Bilim & Teknoloji

Dünyanın en değerli 10 şirketinden 7'si teknoloji şirketi

"2019'da Piyasa Değerine Göre En Büyük 100 Şirket" raporuna göre en değerli 10 şirketten 7'sini dijital teknoloji üzerine yoğunlaşan şirketler oluşturuyor.

Dünyanın en değerli 10 şirketinden 7'si teknoloji şirketi
21-01-2020 14:30

Dünyanın en deÄŸerli ÅŸirketleri listesine 10 yıl önce 2 teknoloji ÅŸirketi girebilirken, 2019 verilerine göre piyasa deÄŸeri en yüksek ÅŸirketler listesinde dijital teknoloji üzerine yoÄŸunlaÅŸan 7 ÅŸirket yer alıyor.

Online istatistik portalı Statista tarafından yayımlanan "2019'da Piyasa DeÄŸerine Göre En Büyük 100 Åžirket" raporuna göre teknoloji ÅŸirketlerinin yükseliÅŸi devam ediyor. 2010 yılında sadece 2 teknoloji ÅŸirketi en deÄŸerli 10 ÅŸirket arasında kendine yer bulabilirken 10 yıl sonra teknoloji ÅŸirketleri listeyi domine ederek 7 ÅŸirketle listede yer aldı.

Ä°lk 10'daki teknoloji ÅŸirketleri sıralamasında Amerikalı ÅŸirketlerin ağırlığı dikkati çekiyor. ABD listede 5 ÅŸirket (Apple, Microsoft Corp, Alphabet Inc., Amazon ve Facebook) ile kendine yer bulurken, Çin listede 2 ÅŸirket (Alibaba ve Tencent Holding) ile yer aldı.

Markets Insider sitesinde yer alan habere göre, sadece teknoloji ÅŸirketleri baz alındığında, dünyanın en deÄŸerli 5 teknoloji ÅŸirketi de ABD'de yer alıyor. ABD'li 5 teknoloji ÅŸirketinin piyasa deÄŸeri ise 5 trilyon doları aÅŸmış durumda. Yapay zekadan bulut biliÅŸime, e-ticaretten akıllı telefonlara kadar hemen hemen her alanda faaliyet gösteren ÅŸirketler her geçen gün deÄŸerlerini artıyor.

Ä°ÅŸte listede yer alan ilk 5 teknoloji ÅŸirket ve piyasa deÄŸerleri:1. Apple Inc: 1,38 trilyon dolar

1976 yılından Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından temelleri atılan Apple adını ilk olarak ürettiÄŸi bilgisayar kitleri ile duyurdu. Åžirket günümüzde tüketici elektroniÄŸi, bilgisayar yazılımı ve kiÅŸisel bilgisayar tasarlayan, geliÅŸtiren ve satan çok uluslu bir Amerikan ÅŸirketi olarak biliniyor. Åžirketin en bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saatleri olurken en bilinen yazılımları ise OS X ve iOS iÅŸletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı, Apple TV+, iMessage, ve iCloud olarak ön plana çıkıyor. Åžirket, Markets Insider'da yer alan Ocak 2020 verilerine göre 1,38 trilyon dolar piyasa deÄŸeri ile dünyanın en deÄŸerli teknoloji ÅŸirketi olarak ön plana çıkıyor.

2. Microsoft Corp: 1,27 trilyon dolar

4 Nisan 1975 yılında Bill Gates ve daha sonra ÅŸirketten istifa edecek olan Paul Allen tarafından kurulan Microsoft, bugün bilgisayarlarda en çok kullanılan iÅŸletim sistemlerinden biri olan Microsoft Windows ile adını bütün dünyaya duyurdu. Åžirket, 1980'lerde MS-DOS iÅŸletim sistemi ile kiÅŸisel bilgisayarlara yönelik iÅŸletim sistemi pazarında çok önemli bir yere gelirken ardından Microsoft Windows ile de liderliÄŸini sürdürdü. Åžirketin Microsoft Windows dışında en çok bilinen yazılımları, Microsoft Office paketi, Internet Explorer ve Edge web tarayıcıları olurken, donanım ürünleri ise Xbox video oyun konsolları ve Microsoft Surface tablet serisi olarak ön plana çıkıyor. Åžirket en büyük satın alımlarını ise Aralık 2016'da 26,2 milyar dolara LinkedIn ve Mayıs 2011'de 8,5 milyar dolara Skype Technologies alarak yaptı. Åžirketin Ocak 2020 verilerine göre, 1,27 trilyon dolar market deÄŸeri bulunuyor.

3. Alphabet Inc: 1 trilyon dolar

Alphabet Inc. Google ve Google'a ait diÄŸer ÅŸirketleri tek çatı altında toplamak için 2015 yılında kuruldu. Merkezi Kaliforniya'da bulunan ÅŸirketinin başında Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin bulunuyor. Åžirketin en bilinen hizmeti ise daha çok arama motoru olarak hizmet veren Google olarak ön plana çıkıyor. 1998 yılında özel bir ÅŸirket olarak kurulan Google, Alexa tarafından dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitesi olarak gösteriliyor. Google arama motoru hizmetinin yanında YouTube, Android iÅŸletim sistemi, Gmail, Google Takvim, Google Harita, Google Drive ve Google Pixel akıllı telefonu gibi pek çok konuda da kullanıcılarına hizmet veriyor. Alphabet ayrıca yapay zeka üzerine çalışmalar yapan DeepMind ÅŸirketinin de sahibi konumunda bulunuyor. Åžirketin Ocak 2020 verilerine göre 1 trilyon dolarlık piyasa deÄŸeri bulunuyor.

4. Amazon: 931 milyar dolar

ABD merkezli bir diÄŸer teknoloji ÅŸirketi olan Amazon e-ticaret, bulut biliÅŸim, yapay zeka, dijital yayın platformu konularında ön plana çıkıyor. Jeff Bezos tarafından 5 Temmuz 1994'te Amerika BirleÅŸik Devletleri'nin Seattle ÅŸehrinde kurulan Amazon piyasa deÄŸeri açısından dünyanın en büyük alışveriÅŸ sitesi konumunda bulunuyor. Amazon son dönemlerde robotik teknolojiye yaptığı yatırımlar sonucunda iÅŸçi çıkarmalar ile de gündeme gelse de ÅŸirket 2018 verilerine göre yaklaşık 650 bin iÅŸçi sayısı ile ABD'nin en çok iÅŸçi istihdamı saÄŸlayan ÅŸirketlerinden biri konumunda. Amazon'un en çok kullanılan servisi olan e-ticaretin yanında ÅŸirketin dijital video izleme platformu Amazon Prime Video, Amazon Music, bulut biliÅŸim hizmeti saÄŸlayan Amazon Web Services, e-kitap okuyucu Kindle ve sesli ev asistanı Amazon Alexa gibi diÄŸer ürünleri de bulunuyor. Amazon'un Ocak 2020 verilerine göre market deÄŸeri ise 931 milyar dolar olarak dikkati çekiyor.

5. Facebook: 632 milyar dolar

Sosyal medya platformu Facebook 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kuruldu. KuruluÅŸunun ilk yıllarında sadece Harvard Üniversitesindeki öÄŸrencilerin kullanımına açık olan platform daha sonra ağını bütün Ivy League okullarını kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletti. 2006'dan sonra ise ÅŸirket 13 yaşından büyük herkesin kullanıcı olabilmesine izin verdi. Dünyanın en büyük sosyal medya platformu haline gelen Facebook'un 2019 yılı Statista verilerine göre aylık aktif 2,45 milyar kullanıcısı bulunuyor. Åžirket, 2012 yılında 1 milyar dolara Instagram'ı 2014 yılında da 19 milyar dolara WhatsApp'ı satın alarak, Facebook uygulaması ve Facebook Messenger uygulaması ile birlikte en çok indirilen uygulamalar listesinde dört uygulaması ile yer almayı baÅŸardı. Facebook arkadaÅŸlık sitesinin yanısıra dijital para birimi Libra, projesi ile de gündemi uzun süre meÅŸgul etmiÅŸti. Facebook'un Markets Insider Ocak 2020 verilerine göre market deÄŸeri ise 632 milyar dolar seviyesinde gerçekleÅŸti.

Çinli 2 ÅŸirket ilk 10'da

"2019 Piyasa DeÄŸerine Göre En Büyük 100 Åžirket" raporuna göre ilk 10'da iki Çinli ÅŸirket bulunuyor. 2019'da 480 milyar dolar market deÄŸeri bulunan Alibaba dünyada e-ticaret, e-ödeme sistemi ve bulut biliÅŸim ile ön plana çıkıyor. 472 miyar dolar pazar deÄŸerine sahip olan Tencent Holdings ise WeChat gibi Çin'de çok yaygın kullanılan ve kullanıcılarına yemek sipariÅŸinden hastane randevuna kadar pek çok konuda dijital hizmet veriyor. Tencent aynı zamanda Alibaba'nın ardından Asya'nın en büyük ikinci ÅŸirketi konumunda. Son yılların en çok konuÅŸulan video paylaşım platformu TikTok'ta yine Çinli bir firma olan ByteDance tarafından iÅŸletiliyor. Ayrıca Çin, “Made in China 2025” planıyla, dünyanın en yüksek teknoloji üreten ülkesi olmayı hedefliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER