Genel

Irak'ın Zikar kentinde protestocular valilik binasını ateşe verdi

Irak'ın güneyindeki Zikar vilayetinde hükümet karşıtı gösteri düzenleyen protestocular valilik binasını ateşe verdi.

Irak'ın Zikar kentinde protestocular valilik binasını ateşe verdi
25-11-2019 09:16

ZÄ°KAR (AA) - Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Irak'ın Zikar vilayetindeki hükümet karşıtı gösterilerde bazı protestocular, valiliÄŸin yeni binasına molotofkokteyli attı. Göstericilerin ateÅŸe vermesi sonucu çıkan yangın binayı sardı.

Yangın nedeniyle yeni valilik binasında hasar oluştu.

Irak'ın güneyindeki Zikar vilayetinde geçen ay düzenlenen gösterilerde baÅŸta valilik binası olmak üzere birçok ilçede hükümet binaları ateÅŸe verilmiÅŸti.

Basra ve Zikar vilayetlerinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 6 protestocu hayatını kaybetmiÅŸ, 158 kiÅŸi yaralanmıştı.

13 televizyon ve radyo kanalına ait ofisler kapatıldı

Irak Ulusal Ä°letiÅŸim ve Medya Komisyonu, "mesleki çalışma kurallarını ihlal ettikleri" gerekçesiyle 8 uydu kanalı ile 5 radyonun ofislerinin kapatılmasına karar verdi, 5 uydu kanalına da uyarı gönderdi.

Komisyon Yönetim Kurulunun perÅŸembe günkü toplantısında, aralarında Suudi Arabistan merkezli El- Hades, Lübnan merkezli Anb ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden yayın yapan NRT Televizyonu, Dicle, EÅŸ-Åžarkiyye, El-Felluce, Er-RaÅŸid ve "Burası BaÄŸdat" televizyon kanallarının ofislerinin 3 ay süreliÄŸine kapatılmasına karar verdi.

Komisyon ayrıca, ABD merkezli "El-Hurra Irak" ve "Sava" radyoları ile yerel "Radyo en-Nas", "Bugün" ve "Nava" radyolarının ofislerinin kapatılmasını da kararlaÅŸtırdı.

Irak'ta Basın ÖzgürlüÄŸünü Savunma Cemiyeti, komisyonun bu kararını "dikta davranışı" ÅŸeklinde niteleyerek yapılanlardan büyük endiÅŸe duyulduÄŸunu açıkladı.

Cemiyet yayınladığı açıklamasında söz konusu kararların basın ve iletiÅŸimi garanti altına alan anayasa ve kanunlara aykırı olduÄŸu vurgulandı.

Cemiyet Irak Parlamentosundan, Ulusal Ä°letiÅŸim ve Medya Komisyonu üyelerinin bu basın kuruluÅŸlarına yönelik keyfi davranışla ilgili sorgulanması çaÄŸrısında bulunuldu.

Ayrıca cemiyet, bakanlar kurulundan bu kararların iptalini ve "ağızları susturan kararlar" çıkarılmasının sona erdirilmesini istedi.

Irak'taki kanlı gösteriler

Irak'ta iÅŸsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliÄŸini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de baÅŸlayan gösterilerde ÅŸu ana kadar 300'ün üzerinde kiÅŸi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kiÅŸi yaralandı.

BaÅŸkent BaÄŸdat baÅŸta olmak üzere orta ve güney kesimlerdeki kentlerde devam eden gösteriler sırasında Ä°ran'ın ülkedeki nüfuzuna yönelik tepkiler de dile getiriliyor.

Hükümetin açıkladığı reform paketleriyle ikna olmayan göstericiler, güvenlik güçlerine ÅŸiddet kullanılması talimatı verdiÄŸini belirttikleri BaÅŸbakan Adil Abdulmehdi ile yolsuzlukla suçladıkları hükümetin istifasını istiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER