Genel

İtalya’da Conte, hükümeti kurma görevinden vazgeçti

Lig-M5S arasındaki muhtemel hükümetin başbakan adayı Giuseppe Conte, Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın kabine listesinde ekonomi bakanını veto etmesinin ardından hükümeti kurma görevinden vazgeçti.

İtalya’da Conte, hükümeti kurma görevinden vazgeçti
28-05-2018 03:34

ROMA (AA) - Ä°talya’da aşırı saÄŸcı Lig partisi ve 5 Yıldız Hareketi (M5S) arasında kurulacak yeni hükümetin baÅŸbakan adayı Giuseppe Conte, CumhurbaÅŸkanı Sergio Mattarella’nın kabinede Ekonomi Bakanlığı için düÅŸünülen ekonomist Paolo Savona’yı veto etmesinin ardından hükümeti kurma görevinden vazgeçti.

Ä°talyan ANSA ajansının haberine göre, CumhurbaÅŸkanı Mattarella, yerel saatle 19.00’da Conte’yi Roma’daki CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı’nda kabul etti.

CumhurbaÅŸkanlığından yapılan açıklamaya göre Conte, Mattarella'nın, Ekonomi Bakanlığı için düÅŸünülen Paolo Savona'yı veto etmesinin ardından hükümeti kurma görevinden vazgeçerek görevi Mattarella’ya iade etti.

Muhtemel yeni hükümetin ortaklarından Lig partisinin lideri Matteo Salvini, Mattarella’nın vetosunu sert bir dille eleÅŸtirdi.

Erken seçim çaÄŸrısı

Salvini, “Ä°talyan vatandaÅŸlarının çıkarlarını savunan bir hükümet kurmak için haftalardır gece gündüz çalıştık ama bazılarının baskısı altında olan biri ‘Hayır’ dedi. Bir daha köle olmayacağız, Ä°talya sömürge deÄŸildir. EÄŸer Ä°talya’da demokrasi varsa, bu noktada yapılacak tek ÅŸey sözü tekrar halka bırakmak.” diyerek erken seçim çaÄŸrısında bulundu.

Muhtemel yeni hükümetin diÄŸer ortağı M5S’nin lideri Luigi Di Maio ise Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Mattarella’nın, Savona’nın Ekonomi Bakanlığını veto etmesini “akıl almaz” diye niteledi.

Di Maio, “(Kimin ülkeyi yöneteceÄŸine) Hep aynı kiÅŸi karar verecekse, seçim yapmanın ne anlamı var? Ä°talya’da demokrasiyle ilgili büyük bir problem var. Bu ülkede, suçu kanıtlanmış bir suçlu, hükümlü bir vergi kaçakçısı veya yolsuzluktan soruÅŸturma altında olabilir ve aynı zamanda bakanlık yapabilirsiniz. Ama Avrupa’yı eleÅŸtirirseniz, Ä°talya’da ekonomi bakanı olamazsınız. Ama bu burada bitmez.” ifadelerini kullandı.

M5S parti kaynakları da hareketin Mattarella’yı “Anayasanın 90. maddesi çerçevesinde suçlamayı düÅŸündüÄŸünü” aktardı. Anayasanın 90. maddesi, “CumhurbaÅŸkanının, vatana ihanet ve Anayasayı ihlal durumları dışında, görevini yürüttüÄŸü sırada yaptığı iÅŸlemlerden sorumlu tutulamayacağını, bu hallerde de parlamento tarafından müÅŸterek oturumda üyelerin mutlak çoÄŸunluÄŸuyla suçla itham edilebileceÄŸini” içeriyor.

GörüÅŸmenin ardından açıklama yapan Mattarella ise, erken seçim talepleri konusunda parlamentodaki geliÅŸmelere göre karar vereceÄŸini belirtti.

Öte yandan M5S parti kaynakları, avro para birimi ile ilgili eleÅŸtirel tutumu nedeniyle veto edilen Savona’nın Ä°talya’nın Avro bölgesinden çıkması yönünde çaÄŸrı yaptığı haberlerini yalanladı.

Conte, geçen çarÅŸamba günü CumhurbaÅŸkanı Mattarella tarafından Lig-M5S hükümetini kurması için görevlendirilmiÅŸti.

Muhabir: Ecenur Çolak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER