?>

Ziraat mühendislerinden 65 yaş üstü çiftçilere ekim dikim için “özel izin“ önerisi

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suiçmez, "Bir aylık ekim dikim sezonu var. Çiftçi bunu kaçırırsa bir yıllık ürününü ekememiş olacak. 65 yaş üstü çiftçilerimizin tarlasına gidebilmesi lazım." dedi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, tarımda bir aylık ekim dikim sezonunun başladığını belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında evden çıkışlarına kısıtlama getirilen 65 yaş üstü çiftçilere özel izinle sadece tarlalarına gidiş imkanı verilmesi gerektiğini bildirdi.

Suiçmez, Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan zor günlerde en önemli ihtiyaçların su ve gıda olduğunu söyledi.

Salgının tarımsal üretimi ciddi anlamda olumsuz etkileme potansiyeli bulunduğunu belirten Suiçmez, bunun önüne geçmek için bazı kararların alınmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Suiçmez, 65 yaş üstünde çok sayıda çiftçi bulunduğunu ve Kovid-19'a karşı alınan tedbirler kapsamında getirilen evden çıkış kısıtlamasının ekim dikim zamanı onları çok etkilediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"65 yaş üstüne sokağa çıkış kısıtlaması olması nedeniyle çiftçilerimiz üretim alanından uzaklaşıyor. Kural gereği güvenlik görevlileri gelip 'Şu an evden çıkmayın, tarlaya gidemezsiniz.' diyorlar. Oysa bir aylık ekim dikim sezonu var.

Çiftçi bunu kaçırırsa bir yıllık ürününü ekememiş olacak. Sebzede ekim zamanı. Dolayısıyla çiftçilerimizin belirli şartlar altında bile olsa tarlasına gidebilmesi lazım. Çiftçilerimize 'Üretim İzin Belgesi' verilerek, sadece tarlasında çalışmasına olanak sağlanabilir.

Bu belgeyi yetkililerden talep ediyoruz. Şehirler arası değil, eviyle tarlası arasında gidip gelmesine olanak sağlayan bir izin verilmesini istiyoruz."

"Fidelerin toprakla buluşması gerekiyor"

Çiftçilerin bu süreçte girdiye ulaşma sorunu yaşadıklarına dikkati çeken Suiçmez, zirai ilaç ve gübre gibi girdilerin sağlanmasında sıkıntıların giderilmesi gerektiğini bildirdi.

Suiçmez, bu tip süreçlerde gıda arzının önem taşıdığına işaret ederek, gıdada yaşanabilecek azalmanın fiyatların yükselmesine neden olacağını vurguladı.

Gıda arzının azalması durumunda ithalatın gündeme geleceğini hatırlatan Suiçmez, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yeterli miktarda fide var ama toprakla buluşamıyor. Sebze üretimimizin gecikmemesi için önlemlerin alınması gerekiyor. Üretimimiz için şu anda fidelerin toprakla buluşması gerekiyor.

Bu nedenle kolaylaştırıcı kararların alınmasını bekliyoruz. Avrupa Birliği, salgın sürecinde çiftçilere ek destekleri gündemine aldı. Türkiye'de de bu tür desteklerin verilmesi ve tarımsal desteklerin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'inden az olmaması gerekiyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ziraat mühendislerinden 65 yaş üstü çiftçilere ekim dikim için “özel izin“ önerisi

2020-03-27 16:17 - Ekonomi

Diyarbakır annesi Aydan Arslan: Kızım beni görüyorsan, duyuyorsan gel, devletimize sığın

2020-03-21 19:52 - Gündem

Ford Otosan sağlık çalışanları için yüz maskesi üretecek

2020-03-27 15:12 - Ekonomi

KOBİ alacakları devlet garantisinde

2020-03-27 12:37 - Ekonomi

Zemin etüdü ile Elazığ'ın jeolojik röntgeni çekiliyor

2020-03-21 15:32 - Gündem

Trafik ışıklarıyla koronavirüse karşı 'Evde kal' çağrısı

2020-03-26 20:07 - Gündem

Ukrayna ve Özbekistan'dan gelen vatandaşlar Sakarya'da öğrenci yurtlarına yerleştirildi

2020-03-26 21:02 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak: 40 bin çiftçiye avans ile küspe istihkak bedellerinin ödemesi erken yapılacak

2020-03-27 14:21 - Ekonomi

Türkiye genelinde koronavirüs nedeniyle 110 fuar ertelendi

2020-03-26 16:40 - Ekonomi

Acıbadem Sağlık Grubu Kovid-19'a karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmalarına başladı

2020-03-26 17:52 - Sağlık

İlgili Haberler

AJet'ten yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası

11:57 - Ekonomi

Enerji filosuna katılacak yüzer platform Karadeniz'deki üretimi katlayacak

11:53 - Ekonomi

Gıda denetimlerinin yarıya yakını toplu tüketim yerlerinde yapıldı

11:27 - Ekonomi

Şam Fuarı, Türkiye-Suriye ticaretinde yeni işbirliği kapıları açacak

10:28 - Ekonomi

Borsa İstanbul, pay endeksleri kural setinde güncelleme yaptı

10:07 - Ekonomi

Günün Manşetleri

UEFA Konferans Ligi'nde play-off turu rövanş maçları yarın başlayacak

12:18 - Spor

Fenerbahçe'nin Benfica maçı kamp kadrosu belli oldu

12:13 - Spor

TBMM Başkanı Kurtulmuş: Malazgirt ruhu, bugün güçlü Türkiye yürüyüşümüze ilham kaynağı olmaktadır

12:07 - Siyaset

Şanghay İşbirliği Örgütü yeni küresel saflaşmalarda kritik ağırlık kazanıyor

12:02 - Dünya

AJet'ten yurt içi uçuşlarda indirimli bilet kampanyası

11:57 - Ekonomi