Çevre-Hayat

Bodrum’un mis kokulu sarı altını değer görmeyi bekliyor

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Bitez, Ortakent-Yahşi, Turgutreis ve Gölköy mahallelerinde mandalina hasadına başlandı.

23-12-2018 16:02

Kendine has kokusu ve aromasıyla bilinen Bodrum mandalinasının bu yıl az mahsul vermesi üreticiyi üzdü.

Mandalinayı ucuza almaya çalışan firmalara mandalinalarını satmayan bazı üreticiler ise mandalinadan; lokum, reçel, gazoz, kolonya sabun, cips ve un üreterek farklı yöntemlerle ürünlerini pazarlamaya başladı.

Bazı üreticiler ise Bodrum mandalinasının hak ettiği değeri görmediğini belirterek yerel yöneticilerin bir an önce atağa geçmesini beklediklerini kaydetti.

Bodrum'un farklı bölgelerinde yaklaşık 3 bin dekar alanda, 200 bine yakın ağaçtan ortalama 10 bin tona yakın Bodrum mandalinası üretimi yapılıyor.

FIRSATÇI TOPTANCILAR YÜZÜNDEN...

Her yıl Aralık ve Ocak aylarında hasat edilen mandalinaların değer kaybetmesi üreticiyi üzdü. Birçok bölgede bahçede hasat işlemi yapmayan üretici, işçi sıkıntısı ve ucuz alıcı sebebiyle mandalinalarını çürümeye terk etti.

Hasat yapanlar ise çözümü internet üzerinden satışta ve mandalinadan farklı ürünler üretmekte buldu.

Bahçeden 25 kuruş ila 50 kuruşa almaya çalışan fırsatçı toptancılar ürünü manavlara ve marketlere kilosunu 1,5 liraya kadar satıyor. Üzerine kâr koyan pazarcı esnafı ve süper marketler ise mandalinayı 2 lira ile 5 liraya satıyor.

Hasat zamanı mandalinadan kar yerine zarar eden üreticiler ise ellerindeki mandalinaları, gazoz, kolonya, reçel, lokum, cips. un ve sabun gibi ürünler yapılarak pazarlama gücünü arttırmaya çalışıyor.

Kaynak: IHA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER