?>

Zorlu mesleklerin kadın adayları liseden yetişiyor

Kayseri Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki makine ve metalürjinin aralarında bulunduğu zorlu 7 meslek dalında eğitim gören kız öğrenciler gelecekte bu sektörlerdeki yerlerini alıp söz sahibi olmak istiyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Kayseri

Kayseri Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki zorlu 7 meslek dalında eğitim gören 115 kız öğrenci, gelecekte bu ağır sektörlerde yerlerini almak için gün sayıyor.

Lisede makine, metalürji, mobilya ve iç tasarımı, motorlu araçlar ve uçak bakım gibi bölümleri tercih eden kız öğrenciler, sınıf ve atölye ortamında cinsiyet ayrımı olmadan eğitim görüyor.

Genellikle erkek öğrencilerin tercih ettiği bölümlerde eğitim gören kız öğrenciler, sevdikleri bölümlerde okuyup gelecekte sevdikleri işi yapacak olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Okul Müdürü Tekin Alparslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kız öğrencilerin sınıf ve atölye ortamında oldukça başarılı olduğunu söyledi.

Kız öğrencileriyle gurur duyduklarını dile getiren Alparslan, "Birçok meslek lisesinin aksine okulumuzda mekanik branşlar ağırlıkta. Bu nedenle 'kız öğrenciyi bu branşlara göndermemiz uygun olmaz' diye düşünenler olabiliyor. Halbuki bizim şu anda mobilya, motorlu araçlar teknolojisi, metalürji ve makine gibi alanlarda okuyan kız öğrencimiz bulunuyor. Kız öğrencilerimiz bu bölümleri seçmekten dolayı memnun olduklarını ve isteyerek geldiklerini, seve seve çalışabileceklerini dile getiriyorlar." diye konuştu.

Alparslan, toplumdaki ön yargının kırılmasını istediklerini belirterek "Önemli olan mesleği severek yapabilmek. Bu mesleklere ilgi duyan kız öğrencilerimizi de okulumuza bekliyoruz." dedi.

Okulda 115 kız öğrencinin eğitim gördüğünü kaydeden Alparslan, "Bu toplam öğrencilerimizin yüzde 9'u civarında ama bu sayı çoğalsın istiyoruz. Kız öğrencilerimizin sadece erkeklerin egemen olduğu meslek alanlarında da yetişip piyasa şartlarında onların da mücadele edebileceğini düşünüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Alparslan, mezun kız öğrencilerin işverenlerce tercih edildiklerini, iş bulmakta sorun yaşamadıklarını söyledi.

"Keyifli çalışıyoruz"

Makine Bölümü 11. sınıf öğrencisi Seval Beyazid de makinelere merakından dolayı bu bölümü seçtiğini anlattı.

Beyazid, şunları kaydetti:

"Bu bölümü seçtiğimde ailem arkamda durdu. Makinelerle uğraşmayı seviyorum. İnsanlarla konuştuğum zaman 'kızsın, yapabilir misin?' diye tepki verdiler. Yapacağıma inandığımdan bunlar benim için sorun olmadı. Erkeklerin ağırlıkta olması benim için çok önemli değil. Hep beraber keyifli çalışıyoruz. Atölyede, temel imalat olursa parça işliyoruz, torna yapıyoruz, CNC'de, parçada program yapıyoruz. Ayrıca bilgisayar derslerimiz de oluyor."

"Kız olduğum için insanlara ilginç geliyor"

Motor Bölümü 10. sınıf öğrencisi Berivan Doğan da komşusunun tavsiyesi üzerine istemeyerek geldiği bölüme, adeta aşık olduğunu belirtti.

Motor söküp takmaya başlayınca çok zevk aldığını anlatan Doğan, "Burada okumak benim için gurur verici bir şey. Kız olduğum için insanlara ilginç geliyor. 'Sanayide kızın ne işi var' diyorlar. Motor bölümü çok güzel ve çok seviyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Erçin: Güney Kore'de virüs teşhisi konulan Türk vatandaşı yok

2020-02-28 15:42 - Gündem

Cengiz Ünder attı Roma’nın galibiyet hasreti bitti

2020-02-24 01:42 - Spor

fastPay ve İstanbul Wildcats'ten esporda iş birliği

2020-02-25 14:56 - Ekonomi

Türkiye'nin Seul Büyükelçisi Erçin: Güney Kore'de virüs teşhisi konulan Türk vatandaşı yok

2020-02-28 14:17 - Dünya

İtalya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 21'e çıktı

2020-02-29 00:42 - Dünya

AB'den Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı yetkililerine 'sondaj' yaptırımı

2020-02-28 00:07 - Dünya

Bakan Yardımcısı Önal, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield'ı İdlib konusunda bilgilendirdi

2020-02-29 14:57 - Gündem

Cenevre'deki Libya ortak askeri komite toplantılarının ikinci turu sona erdi

2020-02-24 23:13 - Genel

İdlib'de şehit olan Uzman Çavuş Muhammed Yılmaz'ın ailesine acı haber verildi

2020-02-29 21:02 - Gündem

İngiltere'den İdlib'deki gelişmelerin ardından Türkiye'ye destek

2020-02-28 17:32 - Dünya

İlgili Haberler

Ağrı'da sağanak yağış etkili oldu

23:08 - Çevre-Hayat

Ordu'da gün batımı seyri güzel bir manzara oluşturdu

21:02 - Çevre-Hayat

Doğa tutkunları bayram tatilinde Kahramanmaraş'taki Kale Boynu Kanyonu'nu tercih etti

19:57 - Çevre-Hayat

Edirne'de sıcak hava etkili oluyor

17:17 - Çevre-Hayat

Emir Dağları'ndaki yılkı atları dronla görüntülendi

17:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

A Milli Futbol Takımı, Meksika karşılaşmasına hazır

04:18 - Spor

Türkiye, savunma sanayisindeki başarısını diğer sektörlere yaymayı hedefliyor

01:48 - Ekonomi

Hindistan: Provoke edilirsek Pakistan'a saldırı düzenlemeye hazırız

00:47 - Dünya

2026 Dünya Kupası elemelerinde Hırvatistan, Çekya'yı 5-1 yendi

00:27 - Spor

Trump, İsrail'den İran ile müzakere seçeneğine yönelmesini istedi

23:37 - Dünya