Hocalı’da Şubat ayının acısına kim dayanır?

Av. Ayşenaz Çimen

2 yıl önce

Hocalı Katliamı’nı bütün dünyaya tam manasıyla neden anlatamıyoruz?

Sözde “Ermeni Soykırımı” için bütün dünyayı ayağa kaldıranlar kadar sesimizi ve gerçekleri neden duyuramıyoruz?

Türk dünyasından başka Hocalı Katliamı’nı anan, anlatan ve duyuran kim var? 

Hangi ülke, hangi devlet görevlisi, hangi uluslararası kuruluş bu yaşanılan katliamın çığlıklarına ses oluyor

Hiçbirisi…

Türk’ün kaderi midir öksüzlük?

Hiç bu kadar öksüz, kimsesiz bir millet gördünüz mü?

Ben görmedim…

*

26 Şubat 2022, Hocalı Katliamı’nın 30. Yıl dönümü olacak…

25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gece Ermeni çeteleri, Azerbaycan’ın Hocalı şehrindeki; kadınları, çocukları ve yaşlılar katletti. 

Bu gece dünya tarihinin karanlık bir gecesiydi. 613 Azerbaycan Türk'ünün öldürüldüğü katliamda 487 kişi yaralandı ve 1257 kişi Ermeniler tarafından esir alındı. 

Azerbaycan Askeri Savcılığı'nın soruşturma dosyasında, katliamdan kurtulmayı başarmış 2 bin 213 kişinin ifadesi, 800'den fazla ekspertiz raporu ve ulaşılabilen diğer kaynaklar, 26 Şubat'ta dünya tarihine kara bir leke olarak geçen bir katliamı, sistematik bir işkenceyi işaret ediyor.

Adli tıp muayeneleri, akıl almaz bir işkencenin uygulandığını gözler önüne seriyor. 

Bulgulara ve ifadelere göre;

Hocalı sakinlerinin kafa derisinin soyulması, kurak, burun, cinsel organlarının kesilmesi, gözlerin çıkartılması gibi kadın, yaşlı ve çocuk ayrımı yapılmaksızın işkenceler uygulandığı tespit edildi.

Soruşturma dosyasında Hocalı katliamını yapan Ermenistan ordusu subaylarının yanı sıra, Sovyet ordusunun o zaman bölgede bulunan 366. Motorize Alayının çoğu Ermeni kökenli 38 üst düzey subayının da ismi yer alıyor. 

Azerbaycan, 613 sivili katleden sorumluların yargılanmasını talep ediyor.

Azerbaycan ayrıca, Hocalı'da yaşananları 1949 Cenevre Sözleşmeleri'nin, Birleşmiş Milletler'in (BM) “Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi”, “Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi”, “İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi”, “Çocuk Hakları Sözleşmesi” gibi çok sayıda ciddi sözleşmenin ihlali olarak da nitelendiriyor.

Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, Hocalı Katliamı'nın sorumlusu birliklerin başındaki iki liderden biriydi, ve bazı kaynaklara göre katliam emirlerinin sahibi. 

Nitekim Sarkisyan, İngiliz araştırmacı Thomas de Wall'un yaptığı bir röportajda o günlerden şu şekilde bahsediyor:

“Azerbaycanlılar Ermenilerin sivil halka karşı katliam yapmayacağını düşünmekteydiler. Biz bunu Azerbaycanlılara şaka yapmadığımızı göstermek amacıyla ibret olsun diye yaptık.”

Hocalı’da son düğün. 

Fotoğraftaki Hocalı sakinlerinin hepsi o karanlık gecede katledildi. 

Gelinin sağındaki atkılı erkek ve iki kardeşi esir düştükten sonra acımasızca katledildiler. 

Elinde tabak olan yüzü arkaya dönük kadının adı ise “Çiçek”; o karanlık gecede acımasızca öldürüldü, naaşı bir hafta sonra bulundu.

BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 2, 3, 5, 9 ve 17. maddelerinin ihlal edildiği Hocalı Katliamı'ndan ötürü kimse yargılanmadı…

NEDEN?

NEDEN?

NEDEN?

Hocalı’da Şubat ayının acısına kim dayanır ha?

.

Ayşenaz Çimen, dikGAZETE.com

.

YAZARIN DİĞER YAZILARI