Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bütün tarafların katılımı ile Milli Eğitim Şurası toplanmalı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Kesinlikle bütün tarafların katılımı ile Milli Eğitim Şurası toplanmalı. Devlet ortak akılla yönetilir, akıl akıldan üstündür." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bütün tarafların katılımı ile Milli Eğitim Şurası toplanmalı
07-11-2017 19:42

TBMM (AA) - CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda, 2015'te Şırnak'ta ÅŸehit olan kardeÅŸi Yüzbaşı Ali Alkan'ın Osmaniye'deki cenaze töreninde sarf ettiÄŸi sözlerle gündeme gelen eski Yarbay Mehmet Alkan'a CHP rozeti taktı.

KılıçdaroÄŸlu, Mehmet Alkan'ın, kardeÅŸinin cenazesi sırasında, "Buradaki vatan evladı daha 32 yaşında. Sevdiklerine doyamadı, bunun katili kim? Bunun sebebi kim? Daha düne kadar 'çözüm' diyenler neden ÅŸimdi 'sonuna kadar savaÅŸ' diyor." dediÄŸini belirtti.

Alkan'ın bu sözleri nedeniyle, bir OHAL KHK'sı ile ordudan atıldığını belirten KılıçdaroÄŸlu, "Bütün ÅŸehit yakınlarına, bütün gazilere sesleniyorum: Bu tabloyu içinize sindiriyor musunuz? EÄŸer bu tabloyu içinize sindirmiyorsanız, yarın önüne sandık gelecek, elinizi vicdanınıza koyup oyunuzu öyle vereceksiniz." dedi.

"Sivil ölüme mahkum edildi"

Alkan'ın sadece ordudan atılmadığını vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Pasaport verilmedi, tazminatı verilmedi, kredi kartı bile verilmedi, sivil ölüme mahkum edildi. Vallahi de billahi de bunların yatacak yeri yok. Åžimdi bu tablodan güç alanlar, herkesin gözü önünde iki gazimizi darbedebiliyor. Cesareti kimden alıyor? Bunun sorgulanması lazım. Vicdan sahibi herkese sesleniyorum; gazileri darbetmek nedir? Sen eÄŸer arabana binip rahatça geziyorsan bu gaziler sayesinde. Yeri gelir 'vatan, millet, Sakarya' dersin, yeri gelir arkana bakmadan kaçarsın.

Bütün gazilerimize sahip çıkacağız. Onlara kalkan her el millete kalkmış bir eldir. Bütün gazilerimize, ÅŸehitlerimize, gazi ve ÅŸehit yakınlarımıza sahip çıkmak zorundayız. Havuz medyasından bir köÅŸe yazarı gazilere 'ÅŸaklaban' diyecek kadar ileri gidiyor. Asıl sen ÅŸaklabansın."

"Bunun takipçisi olacağız"

Geçen hafta, Zonguldak'taki maden iÅŸçilerinden ve Mecliste görüÅŸülen torba yasanın 58'nci maddesinden söz ettiÄŸini aktaran KılıçdaroÄŸlu, "Ä°ÅŸçiler 'biz maden ocağından çıkmayacağız' dediler. Bugün sabaha karşı haber gelmiÅŸ bir uzlaÅŸma saÄŸlanmış. EÄŸer bir uzlaÅŸma saÄŸlanmışsa parlamentoda bunun takipçisi olacağız. Zonguldak'taki bütün iÅŸçilerin haklarına sahip çıkmak CHP'nin temel görevidir." dedi.

KılıçdaroÄŸlu, son günlerde eÄŸitimle, sınavlarla ilgili yeni bir tartışma yaÅŸandığına iÅŸaret ederek, "Devlet akılla yönetilir, devlet bilgiyle yönetilir. Ortak akılla yönetilir. EÄŸer bir karar alacaksanız oturur bakarsınız; ÅŸu geldiÄŸimiz hale bakın. Her bakan deÄŸiÅŸtiÄŸinde sınav sistemi deÄŸiÅŸiyor, her bakan deÄŸiÅŸtiÄŸinde sistem deÄŸiÅŸiyorsa o sistem milli deÄŸildir. Bakanlığın adı 'Milli EÄŸitim Bakanlığı.' Nasıl bir milliyse, sınav deÄŸiÅŸiyor bakan deÄŸiÅŸiyor, bakan deÄŸiÅŸiyor sınav sistemi deÄŸiÅŸiyor." diye konuÅŸtu.

KılıçdaroÄŸlu, konuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti:

"Çocuklarımızın iyi okumasını isteriz, analitik düÅŸünmelerini, dünyayı, çevreyi sorgulamalarını isteriz. Ä°yi öÄŸretmenler olmasını isteriz. Adı 'Milli EÄŸitim' ama bu bakanlık milli deÄŸildir. Haziran 2017'de 'ÖÄŸretmen Strateji Belgesi' yayınlandı. 2017'de açıklanan belge kamuoyuna kapalı, saydamlıktan uzak. Bu nasıl milli; vatandaşın, eÄŸitimcilerin, sendikaların haberi yok. Kim yayınlıyor? Mili EÄŸitim Bakanlığı."

KılıçdaroÄŸlu, yine yapılan bir araÅŸtırmada Türkiye'deki ortaokul öÄŸrencilerinin yaÅŸamlarından memnun olmadıklarını ortaya koyduÄŸunu dile getirerek, iktidarın getirdiÄŸi her sistemi "büyük reform" diye tanıttığını söyledi.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, "Bütün velilere sesleniyorum; senin çocuÄŸun bu kadar deÄŸersiz mi? Birisi kalkıyor, eÄŸitimci deÄŸil, ama 'BaÅŸbakana söylerim bu kalkar' diyor. Aradan 87 saat geçtikten sonra Milli EÄŸitim Bakanı taksi durağında TEOG'un kalktığını açıklıyor. Neye göre koydun, neye göre kaldırıyorsun." açıklamasında bulundu.

"Bakan itiraf etti"

TEOG yerine geçecek modeli Milli EÄŸitim Bakanı Ä°smet Yılmaz'ın açıkladığını, açıklaması sırasında ise "okulların yüzde 90'ının niteliksiz olduÄŸunu itiraf ettiÄŸini" belirten KılıçdaroÄŸlu, CHP'nin iktidar olması durumunda eÄŸitimde yapacağı deÄŸiÅŸiklikleri anlattı.

KılıçdaroÄŸlu, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Kesinlikle bütün tarafların katılımı ile Milli EÄŸitim Åžurası toplanmalı. Devlet ortak akılla yönetilir, akıl akıldan üstündür. Bunu zamanında Finlandiya yaptı. Finlandiya'daki reformu yapan bakan yardımcısını Türkiye'ye davet ettik. Milli EÄŸitimdeki bütün taraflara çaÄŸrı yaptık 'gelin dinleyin' diye. Biz davet ettik, görevimizi yaptık. Her okulun bir bütçesi olmalı. Devlet özel okullara 1 milyar 300 milyon lira teÅŸvik veriyor. Devlet okullarına vermiyor, çünkü devlet okullarına fakir fukaranın çocukları gidiyor. Zaten fakir fukaranın oyu çantada diyor. Bu konuda da bütün veliler dikkatli olmalı. Liyakat esaslı bir sisteme yeniden dönmek zorundayız. ÖÄŸretmenlerin yetiÅŸtirilmesine özel çaba harcamalıyız. Taşımalı eÄŸitime son vermemiz lazım. Nerede çocuk varsa orda okul, orada öÄŸretmen olacak. Her köyde bir ziraat mühendisi olmasını nasıl öngörüyorsak, bir öÄŸretmen de olacak. Gerekirse boÄŸazımızdan kesip çocuklarımıza ayıracağız. EleÅŸtiriyoruz ama ne yapılması gerektiÄŸini de söylüyoruz."

"Gelmediler, kaçtılar"

Daha önce "hiç kimsenin bu ülkede can ve mal güvenliÄŸi olmadığını söylediÄŸini, kıyametin koptuÄŸunu" belirten KılıçdaroÄŸlu, bunun en tipik örneÄŸinin, seçilen belediye baÅŸkanlarında görülebileceÄŸini ileri sürdü.

"Halkın oyuyla seçilen bir belediye baÅŸkanının, can ve mal güvenliÄŸi yoksa sokaktaki vatandaşın nasıl olacak?" sorusunu yönelten KılıçdaroÄŸlu, Balıkesir Belediye BaÅŸkanı Edip UÄŸur'un, herkesin önünde, açıkça, aÄŸlayarak bunu itiraf ettiÄŸini anımsattı. KılıçdaroÄŸlu, bir Allah'ın kulunun, savcının çıkıp, "Tehdit suçtur. Kim seni tehdit etti, aileni nasıl ettiler?" diye soruÅŸturma açmadığını, açamadığını, korktuÄŸunu öne sürerek, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ama Burak Akbay, Cumhuriyet hakkında açarlar. Neden? Talimat aldıkları için. O nedenle hiç kimsenin can ve mal güvenliÄŸi yoktur.

Belediye baÅŸkanlarını istifa ettirdiler, bazılarını KHK ile görevden aldılar, yerine kayyum atadılar. '17 ay beklemeyelim, erken seçime gidelim' dedik. 'Demokrasinin namusunu kurtaralım' dedik. Gelmediler, kaçtılar. Hayatımda milli iradeden korkup kaçan bir genel baÅŸkan görmemiÅŸtim, onu da görmek bana nasip oldu. Åžimdi teklifi biraz daha yumuÅŸatıyorum, kaçmasın diye. Gel istifa eden ve görevden alınan belediye baÅŸkanları için erken seçim yapalım, milli iradeye saygı gösterelim, özel düzenleme yapalım. Her türlü desteÄŸi verelim. Niçin korkuyorsun, kaçıyorsun? Siyasetçi milletten korkuyorsa seçimi nasıl yapacak? Hodri meydan dediÄŸim için mi korkup, kaçıyorsun? Hodri meydan demeye sonuna kadar devam edeceÄŸim. Onu sevdiÄŸim için deÄŸil, demokrasiye saygı duyduÄŸumuz için söylüyorum."

"Vergi cennetlerinde kimin ne kadar parası, şirketi var?"

"Rerefandumda evet deyin Türkiye uçacak." denildiÄŸini anlatan KılıçdaroÄŸlu, enflasyon, dolar ve terörün uçtuÄŸunu savundu.

Hükümetin vatandaÅŸa, "Vergini öde, yastık altındaki altınları çıkar, dövizin varsa bozdur." dediÄŸini aktaran KılıçdaroÄŸlu, siyasetçinin halka örnek olması, halktan bir ÅŸey istiyorsa önce kendisinin yapması gerektiÄŸini bildirdi.

KılıçdaroÄŸlu, sözlerini ÅŸöyle tamamladı:

"Ey vatandaÅŸ vergini öde. Sen ödemiyorsun. Åžirketi nerde kurdun? Niye Malta'da, vergi cennetlerinde kuruyorsun? Sen niye dövizini bozdurmuyorsun, niye yurtdışındaki bankalarda dövizini tutuyorsun, sen baÅŸbakansın, bakansın, milletvekilisin, sen yandaÅŸsın, yandaÅŸ sermayesin, senin gazetelerin var. Neden onlar yurtdışındaki bankalarda dövizlerini tutuyorlar? Bu soruyu herkesin kendi vicdanına sorması lazım.

Sabah musluÄŸu açtığında akan sudan 5 tür vergi ödüyorsun. VatandaÅŸ, gün içinde 494 çeÅŸit vergi ödüyor. Öldükten sonra da vergiden kurtulmuyorsun; veraset intikal vergisi, tabut yaparken, kefen bezi alırken vergi ödüyorsunuz. Ama bu Ankara'daki beyler vergi ödememek için ÅŸirketlerini götürüp vergi cennetlerinde kuruyorlar. Yeni doÄŸan çocuk vergi öder; emzik, bez, çocuÄŸunuza sakız alırsın vergi ödersin. Ama bu Ankara'daki beyler Türkiye'de vergi ödememek için vergi cennetlerinde ÅŸirketler kurarlar. Bunların yatacak yeri yok. VatandaÅŸa 'vergi öde' de, sen vergi ödeme ve Türkiye'yi yönet. Sayın BaÅŸbakan, 'Çocuklarım dahil herkesin hesabı incelensin' diyor. Sayın BaÅŸbakan'a içten teÅŸekkürlerimi sunuyorum. Özgüveni dolayısıyla da teÅŸekkürlerimi sunuyorum. ArkadaÅŸlarım vergi cennetlerinde kimin ne kadar parası, ÅŸirketleri var, ortaya çıksın diye araÅŸtırma önergesi verecekler. Umarım Sayın BaÅŸbakan, verdiÄŸi sözün arkasında durur ve bizim ekonomi tarihimizin bu karanlık noktasını hep birlikte aydınlatmış oluruz. Görelim bakalım el mi, bey mi yaman."

Muhabir: Barış GündoÄŸan,Meltem Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER