?>

Zelenskiy, Rusya ateşkesi kabul etmezse ABD'nin desteğini bekleyeceklerini söyledi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Rusya'ya yaptırım uygulanması veya baskı yapılması yönünde atılacak diğer adımlar Amerikan tarafına bağlı olacak. Bu, Rus tarafıyla yapılacak diyaloğa bağlı olacak." dedi.

Dünya - 6 ay önce

Kiev

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın, "30 günlük acil ateşkes" teklifini kabul etmemesi durumunda "ABD'nin güçlü adımlarını" bekleyeceklerini belirtti.

Zelenskiy, Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde ABD ve Ukrayna heyetleri arasındaki görüşmeyi değerlendirdi.

Cidde toplantısının önemine dikkatini çeken Zelenskiy, bu görüşmelerin, ülkesine ABD yardımlarının yeniden sağlanması ve savaşın sona ermesi yönünde "ilk adım" olduğunu kaydetti.

Zelenskiy, "Suudi Arabistan'daki toplantının, Rusya'nın Ukrayna ile ABD arasındaki ilişkileri tamamen tırmandırma planlarını engellediğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

ABD'nin sunduğu "30 günlük acil ateşkes" teklifini Rusya'nın reddetmesi durumunda "ABD'nin güçlü adımlarını" bekleyeceklerini dile getiren Zelenskiy, "Rusya'ya yaptırım uygulanması veya baskı yapılması yönünde atılacak diğer adımlar ise Amerikan tarafına bağlı olacak. Bu, Rus tarafıyla yapılacak diyaloğa bağlı olacak." dedi.

ABD ile Avrupa'nın bu savaşı sonlandırmak için hazır olması gerektiğini söyleyen Zelenskiy, "Bunu defalarca vurguladım. (Ukrayna'da) Hiçbirimiz Ruslara güvenmiyoruz, bunu yaşadık. Ben çok ciddiyim ve benim için savaşın sona ermesi önemli. Bugün her şey Rusya'nın ateşkes ve 'sessizliği' isteyip istemediğine bağlı." diye konuştu.

Zelenskiy, olası geçici ateşkesin sağlanmasının ardından savaşın sona erdirilmesine yönelik kapsamlı planın hazırlanmasının mümkün olabileceğini belirtti.

"Ukrayna tarafı için güvenlik garantileri içeren adım adım bir planın" önemli olduğunu vurgulayan Zelenskiy, böylece savaşın sona erdirilmesine yönelik çalışmaya devam edeceklerini aktardı.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin kendileri için "kırmızı çizgi" olduğunu ve bunun için mücadele ettiklerinin altını çizen Zelenskiy, Rusya'nın ülkesinde işgal ettiği bölgeleri "Rus toprakları" olarak kabul etmeyeceklerini vurguladı.

Ülkesinde savaş devam ettiği için devlet başkanı seçimlerin yapılmadığını hatırlatan Zelenskiy, "Savaşın sona ermesinin ardından sıkıyönetim kaldırılacak, sonra Ukrayna yasalarına göre seçimler yapılacak. Hiç kimse bilerek hiçbir şeyi ertelemeyecek." dedi.

Kursk bölgesindeki gelişmeler

Rusya'nın Kursk bölgesinde Ukrayna ordusuna yönelik devam eden karşı saldırılarla ilgili sorusunu yanıtlayan Zelenskiy, "Kursk bölgesindeki birliklerimiz görevlerini yerine getiriyor." şeklinde konuştu.

Rus ordusunun burada Ukrayna birliklerine yönelik yoğun baskı kurmaya çalıştığını ifade eden Zelenskiy, "Askeri komutamız yapması gerekeni yapıyor. Maksimum şekilde askerlerimizin hayatını kurtarıyor." ifadesini kullandı.

"Nadir toprak elementleri konusunda ABD ile anlaşma imzalaya hazırız"

Zelenskiy, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisini Washington'a davet etmesi konusuna da değinerek, "Davet hakkında hiçbir şey duymadım. Amerikan Başkanı ile yapacağımız herhangi bir toplantının her iki taraf için de olumlu sonuçlanması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Zelenskiy ayrıca, Ukrayna'nın sahip olduğu nadir toprak elementlerine yatırım yapması konusunda ABD tarafıyla anlaşma imzalamaya hazır olduklarını bir kez daha yineledi.

Rus ordusunun, ülkesinin Kriviy Rig kentine düzenlediği füze saldırısına tepki gösteren Zelenskiy, Rusya'nın saldırına yanıt verileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefini gerçekleştirme noktasında daha avantajlı konumdayız

2025-03-06 20:02 - Siyaset

16 yılda 200'ü aşkın kişiye sigarayı bıraktırdı

2025-03-10 12:57 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk milleti olarak Kudüs, Filistin nöbetimiz devam ediyor

2025-03-11 20:37 - Siyaset

Baykar ve Leonardo, SİHA'lardan uzay ve yapay zekaya kadar pek çok alanda ortak çalışacak

2025-03-06 17:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın'dan yabancı orta hakem açıklaması

2025-03-06 14:47 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı Lammy ile telefonda görüştü

2025-03-10 13:42 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi 'barış diplomasisinin' merkez üslerinden biri haline getiriyoruz

2025-03-12 15:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK Genel Sekreteri Okay Memiş'i kabul etti

2025-03-11 19:02 - Siyaset

A Milli Erkek Hentbol Takımı, Diyarbakır'da İsviçre'yi konuk edecek

2025-03-08 13:13 - Spor

İlgili Haberler

Gazzeliler, Filistin'i tanıyan ülkelerin artmasıyla İsrail soykırımının durmasını ümit ediyor

16:03 - Dünya

Arap ülkeleri İngiltere, Kanada ve Avustralya'nın Filistin'i tanımasından memnun

15:58 - Dünya

Filistin Devleti'ni tanıma hazırlığında olan Fransa'da 21 belediyede Filistin bayrağı asıl

14:58 - Dünya

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Öztürkler: Hristodulidis, ipleri Netanyahu'ya teslim etti

14:32 - Dünya

Suriye'de Halk Meclisi üyeliği seçimleri 5 Ekim'de yapılacak

14:22 - Dünya

Günün Manşetleri

ECB: ABD ile ticaret gerilimleri Avro Bölgesi’nde tüketici davranışlarını etkiledi

16:17 - Ekonomi

Gazzeliler, Filistin'i tanıyan ülkelerin artmasıyla İsrail soykırımının durmasını ümit ediyor

16:03 - Dünya

Arap ülkeleri İngiltere, Kanada ve Avustralya'nın Filistin'i tanımasından memnun

15:58 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz AB Türkiye Delegasyonu'nu ve üye ülke büyükelçilerini kabul ett

15:47 - Gündem

Niğde'de elma bahçelerinde kuraklığa karşı havuzlu önlem

15:42 - Ekonomi