Genel

İran'da benzin zammı protestolarında bir kişi öldü

İran'ın Kirman eyaletine bağlı Sircan şehrinde benzin zammı protestolarında 1 kişi öldü.

İran'da benzin zammı protestolarında bir kişi öldü
16-11-2019 16:05

ANKARA (AA) - Ä°ran'ın Kirman eyaletine baÄŸlı Sircan ÅŸehrinde benzin zammı protestolarında 1 kiÅŸi öldü.

Ä°ranlı ÖÄŸrenciler Haber Ajansı ISNA'ya konuÅŸan Sircan Valisi Muhammed Mahmudabadi, dün gece kentte gösterilen barışçıl ÅŸekilde baÅŸladığını fakat bir grubun gösterileri provoke etmeye çalıştığını ve bir benzin istasyonunu tahrip ettiÄŸini belirtti.

Mahmudabadi, protestocuların, kentteki ana akaryakıt depolarına ulaşıp ateÅŸe vermeye çalıştıklarını ancak güvenlik güçleriyle karşı karşıya kalınca geri çekildiklerini anlatarak, "Ne yazık ki bir kiÅŸi, bu olaylar sırasında hayatını kaybetti. Bu sırada birkaç kiÅŸi de yaralandı." ifadelerini kullandı.

Hayatını kaybeden kiÅŸinin ölüm nedeninin Adli Tıp tarafından incelendiÄŸini ifade eden Mahmudabadi, "Yaralıların da hangi ÅŸekilde yaralandığı soruÅŸturuluyor. Güvenlik güçlerinin hiçbiri doÄŸrudan ateÅŸ etme emri almadı ancak hassas akaryakıt depolarını korumak amacıyla havaya ateÅŸ açma talimatı almışlardı ve bunu da yaptılar." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Mahmudabadi, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonrasında ÅŸehirde asayiÅŸin tam olarak saÄŸlandığını kaydederek halka izinsiz gösterilerden kaçınma çaÄŸrısında bulundu.

Ä°ran'da devlet tarafından sübvanse edilen benzinin litresi, aylık 60 litreye kadar bin tümenden (50 kuruÅŸ) bin 500 tümene yükseltilmiÅŸti. Araç başına bir ay içinde 60 litreden fazla benzin alınması halinde benzinin litre fiyatı 3 bin tümene çıkartılmıştı.

Ahvaz, HürremÅŸehr, Bircend, MeÅŸhed, Geçsaran, Sircan, Bender Abbas, Ä°sfahan ve Åžiraz kentlerinde halk, dün benzine yapılan zamma karşı gösteriler düzenlemiÅŸti.

Göstericiler, araç sahiplerini kontak kapatmaya çağırırken, Sircan kentinde benzin istasyonu ateÅŸe verilmiÅŸti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER