Rusya - İslam Dünyası: KazanForum”da, sağlık alanında ortak bir standart oluşturulmasında İslam İşbirliği Teşkilatı ve Avrasya Ekonomik Topluluğu EAEU ülkelerinin deneyimlerinden yararlanılması önerildi.

Konuyla ilgili dikGAZETE’ye açıklama yapan Forum yetkilileri, "Qutaiba Hasan" (Suriye Arap Cumhuriyeti) ticari kuruluşunun Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Qutaiba Hassan, böyle bir kararın İslam ülkeleri halkına gerekli ilaç ve tıbbi ekipmanı sağlayarak durumu değiştirmeye yardımcı olacağını söylüyor." dedi.

Forum rakamlarını da sıralayan uzman, “En son DSÖ istatistiklerine göre, sağlık için ortalama hükümet harcaması küresel ortalamanın yüzde 11'i kadardı. İslam İşbirliği Teşkilatı son raporunda, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler için aynı rakamın yüzde 4-5 civarında olduğunu belirtti. Bu, neredeyse iki kat daha düşük. Bu rakamın ne kadar tehlikeli olduğunu tahmin edebilirsiniz." dedi.

Çözülmesi gereken sorunlar arasında Dr. Qutaiba Hassan, "her İslam ülkesinde sağlık bakanlıkları arasında tıbbi ilaç ve ekipman üretimi için şirketlerin kayıt edilmesi gerekliliklerindeki farklılığı" değerlendiriyor ve bu da "ticaret cirosunda bir azalmaya yol açıyor." diye sözlerine ekledi. Aynı zamanda konuşmacıya göre Suriye, iç pazar için farmasötik ürünlerin %90'ını bağımsız olarak üretiyor ve yalnızca %10'unu ithal ediyor. İslam ülkeleri, Rusya ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri arasındaki işbirliği düzeyinin artırılması için de büyük fırsatlar var.

Uzman, KazanForum 2024'te dünyadaki mevcut deneyimlere dayanarak üç etkili çözüm önerdi:

1. Ülkeler arasında ilaç tescilinin karşılıklı tanınmasına ilişkin anlaşmaların imzalanması.

2. Gıda ve ilaçların kontrolü için Avrasya İslam Birliği'nin (ittifak) oluşturulması.

3. Koşulların ve standartların birleştirilmesi.

Uzmana göre bu, gelecekte "her ülkenin ve hatta hastanenin kendi tedavi protokolüne sahip olduğu" son koronavirüs salgını sırasındaki durumu önleyecek ve "birçok hayat kurtaracak."

Uluslararası Ekonomik Forum "Rusya - İslam Dünyası: KazanForum", Rusya ile İslam dünyası ülkeleri arasındaki ticari etkileşimin ana platformudur. Forumun amacı, Rusya Federasyonu'nun bölgeleri ile 57 devleti kapsayan İslam İşbirliği Teşkilatı ülkeleri arasındaki ticari, ekonomik, bilimsel, teknik, eğitimsel, sosyal ve kültürel bağları güçlendirmektir.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER