MOSKOVA - ÖZEL
Türkiye, Mısır ve Katar’ın, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki ateşkes koşullarını ihlal ettiği yönündeki ortak açıklamasının Tel Aviv yönetiminin tutumunu değiştirmesinin beklenmediği bildirildi. Değerlendirme, Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi (RIAC) Program Yöneticisi İvan Boçarov tarafından yapıldı.
Türkiye, Mısır ve Katar daha önce yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail’i ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanmasını sekteye uğratmakla suçlamış, Gazze’ye yönelik saldırıların insani krizi derinleştirdiğini ve gerilimi azaltma çabalarını tehlikeye attığını belirtmişti.
Rus medyasına konuşan Boçarov’a göre Ankara, Kahire ve Doha’nın İsrail’i politika değişikliğine zorlayabilecek etkili baskı araçları bulunmuyor. Uzman, İsrail’in ulusal güvenlik değerlendirmelerini esas alarak karar aldığını ve stratejik çıkarlarıyla çelişen uluslararası eleştirileri geçmişte de dikkate almadığını ifade etti.
Analist, mevcut gerilimin temelinde çatışmaların sona ermesinin ardından atılacak adımlar konusundaki görüş ayrılıklarının yattığını belirtti. İsrail, Hamas’ın tamamen silahsızlandırılmasını ve askeri altyapısının ortadan kaldırılmasını talep ederken, Filistin tarafı ise İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesini istiyor. Taraflar arasındaki bu öncelik anlaşmazlığının kalıcı bir çözüme ulaşılmasını engellediği değerlendiriliyor.
Boçarov, imzalanan ateşkesin çatışmayı sona erdirmediğini, yalnızca saldırıların ve kara operasyonlarının yoğunluğunu azalttığını söyledi. Ateşkes sürecinde tarafların karşılıklı ihlal suçlamalarının sürdüğünü ve zaman zaman yeni çatışmaların yaşandığını hatırlatan uzman, buna rağmen mevcut aşamada geniş çaplı bir tırmanış beklemediğini ifade etti.
Uzman, son aylarda benzer krizlerin defalarca yaşandığını ve her seferinde tarafların diyaloğu sürdürmeyi başardığını belirterek, bölgedeki durumun gerginliğini koruduğunu ancak kontrol edilebilir seviyede olduğunu sözlerine ekledi.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com