16 NİSAN ÖZETİ

Abdulhay Selim Dündar

7 yıl önce

Kesin olmayan sonuçlara göre Türk milleti EVET dedi.

***

Liderlerin tepkileri, notları:

-Şüphesiz galiplerin en başında yola çıktığı ve kendi atadığı muhtelif insanlar tarafından yalnız bırakılan Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Halk kesin bir şekilde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine olur verdi, fakat bunu beklenen oranda vermeyerek reis-i cumhurdan taleplerinin de olduğunu açık bir şekilde iletti.

-Ak Parti oy oranından elbette ki memnun değil. Fakat meşru bir şekilde anayasa halkın onayını aldı. Oran az olsun çok olsun, sonuçları kimse küçümseyemez. Birleşik Krallık bu oranla Avrupa Birliğinden ayrıldı.

-MHP’nin hazırlanmaya pek vakti yoktu. Ak Parti’nin kendini yüzde yüz ikna edemediği gibi Bahçeli de ciddi oranda edemedi. Fakat Ak Parti bu anayasayı Bahçeli’nin ‘önce devlet’ tutumuyla halka sunabildi. Unutmamak lazım.

-Kemal Kılıçdaroğlu CHP’nin Aziz Yıldırım’ı gibi. Bişey yapsa da duruyor, yapmasa da…

-Meral Akşener Hillary’ciliği bıraksın, Türk insanı meseleye biraz daha ayıkırsa onu siyaset tarihine gömer. Bu kadar.

***

HAYIR’dan yana olanlar tarafından halkoylamasının meşruluğu tartışılıyor. Daha önce defalarca olduğu gibi YSK mühürsüz pusula ve zarfların da geçerli olarak sayılmasına karar verdi. Mantığın almadığı kısım mühürsüz pusula veya zarflar iptal edilse, EVET neticesi değişmeyecek. Üstelik iptal edilir de oy oranları %0,01 oynasa bu sefer hayır diyenler yine karşı çıkacak. Ben sandık kurulundaydım, hem de Bakırköy gibi ateşli bir ilçede. Emin olun tüm partiler o kadar iyi sahiplendiler ki seçimi, bir mühür ile ilgili bir hilenin olması imkansız. Adil bir oylama ve sayım olması için polisler bile sadece güvenlikten sorumlu oldukları halde pür dikkat kesilip, sandık görevlilerine destek oldular. Halkın ve siyasi partilerin bu halkoylamasını bu denli benimsemesi, anayasa referandumunun meşruiyetini tescillemiştir.

Maç oynanırken kural değişti diye bir çıkış geldi, CHP genel başkanından. YSK başkanı Sadi Güven de dedi ki: “Daha önceki maçlarda, önceki federasyon ve önceki hakemler de aynı kararı vermişti, önemli olan neticeye etki etmemesi”. Sadi Güven’in basın toplantısını dinleyin. Daha ne kadar şaibesiz ve net açıklama yapılabilir ki?

(Bu arada federasyon dedim, dediğim şey futbol federasyonu. Tayyip eyalet kurup ülkeyi bölecek diye çekiştirmeyin lütfen, verilecek cevabın karşısında Ahmet Hakan’ın soru sorduğu Deniz Baykal’a dönüşebilirsiniz)

***

Kürt seçmenlerin tercihi meselesi

Bu topraklar nice toplumlara ev sahipliği yapmıştır ve toprakların geleceği için tehlike çanları çaldığında bu toprakların azizliğinin bilincinde olan bütün insanlar bir olup o anki devleti yaşatmayı başarmışlardır, ya da yenisini kurmuşlardır. Tıpkı Çanakkale gibi, tıpkı Cumhuriyetimiz gibi… Bu nedenle diyorum ki inşallah doğu ve güneydoğudan gelen referandum sonuçları bölücü terör örgütü PKK için ‘sonun sonu’ geldiğinin göstergesi olur. Çünkü özellikle Anadolu’da ya da kırsalda yaşayan Kürt seçmenler hendek siyasetini bu referandumda cezalandırdı.

Bu arada Kürt solculuğu yapıp palavralarla Kürt kardeşlerimizi satan Demirtaş şu an mahkûm. Başkan yaptırmayacağız dediği adam ise Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci başkanı olacak. Sadece Türkiye Cumhuriyeti’nin de değil; aynı zamanda Adalet ve Kalkınma Partisinin de genel başkanı olacak.

***

Tencere-tava yine ortaya çıkar gibi oldu. Düz mantıkla bakınca evet’i kutlayanlarla tencere-tava dangırdatanların bu fiiller esnasında sokakta karşılaşması ciddi sorunlara neden olabilir, ki bu sosyal medyada da çokça tartışıldı. Ancak vatandaş 15 Temmuz’da sabır testini ve kriz yönetimi sınavını başarıyla geçti. Sorosumsu bir sıkıntı olursa bunun engelleyicisi güvenlik güçlerimiz olacaktır.

***

Bir hoca, YSK’nın “11-12 gün sonra” dediği kesin sonuçların açıklanmasını beklemeden EVET’i destekleyenleri tebrik etti. Bir hocanın o tweetini okuyunca aklıma Muzaffer Tayyip Uslu’nun Remzi Bey şiiri geldi. Şiir şöyle bitiyor:

“Hayret Doğrusu…

“Hayret.”

Mehmet Ali Şahin Bey MHP’den yeteri kadar oy gelmediğini söylemiş, evet oylarının Ak Parti’nin 1 Kasımdaki seçmenlerinden geldiğini düşünüyormuş. Yeni sistemi halka anlatmak zordu, vakit kısıtlıydı ve açıkçası zoru tam manasıyla başarmadı evet cephesi. Bu yüzden MHP’den yeterli oyun gelmemesi normal. Esas yorumum bir alt bölümde.

***

Bu oylamada Türk Milleti Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dedi ki: “Sayın Lider, biz sana güveniyoruz ve daha istikrarlı bir Türkiye için sistem değişikliğine onay veriyoruz, bu değişikliğin ehliyeti senindir. Ancak bu değişim ehliyetini %51,3’le veriyoruz, yani sistem değişsin ama aynı birtakım boş adamlarla altı doldurulmamış halk ilişkilerini-politikalarını üretenleri yeni düzende istemiyoruz.”

Oy oranı Ak Partilileri üzmüş olabilir. Fakat şu unutulmamalıdır ki dünkü halkoylamasında Türk Halkı on numara beş yıldız bir tercih yapmış ve tüm siyasilere ve kurumlara çeşitli mesajları tek mühür ile göndermiştir. Sonuçların sıcaklığıyla 1-2 hafta bu referandum analiz edilip tartışıldıktan sonra her parti ve siyasi lider sandıktan çıkan mesajı çözümlemekle yükümlüdür. Özellikle HAYIR’ın önde bitirdiği büyükşehirlerde vatandaşın özelde Ak Partiye kestiği ceza ne ile alakalı anlamlandırmak lazım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI