Dünya

İşgal altındaki Filistin topraklarında 76 yıldır devam eden "Büyük Felaket": Nekbe

Filistin halkı, zorunlu göçün yanı sıra yağma ve katliamların simgesi olan "Büyük Felaket" anlamına gelen Nekbe'nin 76'ncı yılına Gazze Şeridi'nde 7 aydan fazla süredir devam eden soykırımla giriyor.

İşgal altındaki Filistin topraklarında 76 yıldır devam eden
15-05-2024 12:43
Ramallah

Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de, işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor.

Nekbe'nin tanığı Ebu Avad: Filistin halkı 2024'te daha kötü bir felaketi yaşıyorNekbe'nin tanığı Filistinli kadın: İsrail'in Gazze saldırıları Nekbe'den daha acımasızFKÖ yetkilisi Gazze'nin, 76. yılında en kötü Nekbe'yi yaşadığını söylediNekbe'nin tanığı Filistinli Hızır: Yaşananları dün olmuş gibi hatırlıyorum

İsrail güçleri, Nekbe sırasında yaklaşık 1 milyon Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köy ve kasaba yok edildi, binlerce Filistinli öldürüldü.

Nekbe'den dolayı halihazırda Filistinlilerin yüzde 80'i dünyanın farklı yerlerinde mülteci durumunda yaşıyor.

Filistin Merkezi İstatistik Kurumu, Filistin'de yaşanan ölüm, gözaltı, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşası ve toprak gasplarıyla ilgili istatistiki bilgilerin yer aldığı bir rapor yayımladı.

Nekbe'nin 76'ncı yılı münasebetiyle yayımlanan rapora göre, 1948'den bu yana yaklaşık 134 bin Filistinli ve Arap öldürüldü, 1967'den bu yana yaklaşık 1 milyon kişi gözaltına alındı.

Filistinliler, her yıl 15 Mayıs günü işgal altındaki Filistin topraklarında ve bulundukları dünyanın farklı bölgelerinde düzenledikleri çeşitli etkinliklerle Nekbe'yi anıyor.

Ancak bu yıl Nekbe, İsrail ordusunun 7 aydan fazla süredir Gazze Şeridi'ne yönelik yıkıcı saldırılarla gerçekleştirdiği soykırım ve işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin halkına karşı artan saldırıların gölgesinde karşılanıyor.