Genel

Astım hastalarına 'pandemi sürecinde ilaçlarınızı kesmeyin' uyarısı

MÜ Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Öğretim Üyes Aydıner, "Astımlı hastaların kontrolünü ve inhale kortikosteroid içeren ilaçlarını kesmemeleri gerektiği unutulmamalıdır." dedi.

Astım hastalarına 'pandemi sürecinde ilaçlarınızı kesmeyin' uyarısı
20-05-2020 15:58

Ä°STANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi (MÜ) Pendik EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Pediatrik Ä°mmünoloji ve Alerji Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sürecinde astım hastalarının ilaçlarını kesmemeleri ve kullanımlarını aksatmamaları gerektiÄŸini bildirdi.

Prof. Dr. Aydıner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün tüm dünyada yayılan Kovid-19'un 2002 ve 2012 yıllarında salgın yapan SARS ve MERS virüsleriyle aynı aileden olduÄŸunu belirterek, virüsün diÄŸerlerinden farkının ise çok daha hızlı bulaÅŸması olduÄŸunu aktardı.

Prof. Dr. Aydıner, hastalık belirtilerinin virüs alındıktan 7-14 gün sonra ortaya çıktığını ifade ederek, hastalığın belirtilerine iliÅŸkin bilgi verdi.

Hastalığın çocuklardaki belirtilerine ishal, bulantı ve kusmanın da eÅŸlik edebildiÄŸini belirten Aydıner, "Hastalık çocuklarda nadiren zatürre ve solunum yetmezliÄŸine neden olabilmektedir. Kovid-19 pozitif hasta ile çok yakın ve riskli temas varsa bu bireyler takibe alınmaktadır." dedi.

Sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat

Prof. Dr. Elif Karakoç Aydıner, Kovid-19'dan korunmak için sosyal mesafe ile maske kullanımının önemine deÄŸinerek, kalabalık ortamlardan uzak durulması, yeterli sıklıkta ve sürede el temizliÄŸinin sabun ya da bulunamadığı durumlarda alkol bazlı antiseptiklerin kullanımıyla yapılmasını önerdi.

Ayrıca evde ya da iÅŸ yerinde ortak kullanılan alanların ve sık temas edilen yüzeylerin dezenfeksiyonunun sıklıkla yapılması gerektiÄŸini belirten Aydıner, yaÅŸam alanlarında ortak eÅŸya kullanılmaması, özellikle mutfak ve banyoda kullanılan malzemelerin ayrılması gerektiÄŸini söyledi.

Aydıner, Kovid-19 açısından baÅŸta bağışıklık yetmezlikleri olmak üzere ağır astım, KOAH, kalp yetmezliÄŸi, ÅŸeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliÄŸi, kronik karaciÄŸer hastalığı, epilepsi gibi kronik hastalıkları olanların risk altında olduÄŸunu dile getirerek, ağır astım veya kortizon kullanımı gerektiren alerjik hastalıklar dışında kovid enfeksiyonu için alerjik hastalıkların genel anlamda bir risk oluÅŸturmadığını bildirdi.

Astım, rinit ve diÄŸer alerjik hastalıkları olanlarda pandemi döneminde dikkat etmesi gerekenlere iliÅŸkin uyarılarda bulunan Aydıner, ÅŸöyle devam etti:

"Astımlı hastaların kontrolünü ve inhale kortikosteroid içeren ilaçlarını kesmemeleri gerektiÄŸi unutulmamalıdır. Ä°laç kullanımı aksatılmamalıdır. Atak anında tercihen hazne-maskeli aletlerle inhalasyon tedavisi uygulanmalıdır. Nebülizatör kullanımından, hastalığı yayabildiÄŸinden sakınılmalıdır. Alerjik rinit/astım için uygulanan immünoterapi yani alerji aşısı yapılan çocuklarda tedavi programı aralıkları biraz açılarak devam edilmelidir. Arı sokması ile ÅŸok öyküsü olan hastaların venom aşılaması hayatı tehdit eden durum olduÄŸundan ertelenmemelidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER