Genel

'Göç dalgalarını Suriye'nin içinde karşılamak için hazırlık yapıyoruz'

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kınık, "Suriye'de olası askeri çatışma temelli hareketlenmelerden sonra Türkiye'ye yönelebilecek birtakım göç dalgalarını Suriye'nin içinde karşılamak ve ihtiyaçlarını orada gidermek için hazırlık yapıyoruz." dedi.

'Göç dalgalarını Suriye'nin içinde karşılamak için hazırlık yapıyoruz'
11-02-2019 15:19

GAZÄ°ANTEP (AA) - MEHMET AKÄ°F PARLAK - Türk Kızılayı Genel BaÅŸkanı Kerem Kınık, Fırat'ın doÄŸusuna ve Münbiç'e yönelik olası operasyon durumuna iliÅŸkin, "Suriye'de olası askeri çatışma temelli hareketlenmelerden sonra Türkiye'ye yönelebilecek birtakım göç dalgalarını Suriye'nin içinde karşılamak ve ihtiyaçlarını orada gidermek için hazırlık yapıyoruz." dedi.

Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de 2011 yılında baÅŸlayan iç savaşın ardından Türk Kızılayının her zaman mazlumların, aç ve açıkta olanların yanında yer aldığını, onlara etnik ve mezhep ayırımı yapmaksızın yardım eli uzattığını belirtti.

Fırat'ın doÄŸusuna ve Münbiç'e olası operasyon durumunda diÄŸer kuruluÅŸlar gibi kendilerinin de birtakım hazırlıklar yaptıklarını aktaran Kınık, ÅŸöyle devam etti:

"Suriye'nin içinde yapmış olduÄŸumuz çalışmaların iki boyutu var. Birincisi Suriye'de olası askeri çatışma temelli hareketlenmelerden sonra Türkiye'ye yönelebilecek birtakım göç dalgalarını Suriye'nin içinde karşılamak ve ihtiyaçlarını orada gidermek için hazırlık yapıyoruz. Dolayısıyla biz ağırlıklı olarak olası bir olumsuzluÄŸun Türkiye'ye bir göç olarak yönelmemesi için içeride tedbirleri alıyoruz. Ä°kincisi ise burada oluÅŸmuÅŸ olan güvenli bölgelere Türkiye'den Suriye'ye geçmek isteyen insanlara destek olarak Suriye'ye dönüÅŸü saÄŸlamaktır. Åžu an Ä°dlip, Afrin ve Halep'in kuzey bölgesi olan Fırat Kalkanı bölgesine yaklaşık 300 bin civarında Suriyeli geri döndü. Bu sayı önümüzdeki günlerde inÅŸallah güvenli bölge kuÅŸağı gerçekleÅŸtirilebilirse ki bu konuyla ilgili bizimde insancıl aktörlerle temasımız devam ediyor, inÅŸallah Türkiye'nin temennisi olursa bu sayı artacaktır. Ayrıca güvenli bölgeye Suriyelilerin gitmesi için birtakım teÅŸvik çalışmalarımız var."

Kınık, Türkiye'de ve Suriye'de bulunan mazlumlara yardımlarının aralıksız devam ettiÄŸini, Türk Kızılayının asıl vazifesinin her ÅŸartta yardım eli uzatmak olduÄŸunu anlattı.

"2 milyar dolar değerinde insani yardım yapıldı"

Kınık, Suriye'de ağırlıklı olarak gıda, su, saÄŸlık hizmetlerinin sunulmasında ve barınma, korunma hizmetleri gibi pek çok alanda en aktif rolü yine Türk Kızılayının üstlendiÄŸini dile getirerek, ÅŸunları kaydetti:

"Åžu ana kadar Suriye'nin içine gönderdiÄŸimiz insani yardım miktarı 42 bin tırdır. Bu da yaklaşık olarak 2 milyar dolar deÄŸerinde insani yardım demektir. Bu 42 bin tır malzeme paydaÅŸlarımızın ve Kızılayın katkılarıyla Suriye'nin içine gönderilen malzemeleri kapsıyor. Bizim deÄŸil de farkı kanallardan Suriye'ye geçen yardımlarla beraber bu sayının en az üç katı diyebiliriz. Dolayısıyla bu anlamda Kızılay çok büyük bir yük kaldırıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER