Genel

Gözlerden uzak şifa kaynağı

Eskişehir’in Alpu ilçesinde bulunan “Uyuz Hamamı”, uyuz, egzama gibi birçok hastalığa şifa oluyor. Ancak sadece 30-40 kişinin yaşadığı mahallede yer alan doğal kaynak, yeterli tanıtım, bakım ve düzenleme yapılmadığı için pek de bilinmiyor.Tamamen doğal ol

Gözlerden uzak şifa kaynağı
06-02-2015 12:44

Eskişehir’in Alpu ilçesinde bulunan “Uyuz Hamamı”, uyuz, egzama gibi birçok hastalığa şifa oluyor. Ancak sadece 30-40 kişinin yaşadığı mahallede yer alan doğal kaynak, yeterli tanıtım, bakım ve düzenleme yapılmadığı için pek de bilinmiyor.
Tamamen doğal olan kaynak, Alpu ilçesine bağlı ve şuanda 30-40 kişinin yaşadığı Uyuz Hamam Mahallesi’nde bulunuyor. Türkiye’nin birçok illerinde yaşayan ve uyuz, egzama gibi hastalıkları olan vatandaşlar şifa bulmak için buraya geliyor. Hastalar ilk olarak, hamamın önünde bulunan gölet gibi alana girerek çamur banyosu yapıyor. Buradan çıkan hastalar daha sonra hamama girerek doğal kaynak suyunda bir süre bekliyor. Mahalle sakinleri, bu şekilde birkaç seans yapan hastaların sağlıklarına kavuştuğunu söylediler. Mahalle sakinleri, doğal kaynak suyunun içilebildiğine de dikkat çekerek, bu sayede kum döken hastalara da şifa olduğunu öne sürdüler. Mahalleliler, birçok hastalığa iyi gelen kaynağın sadece sedef hastalarına iyi gelmediğini aktardılar. Mahalle sakinleri ayrıca harabe durumdaki hamama ve çevresine yetkililerin sahip çıkmasını beklediklerini belirtti.

SU HAYVANLAR İÇİN DE ŞİFALİ
Kaynağın yanında İHA’ya açıklamalarda bulunan Alpu ilçesi Yunus Emre Mahallesi Muhtarı İsmail Cardalak, Uyuz Hamam’daki suyun, egzama, uyuz, kaşıntı gibi hastalıklara iyi geldiğine dikkat çekti. “İçtiğiniz zaman mesela kum döker” diyen Cardalak, “Çoğu şifalı su içilmez ama bu su içilir. İçildiği zaman kumu döktüğüne de şahit olundu. Eskiden insanlar hayvanlarını hastalıkları için buraya getirirlerdi. Biz suyun şifalı olduğunu o zaman öğrendik. İnsanlar zamanında hayvanlarında yara, bere, uyuz hastalıkları olduğu zaman bu suyun içine sokar ve o şekilde iyileştirirlermiş. Daha sonra 3-5 kişi buraya geldi ve suyun içine girdi. Suyun içerisinde bulunan çamurdan üzerine ilaç olarak döktükten sonra burada yarım saat uzandı. Ardından hamama girdi. Vücuduna sürdüğü çamur komple bütün yaralarını döktü. Burası şifalı bir su” ifadelerini kullandı.

“BAŞKA YERE TEDAVİYE GİTMEYE GEREK YOK”
Cardalak, buraya gelenlerin nasıl bir işlem uygulaması gerektiğinden de bahsederek, “İnsanlar buraya geldikten sonra ilk etapta, karşıda görmüş olduğumuz suyun içine giriyor balçık dediğimiz çamur var. Çamuru bedeninin tamamına sürüyor. Yarım saat, bir saat çamur bedende kalıyor. Bendendeki çamur kuruyor, kuruduktan sonra çamur, mıknatıs gibi devamlı deriyi çeker. Kuruduktan sonra içerideki hamama girip, yıkanıyor. Suyu içtiğiniz zaman ise acı hissedersiniz. Ayrıca su, idrar yolları ve mesane gibi rahatsızlıklara da iyi geliyor. Suyun içine atlet ve kilot ile girdiğiniz zaman sapsarı olduğunu görürsünüz. Çünkü suyun içersinde kükürt ve asit var. Hiç başka yere tedaviye gitmeye gerek yok burada şahit olduk. Adamlar gelip idrar yolundan rahatsız olduğunu, şu kadar yara olduğunu söyledi. Buraya gelen kişilerin yaralarının bir saat içerisinde pul pul döküldüğünü gördük” diye konuştu.

“BURASI ÇOK BAKIMSIZ”
Alanın çok bakımsız olduğundan yakınan Cardalak, şöyle devam etti:
“Burası çok bakımsız. Gerekli bakım ve düzenleme yaparlarsa burasının balıklı göl gibi tutacağına eminim. Hem halka faydalı olur. Burası çok amaçlı bir yer. Bugün televizyonlarda gösteriyorlar milyarlarca, yüz binlerce para verip alacaklarına buradaki çamur parasız. Şifa burada.”

“SADECE SEDEF HASTALIĞINA ÇARESİ YOK”
Mahalle sakinlerinden Nazım Kaya ise, kaynağın çok şifalı olduğunu anlattı. “Kremdir, şudur budur, çarttır curttur, bunlar hep hikaye” diyen Kaya, şöyle konuştu:
“Gelsin buraya ben derdime deva bulamadım desin, gitsin. Her türlü masrafını biz karşılarız. Bu suyun sadece sedef hastalığına çaresi yok. Geri kalan, yani doktorların çare bulamadığı bütün vücuttaki kaşıntılara, alerjiye, midedeki rahatsızlığa iyi geliyor. Buraya geleceksin, güzelce soyunup çamura gireceksin. Çamur üzerinde 1-2 saat kaldıktan sonra içeriye hamama giriyorsun, yıkanıyorsun. Yıkandıktan yarım saat, 45 dakika sonra zaten vücut çamurun faydasını sana hissettiriyor. Vücudunda gerilme oluyor. Tabi ondan sonra 1-2 saat girip temiz su ile duş almak zorundasın. Yani ne bileyim böyle bin bir derde devası var buranın. Çok gelen giden oldu. Mesela dışarı yerlerden gelenler oldu. Vücudunun her yeri yara olan 12-13 yaşında bir çocuk geldi. Burada evimizde baktık, tedavisini oldu ve vücudunda hiç yara bere kalmadı. Hala telefon açıp milyarlar teklif ediyor, ama biz para mara istemiyoruz.”
Kaya, alanın bakımsızlığına da sitem ederek, yetkililerden şifalı doğal kaynağa sahip çıkmasını istedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER