?>

Zelenskiy'den Rusya'ya birliklerini Noel'de Ukrayna'dan geri çekmesi çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'ya Ukrayna'nın topraklarında bulunan askeri birliklerini gelecek günlerde kutlanacak Noel döneminde geri çekme çağrısında bulundu.

Dünya - 3 yıl önce

Kiev

Zelenskiy, Almanya’nın dönem başkanlığını yaptığı G7 ülkeleri liderlerinin iştirakiyle düzenlenen çevrim içi toplantıya video konferansı yoluyla katıldı.

Ülkesinde Rusya'ya karşı savaşın aylardır devam ettiğini dile getiren Zelenskiy, Ukrayna'ya sağladıkları askeri, sosyal ve mali yardımlarından dolayı G7 ülkelerine minnettar olduklarını kaydetti.

Savaş devam ettiği için Ukrayna'nın güçlü bir dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Zelenskiy, "Hepinizden, sağlanan dayanışmayı gelecek yıl da sürdürmenizi rica ediyorum. Rusya saldırganlığını sürdürüyor ve bu nedenle Ukrayna'ya desteğin sürdürülmesi gerekiyor." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya göre daha fazla füze ve topçu sistemine sahip olduğuna dikkati çeken Zelenskiy, ülkesine yönelik silah yardımının artırılması gerektiğini belirtti.

Zelenskiy, "Ukrayna'nın modern tanklara ihtiyacı var ve sizden bu savunma fırsatını sağlamanızı rica ediyorum. Ukrayna'nın sürekli topçu sistemleri, silah ve mermi desteğine ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

Rus ordusunun, Ukrayna'daki kritik enerji altyapılarını hedef alarak sadece Ukrayna'yı değil, Avrupa ülkelerini de bir enerji felaketine doğru sürüklemeye çalıştığını savunan Zelenskiy, "Sizleri doğal gaz konusunda Ukrayna'ya yapılan yardımı artırmaya davet ediyorum." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, ülkesine yönelik Rus saldırılarının durdurulması için müzakere yollarıyla da çaba sarf ettiklerini dile getirerek, kısa bir süre önce Endonezya'da düzenlenen G20 Zirvesinde barış için 10 maddeden oluşan "Ukrayna Formülü" önerdiğini hatırlattı.

Ukrayna'nın teklif ettiği barış formülünün uygulanması için uluslararası bir forumun düzenlenmesi gerektiğine işaret eden Zelenskiy, "Ukrayna'nın barış formülünün maddelerini nasıl ve ne zaman uygulayabileceğimize karar vermek için özel bir zirve, Küresel Barış Formülü Zirvesini düzenlemeyi öneriyorum size." şeklinde konuştu.

"Rusya, birliklerini Noel'de Ukrayna'dan geri çeksin"

Rusya'yı somut bir çözüm süreci için gereken adımları atmaya davet eden Zelenskiy, gelecek günlerde dünya genelinde Noel'in kutlanacağını hatırlattı. Bayram günlerinde Rusya'yı ordusunu Ukrayna'dan çekmeye çağıran Zelenskiy, şunları söyledi:

"Bu (Noel), normal insanların saldırganlığı değil, barışı düşündüğü bir dönemdir. Rusya'nın en azından saldırganlıktan vazgeçebileceğini kanıtlamaya çalışmasını öneriyorum. Bu Noel'de Rus birliklerinin uluslararası kabul edilmiş Ukrayna topraklarından geri çekilmeye başlaması doğru olur. Rusya birliklerini Ukrayna'dan çekerse, çatışmaların güvenilir bir şekilde durdurulması sağlanacaktır."

Rusya'ya teklif ettiği çözümün yerine getirilmesi durumunda barışın sağlanmasının mümkün olduğuna inandığını belirten Zelenskiy, artık Moskova'dan haber bekleyeceklerini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Spor tutkusuyla iki üniversite diploması daha aldı

2022-12-07 14:39 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da kontakt lens temizleme solüsyonu üreten firma yurt dışına açıldı

2022-12-11 13:07 - Ekonomi

Ünlü Azerbaycan ve Sovyet ses sanatçısı Bülbül'ün doğumunun 125. yılı anısına Moskova'da gece düzenlendi

2022-12-08 20:09 - Özel Haber

Ukrayna ile Rusya arasında yapılan esir takasında 120 kişi serbest bırakıldı

2022-12-06 17:02 - Dünya

Cezayir tarihinin en büyük bütçesi Meclis'ten geçti

2022-12-09 00:09 - Dünya

1915 Çanakkale Köprüsü Seyit Onbaşı'nın hatırasını yaşatacak top mermisi figürlerine kavuştu

2022-12-06 12:04 - Gündem

Dağların korunmasında kadınlar önemli rol üstleniyor

2022-12-10 11:46 - Spor

Çin, "Şiyan" sınıfı iki yer gözlem uydusunu uzaya fırlattı

2022-12-12 21:29 - Teknoloji

Başkentray seferleri 12 Aralık'tan itibaren artırılacak

2022-12-09 13:03 - Ekonomi

Savunma sanayisinde proje hacmi 75 milyar dolara ulaştı

2022-12-08 13:16 - Ekonomi

İlgili Haberler

Zelenskiy: "Ruslar 500'e yakın İHA ve 50'den fazla füze ile saldırı düzenledi"

14:08 - Dünya

Putin, Kiev'e Tomahawk füzelerinin verilmesi halinde ABD ile ilişkilerin bozulacağını söyledi

14:02 - Dünya

Nepal'de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a çıktı

13:38 - Dünya

İspanya: Küresel Sumud Filosu'nda alıkonulan 21 İspanyol aktivist bugün Tel Aviv'den ayrıl

13:28 - Dünya

Fransız Milletvekili Dufour, Gazze'de kıtlık yoluyla bir soykırımın işlendiğini söyledi

13:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Zelenskiy: "Ruslar 500'e yakın İHA ve 50'den fazla füze ile saldırı düzenledi"

14:08 - Dünya

Putin, Kiev'e Tomahawk füzelerinin verilmesi halinde ABD ile ilişkilerin bozulacağını söyledi

14:02 - Dünya

Otomotiv endüstrisinin eylül ihracatı 3,6 milyar doları aştı

13:58 - Ekonomi

Trabzonspor'un efsane futbolcuları, Emir Yuşa için sahaya çıkacak

13:52 - Spor

Nepal'de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 39'a çıktı

13:38 - Dünya