?>

Zeka küpünde dünyanın en hızlısı olmak istiyor

Alışveriş yapmaya gittiği kırtasiyedeki çalışanın yardım istemesiyle tanıştığı ve kısa sürede çözmeyi başardığı zeka küpünde 2,70 saniye ile Türkiye şampiyonu olan lise öğrencisi, bu alanda dünya şampiyonluğunu hedefliyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

UŞAK - SONER KILINÇ

Uşak'ta alışveriş yapmaya gittiği kırtasiyedeki çalışanın yardım istemesiyle zeka küpü ile tanışan ve kendi çabasıyla bu alanda Türkiye rekortmeni olan 14 yaşındaki Melih Kayra Kadıoğlu, dünyanın en hızlısı olmak için çalışıyor.

Uşak Fen Lisesi 9. sınıf öğrencisi Kadıoğlu, 5 yıl önce alışveriş yapmaya gittiği bir kırtasiyede çalışanın çözmeyi beceremediği zeka küpüyle ilgili yardım istemesi üzerine "Rubik küp" ile tanıştı.

Aynı kırtasiyeden satın aldığı üçlü zeka küpünü hiçbir eğitim almadan çözen Kadıoğlu, bir süre sonra değişik zeka küpleriyle çalışmaya başladı.

Destek eğitimi aldığı Uşak Bilim Sanat Merkezi öğretmenlerinin teşvikiyle geçen yıl zeka küpü yarışmalarına katılmaya başlayan Kadıoğlu, İzmir'de Şubat 2018'de yapılan yarışmada 2,70 saniyelik derece ile "skewb" kategorisinde Türkiye rekortmeni olmayı başardı.

Zeka küpünde dünyanın en hızlısı olmayı amaçlayan liseli Kadıoğlu, gözünü dünya rekortmenliğine dikti.

"Dünya rekoru için resmi müsabaka bekliyorum"

Melih Kayra Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek yüzünde bir büyük kare ile 4 küçük üçgen bulunan skewb zeka küpündeki 2,70 saniyelik Türkiye rekorunu daha aşağı çekmeyi başardığını belirterek resmi yarışmaları beklediğini söyledi.

Her gün evde en az 1 saat zeka küpü ile çalıştığını aktaran Kadıoğlu, "Skewb'de dünya rekoru 1,10 saniye. Evde yaptığım derecelerde bunun altına indiğim oldu ancak henüz bir resmi müsabakada bunu başaramadım. Kısa süre içinde dünya rekorunu kurmak istiyorum." dedi.

Değişik zeka küpleriyle vakit geçirmeyi sevdiğini ifade eden Kadıoğlu, ailesi ve öğretmenlerinin sürekli olarak kendisini desteklediğini ifade etti.

Kuramsal fizikçi olmak istiyor

Zeka küpünün yaşamsal becerilerini artırdığını anlatan Kadıoğlu, fiziğe ilgi duyduğunu ve ilerde kuramsal fizikçi olmak istediğini dile getirdi. Kadıoğlu, "6 yıldır Bilim Sanat Merkezi'nde eğitim alıyorum, arkadaşlarım ve hocalarım beni her alanda destekliyor. Zeka küpü hem el becerimi hem beynimin hızlı çalışmasına katkı sağlıyor. Aileler çocuklarını bu tür etkinliklere yönlendirmeli bence. Dünya rekorunu kırmak zor olabilir ama benim için imkansız değil." dedi.

Hızı baş döndürücü

Uşak Bilim Sanat Merkezi Müdürü Şakir Özdemir, "Melih'i izlerken insanın başı dönüyor. Zeka küpünde gerçekten çok hızlı. Geçen yıl biz yarışmalara katılmasını istedik. Katıldığı ilk yarışmada Türkiye rekortmeni oldu. Umarım kendini daha da geliştirir. Melih'in eğitim hayatında da çok başarılı olacağına inanıyorum." diye konuştu.

Rubik küpü

Rubik küpü, 1974 yılında Macar mimar ve heykeltıraş Erno Rubik tarafından icat edildi. Dünya tarihinde en çok satılan oyuncaklar arasına giren küpün değişik modelleri bulunuyor. 1977 yılında üretilmeye ve satılmaya başlayan Rubik küpünün zeka gelişimine katkısı olduğu bilim insanları tarafından kabul ediliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Bedelli, dövizli askerlik gündemden çıkacak"

2018-11-02 00:47 - Siyaset

Karakeçili Yörüklerinin zorlu kış göçü

2018-11-04 17:02 - Çevre-Hayat

Samsun'da bir binanın 7. katı ve çatısı alev alev yandı

2018-11-02 12:32 - Asayiş

ABD yeni İran yaptırımlarını uygulamaya başladı

2018-11-05 12:02 - Dünya

'Anadolu aslanı'na dünyanın dört bir yanından talep geliyor

2018-11-05 19:52 - Çevre-Hayat

'Erzincanlı aileye devletin gerekli desteği sağladığı' açıklandı

2018-11-03 00:02 - Gündem

ABD'nin İran petrolünü hedef alan yaptırımları devreye giriyor

2018-11-04 20:22 - Dünya

'Uluslararası toplum Kaşıkçı'nın katillerini adalete teslim etmeli'

2018-11-02 23:32 - Dünya

ABD'den Suriye'nin kuzeydoğusunda 'güvence' devriyesi

2018-11-06 06:02 - Dünya

Zeka küpünde dünyanın en hızlısı olmak istiyor

2018-11-07 17:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Sapanca Gölü çevresinden 2 ton atık toplandı

16:42 - Çevre-Hayat

Su sıkıntısı yaşamamak için yağışlı dönemlerde suyun depolanması tavsiyesi

14:38 - Çevre-Hayat

Atlarla büyüyen çift Kapadokya'da tanıştıkları çiftliği işletiyor

14:18 - Çevre-Hayat

Iğdır'da 2 bin 200 rakımlı sulak alanda 35 kuş türü tespit edildi

13:52 - Çevre-Hayat

Düzce'de sepetçilik mesleği, kooperatifte yetişen kadın ustaların eliyle yaşatılacak

13:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Çorum'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:32 - Gündem

Alphabet'in piyasa değeri 3 trilyon doları aştı

18:27 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar'ın başkenti Doha'da yoğun diplomasi trafiği

18:23 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile bir araya geldi

18:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bakü'nün düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümünü kutladı

18:02 - Gündem