?>

Zelenskiy: Rusya’nın dondurulan varlıkları, Ukrayna’nın yeniden inşası için harcanmalı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "(Rusya'nın) Dondurulan 300 milyar doları, Ukrayna’da yok edilenleri yeniden inşa etmek için kullanılmalı. Bu varlıklar varken, Ukrayna’ya destek amacıyla neden başka kaynak arayalım ki?" dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Davos

Zelenskiy, Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında yabancı medya mensuplarıyla bir araya gelerek, savaş alanındaki son durumu değerlendirdi.

Batı yardımları olmadan ülkesinin Rusya karşısında savaşta zayıf düşeceğini, kayıpların artacağını belirten Zelenskiy, “Dış yardımlar olmadan ciddi sıkıntılar yaşarız. Mühimmat yetmez, hava savunmasında zayıf kalırız. Örneğin; balistik füzeleri düşüremeyiz, ölü ve yaralı sayısında ciddi artış yaşanır." ifadesini kullandı.

Zelenskiy, Batılı ülkelerin sunduğu hava savunma sistemleri sayesinde bu kış ülkesinde enerji krizi yaşanmadığını aktararak, “Yardımlar kesilirse, tüm Avrupa’yı saracak büyük bir krize kapı açılır. Rusya, Ukrayna’yı ele geçirme şansına sahip olur. Avrupa’nın güvenliği sarsılır. NATO ile Rusya savaşı başlar." diye konuştu.

Ukrayna savaşı başladıktan sonra Batılı ülkelerce el konulan Rus varlıklarının Ukrayna’ya verilmesi gerektiğini savunan Zelenskiy, “Rusya, bugün neden savaşın maliyetini yeterince hissetmiyor? Çünkü Batı’nın, Ukrayna konulu tüm kararlarında gecikmeler yaşanıyor. Oysa dondurulmuş 300 milyar dolarlık varlıklar sayesinde Rusya için savaşın bedelini yükseltebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

"Savaş başladıktan bu yana Ukrayna’nın zararı 700 milyar doları buldu"

Zelenskiy, Ukrayna ile Dünya Bankasının savaş maliyeti konusunda ortak soruşturma yürüttüğünü hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Savaş başladıktan bu yana Ukrayna’nın zararı 700 milyar doları buldu. Bu rakam, işgal altındaki topraklarımızdaki durumu kapsamıyor bile. (Rusya'nın) Dondurulan 300 milyar doları, Ukrayna’da yok edilenleri yeniden inşa etmek için kullanılmalı. Bu varlıklar varken, Ukrayna’ya destek amacıyla neden başka kaynak arayalım ki?"

Rusya’nın Karadeniz’de gemiciliği bloke etmesi nedeniyle birçok ülkede tarım ürünlerinin zamlandığına dikkati çeken Zelenskiy, "Hatta bazı devletler, Rusya yüzünden ekmeksiz kaldı. Bu yüzden Ukrayna’ya yapılan destek, aslında kaos ve açlığı önleme adına tüm kıtalara yardım demek." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Malta Vatandaşı Nasıl Olunur?

2024-01-11 08:03 - İnsan&Hayat

Akabe Zirvesi’nden Gazze’nin yeniden işgaline karşı uyarı

2024-01-10 21:37 - Dünya

"Enerjinin Yıldızları" projesi ile elektrik dağıtım sektörüne "yıldız" yağdı

2024-01-12 12:58 - Ekonomi

Ulaştırma ve haberleşme sektöründe bu yıl 319 milyar liralık kamu yatırımı yapılacak

2024-01-16 13:38 - Ekonomi

Hatayspor, Ziraat Türkiye Kupası'nda yarın Sakaryaspor'u konuk edecek

2024-01-15 11:37 - Spor

10 soruda Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğu

2024-01-16 11:27 - Teknoloji

Diyarbakır anneleri, evlatlarının yolunu gözlüyor

2024-01-13 14:38 - Gündem

Türkiye kruvaziyer turizminde çıtayı yükseltiyor

2024-01-17 11:23 - Ekonomi

Hatay Dörtyol'da şubat sonuna kadar 352 konut teslim edilecek

2024-01-17 12:58 - Gündem

"Pençe-Kilit Operasyonu" şehitlerimizi uğurladık

2024-01-14 15:18 - Gündem

İlgili Haberler

Trump: Herkesin (Gazze'de ateşkes) anlaşmaya uymasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız

21:52 - Dünya

ABD’li yorumcu Owens, Kirk’ün öldürülmeden önce Yahudi bağışçılardan baskı gördüğünü söyledi

20:22 - Dünya

AP insan hakları ihlallerinde vize serbestisini askıya almayı kolaylaştıran değişikliği onayladı

19:12 - Dünya

Özgürlük Filosu'ndaki Türk aktivistler İsrail askerlerinin müdahalesinden çekinmiyor

18:37 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'na katılan Fransız aktivistlerin bir kısmı Fransa'ya ulaştı

18:17 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kaya, serebral palsili bireylerle bir araya geldi

23:28 - Gündem

Galata Kulesi'ne Filistin bayrağı yansıtıldı

23:18 - Gündem

Sinop'ta bir balıkçının ağına 3 bin palamut takıldı

22:13 - Çevre-Hayat

Trump: Herkesin (Gazze'de ateşkes) anlaşmaya uymasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız

21:52 - Dünya

İsrail'in alıkoyduğu aktivist Sümeyye Sena Polat annesine kavuştu

21:33 - Gündem