Çevre-Hayat

Avcıların vurduğu uçma yetisini kaybeden 'Allı Turna'ya özel bakım

Konya'da avcıların yaraladığı "Allı Turna", sağlığına kavuşup yeniden uçabilmesi için Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesinin rehabilitasyon merkezinde tedavi ediliyor.

Avcıların vurduğu uçma yetisini kaybeden 'Allı Turna'ya özel bakım
13-04-2022 14:08
Konya

Yaraları nedeniyle ölmek üzereyken bulunan "flamingo" diye adlandırılmaya çalışılan Allı Turna, Karatay Belediyesi Hayvanat Bahçesindeki rehabilitasyon merkezinde koruma altına alındı.

Avcıların tüfekle yaraladığı ve uçma yetisini kaybeden allı turnanın 15 saçma isabet eden kanadı ameliyat edildi. Yapılan operasyonla allı turnanın kanadında bulunan saçmalar çıkarıldı.

Hızlıca iyileşmesi için belli aralıklarla pansumanı yapılan ve itinayla bakılan allı turna, görevlilerce günde üç öğün karides, eklem bacaklılar ve balıktan hazırlanan kokteylle besleniyor. Merkezde tedavisi tamamlanan iki flamingonun daha rehabilitasyonu devam ediyor.

Allı Turnanın rehabilitasyon merkezindeki tedavisi, uçma yetisini tekrar kazanıncaya kadar devam edecek.

"Yasa dışı ticareti yapıldığı için avcıların hedefi oluyorlar"

Hayvanat Bahçesi Veteriner Hekimi Abdurrahman Pirinç, İç Anadolu Bölgesi'nde vahşi hayvanların tedavi ve rehabilitasyon merkezi olduklarını söyledi.

Pirinç, güzellikleriyle dikkati çeken allı turnaların yasa dışı yollarla ticareti yapıldığı için avcıların hedefi haline gelebildiğini belirtti.

Allı Turnaların Cihanbeyli bölgesindeki sazlıklar ve Tuz Gölü çevresinde yoğun olarak yaşadığını hatırlatan Pirinç, "Flamingolar güzel kuşlar ve yasa dışı da olsa insanlar sahiplenmek isteyebiliyor. Özellikle yurt dışından rağbet görüyor. Öyle olduğu için de kaçakçıların ve avcıların hedefi oluyor." diye konuştu.

Göl kıyılarında ve sığ sularda yaşayan "flamingoların" kolay hedef olduğunu vurgulayan Pirinç, şunları kaydetti:

"Geçen yıl 300'e yakın vahşi hayvanın tedavisini yaptık. Bize vurulmuş halde birçok vahşi kuş geliyor. Bu hayvanımızın da bize getirildiğinde kanadından saçmalarla yaralandığını tespit ettik.

Gerekli tüm müdahaleleri yaptık. Eğer kanat ampütasyonuna gitmeden kanadı koruyup tekrar güçlendirebilirsek doğal ortamına geri bırakacağız. Bakımlarını aksatmadan yapıyoruz.

Kokteyl ile besliyoruz. Karides, eklem bacaklılar ve hatta balıkları ezme haline getirip suyunun içine koyarak doğal ortamındaki besin kaynaklarını sunmuş oluyoruz."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER