Genel

Bakan Yanık: Türkiye genelinde boşanma araştırması yapılacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 2022'de Türkiye genelinde boşanma araştırması yapılacağını bildirdi.

Bakan Yanık: Türkiye genelinde boşanma araştırması yapılacak
10-11-2021 17:09

TBMM (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile baÄŸlı ve ilgili kuruluÅŸlarının 2022 yılı bütçesinin görüÅŸüldüÄŸü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Yanık, vefatının 83'üncü yılında Cumhuriyetin banisi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaÅŸlarını saygı ve rahmetle andıklarını söyledi.

Malatya'da dün çöken binanın ardından il müdürlüÄŸü psikososyal destek ekiplerinin hızla devreye girdiÄŸini belirten Yanık, vatandaÅŸlara da geçmiÅŸ olsun dileklerini iletti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 21 Nisan'da yayımlanan 73 sayılı CumhurbaÅŸkanlığı Kararnamesi ile yeniden teÅŸkilatlandırıldığını anımsatan Yanık, Bakanlığın dinamik yapısı ve yenilikçi yaklaşımıyla, dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyerek 83 milyon vatandaÅŸa hitap eden sosyal hizmet ve sosyal yardım faaliyetlerini yürüttüÄŸünü anlattı.

"Önümüzdeki dönemdeki misyonumuz, bireyin, ailenin ve toplumsal deÄŸerlerimizin korunması, güçlendirilmesi ve geliÅŸtirilmesine yönelik bütüncül ve adil sosyal hizmet modelleri geliÅŸtirmek ve uygulamak olacaktır." diyen Yanık, merkez teÅŸkilatındaki 18 birim ve taÅŸra teÅŸkilatında 48 bin 850 personelle hizmet verdiklerini söyledi.

Türkiye genelinde 400 Sosyal Hizmet Merkezi'ne ulaşılacak

Bakan Yanık, ailenin toplumun kilit taşı, birey ve ailenin ise birbirinin alternatifi değil tamamlayıcısı olduğunu ifade etti.

Sosyal Hizmet Merkezleri (SHM) aracılığıyla aile, çocuk, genç, kadın, engelli ve yaÅŸlı tüm vatandaÅŸlara, ihtiyaç duydukları konularda tek noktadan ve birebir destek saÄŸlandığını anlatan Yanık, 2013'ten bugüne kadar Türkiye genelinde 374 SHM'nin hizmete açıldığını ve yıl sonuna kadar 6 SHM'nin daha açılacağını bildirdi.

Yanık, "2022 yılı sonunda açmayı hedeflediÄŸimiz 20 Sosyal Hizmet Merkezi ile ülkemiz genelinde 400 merkeze ulaÅŸarak vatandaÅŸlarımızın hizmetlerimize eriÅŸimini daha da kolaylaÅŸtıracak ve geniÅŸleteceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) kapsamında 3 bin 542 ASDEP görevlisiyle bugüne kadar 3 milyon 468 bin 827 haneye ulaşıldığını aktaran Yanık, ASDEP mevzuatının geliÅŸtirilmesi ve yazılım alt yapısının iyileÅŸtirilmesine yönelik çalışmaları da 2022 yılının ilk yarısında tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Ücretsiz "aile danışmanlığı" hizmeti 2022'de yaygınlaÅŸtırılacak

Derya Yanık, aile eÄŸitim programları kapsamında da 2013'ten itibaren 2 milyon 296 bin 126 kiÅŸiye ulaşıldığını belirterek, "Evlilik Öncesi EÄŸitim Programı ile bugüne kadar toplam 1 milyon 216 bin 971 gencimize ve çiftimize 'Evlilikte Ä°letiÅŸim ve YaÅŸam Becerileri', 'Aile Hukuku', 'Evlilik ve SaÄŸlık' alanlarında eÄŸitimler verdik." dedi.

Türkiye genelinde SHM'ler ve il müdürlüklerince ücretsiz sunulan, vatandaÅŸların e-Devlet üzerinden baÅŸvurabildiÄŸi aile danışmanlığı hizmetine iliÅŸkin bilgileri de paylaÅŸan Yanık, "2012 yılından itibaren toplam 76 bin 472 baÅŸvuruya aile danışmanlığı hizmeti verdik. 2022 yılında, tüm bu eÄŸitim ve danışmanlık hizmetlerimizin vatandaşımıza daha etkin sunulması amacıyla, eÄŸitmen ve danışmanlarımızı süpervizyon ve eÄŸitim programları ile destekleyecek, aile danışmanlığı hizmetimizi daha da yaygınlaÅŸtıracağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde boÅŸanma araÅŸtırması yapılacak

Bakanlıkça Türkiye Aile Yapısı AraÅŸtırması'nın (TAYA) dördüncüsünün ve Türkiye Ergen Profili AraÅŸtırması'nın (TEPA) üçüncüsünün saha çalışmalarını 2021 itibarıyla baÅŸlattıklarını dile getiren Yanık, bu araÅŸtırmaların sonuçlarının 2022'de kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Yanık, "2022 yılında, ayrıca, Türkiye Üniversite GençliÄŸi Profil AraÅŸtırması'nın (TÜGPA) üçüncüsü gerçekleÅŸtirilecek olup, boÅŸanma nedenlerini incelemek üzere Türkiye geneli nicel bir boÅŸanma araÅŸtırması da yapılacaktır. Bu çalışmalarla sosyolojik deÄŸiÅŸimi ve dönüÅŸümü takip ediyor, hizmetlerimizin etki analizleriyle birlikte yoÄŸunlaÅŸmamız gereken hizmet alanlarını ve yeni sosyal politikalarımızın ana fikirlerini belirliyoruz." açıklamasında bulundu.

Afet ve acil durumlarda 564 bini aşkın vatandaşa psikososyal destek verildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Bakanlık psikososyal destek ekiplerinin afet ve acil durumlarda vatandaÅŸlara destek saÄŸladığını anlatarak, 2013'ten itibaren "kırmızı yelekliler" olarak da bilinen 8 bin 509 meslek elemanın 154 ayrı afet ve acil duruma müdahale ettiÄŸini belirtti.

Bakanlığın koordinasyonu, STK ve meslek kuruluÅŸlarının da desteÄŸiyle afet ve acil durum dönemlerinde 142 bin 222 hanede, 564 bin 611 vatandaÅŸa psikososyal destek hizmeti sunulduÄŸunu söyleyen Yanık, ayrıca 81 il müdür yardımcısı ile 8 bin 292 personele bu alanda eÄŸitim verildiÄŸini aktardı.

Yanık, Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma eğitimleri kapsamında da 871 bin 132 kişiye ulaşıldığını kaydetti.

Roman vatandaÅŸlara yönelik Strateji Belgesi Eylem Planı'nın uygulamaya alındığını ve bu kapsamda Ä°zleme ve DeÄŸerlendirme Kurulu'nun oluÅŸturulduÄŸunu anımsatan Yanık, izleme deÄŸerlendirme sistemini etkinleÅŸtirmek amacıyla Roman Strateji Belgesi Ä°çin Etkili Bir Ä°zleme, DeÄŸerlendirme ve Koordinasyon Mekanizması Kurulması Projesi'ni (ROMSÄ°D) baÅŸlattıklarını dile getirdi.

651 bin çocuÄŸa sosyal ve ekonomik destek verildi

Bakan Yanık, çocukların farklı ihtiyaçlarını gözeterek, koruyucu önleyici hizmetler baÅŸta olmak üzere çeÅŸitlendirilmiÅŸ hizmet modelleri ile çocukların yanında olmaya devam ettiklerinin altını çizdi.

Sosyal hizmetlerde aile bütünlüÄŸünü önceleyerek, çocukların aileleri yanında toplumsal hayata katılımını ve saÄŸlıklı bireyler olarak yetiÅŸmelerini amaçladıklarını belirten Yanık, çocukların ailelerinden ekonomik nedenlerle uzak kalmalarını önleyen sosyal ve ekonomik destek hizmetinden 18 yılda 651 bin çocuÄŸun yararlandığını söyledi.

Derya Yanık, güncel tutarlara göre çocuk başına aylık ortalama 1259 lira 70 kuruÅŸ destek verildiÄŸini ve Eylül 2021 itibarıyla bu destekten aktif olarak 138 binden fazla çocuÄŸun yararlandığını kaydetti.

Sosyal ve ekonomik destekten yararlanan çocukların aynı zamanda Okul Destek Projesi ile okulda ve okul dışı zamanlarda, ilgi ve yeteneklerine uygun sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklere katıldığına dikkati çeken Yanık, "81 ilde 23 bin 148 çocuÄŸumuzun faydalandığı bu etkinliklere daha çok çocuÄŸumuzun katılımını saÄŸlamak üzere projeyi yaygınlaÅŸtıracağız." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Koruyucu aileye kavuÅŸan çocukların sayısı 19 yılda 16 kat arttı

Bakan Yanık, "Koruyucu aile yanında kalan çocuklarımızın sayısı son 19 yılda 16 kat artmıştır. 2002 yılında bu sayı 515 iken 2021 Eylül ayı itibarıyla 8 bin 242'ye ulaÅŸtı. Bu sonuç hepimizin sevinci ve baÅŸarısıdır. Çocuklarımıza geniÅŸ yürekleri ile anne, baba, aile olan, sevgi olan, umut olan, gelecek olan, tüm koruyucu ailelerimize buradan bir kez daha ÅŸükranlarımızı ifade etmek istiyorum." bilgisini paylaÅŸtı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın tensipleriyle Ankara Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin kuruluÅŸ tarihi olan 30 Haziran'ın "Koruyucu Aile Günü" olarak ilan edildiÄŸini de anımsatan Yanık, "Evlat edinme uygulamamızı da titizlikle yürütmeye devam etmekteyiz. 2021 yılında 338 çocuÄŸumuz evlat edindirilmiÅŸtir. 2021 yılı eylül ayı itibarıyla evlat edinme hizmetinden yararlanan çocuk sayımız 18 bin 234'e ulaÅŸmıştır." dedi.

Yanık, bugün 112 Çocuk Evleri Sitesi'nde 6 bin 144 çocuÄŸun uzman personelin desteÄŸiyle hayata hazırlandığını söyledi. Yanık, ülke genelindeki 1193 Çocuk Evi'nde 6 bine yakın çocuÄŸun kaldığını bildirdi.

290 Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Biriminin 8 bini aÅŸkın okulla eÅŸleÅŸtirildiÄŸini ifade eden Yanık, sokakta çalıştırılan ve dilendirilen 27 bin 520 çocukla ilgili de önlem alındığını söyledi.

Çocuklar Güvende Programı ile riskle karşılaÅŸmış ve sosyal hizmet sunulmuÅŸ çocuklara yönelik izleme ve takibin sürdürüldüÄŸünü belirten Yanık, bu kapsamda 75 bine yakın izleme ve deÄŸerlendirme yapıldığını aktardı.

Çocuklara doÄŸrudan hizmet sunan personelin bilgi, bilinç, donanım ve kapasitesinin artırılması için eÄŸitimler gerçekleÅŸtirdiklerini anlatan Yanık, çocukların dijital risklerden korunmasına iliÅŸkin çalışmaların da yoÄŸunlaÅŸtırıldığını ifade etti.

Bakanlık bünyesindeki Sosyal Medya Çalışma Grubunun çocukların dijital ortamlarda karşılaÅŸabilecekleri riskleri tespit ettiÄŸi ve önleyici çalışmalar yaptığını dile getiren Yanık, ÅŸöyle devam etti:

"Bu kapsamda, çocukları olumsuz yönde etkileyebilecek 1269 içeriÄŸe müdahale edilmiÅŸtir. Bakanlığımız bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Küçükleri Muzır NeÅŸriyattan Koruma Kurulu, o kitapların küçüklerin psikolojik ve manevi geliÅŸimleri üzerinde olumsuz etki yapıp yapmayacağına karar vermekte, o müstehcenlik suçuyla ilgili adli yargı organlarına bilirkiÅŸilik yapmaktır. Bu kapsamda, Kurul tarafından bugüne kadar 16 bin 914 süreli yayın ile 30 kitap deÄŸerlendirilmiÅŸ ve 23 kitap hakkında küçükler için zararlı olduÄŸu yönünde karar verilmiÅŸtir. Buna ilaveten, müstehcenlik suçu ile ilgili 6 bin 653 adet adli bilirkiÅŸi raporu hazırlanmış ve adli makamlara gönderilmiÅŸtir. Muzır Ä°çeriklere Müdahale Ä°hbar Platformu üzerinden form, WhatsApp veya e-posta ile ihbarlar alınıp deÄŸerlendirilmektedir."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER