?>

YTB'den yurt dışında Türkçe seferberliği

YTB, yurt dışındaki Türkçe çalışmaları kapsamında Lübnan, Ürdün, Irak, Filistin ve Arnavutluk'taki okullara Türkçe dil eğitimi kitabı, sözlük, akademik Türkçe seti ve eğitim afişi desteği veriyor.

Dünya - 7 yıl önce

ANKARA - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurt dışında Türkçe öğreniminin desteklenmesi ve Türkçe çalışmaları bölümlerinin kapasitelerinin geliştirilmesi için Lübnan, Ürdün, Irak, Filistin ve Arnavutluk’ta Türkçe dil eğitimi kitabı, sözlük, akademik Türkçe seti ve eğitim afişi sağlıyor.

"Akademik ve Bilimsel Araştırmalar Programı (ABAP)" kapsamında "Türkoloji ve Türkiye Çalışmaları Bölümlerinin Kapasitelerinin Geliştirilmesi" projesini, "Eğitim İşbirliği ve Kapasite Geliştirme Programı (EİKGP)" kapsamında ise "Çift Dilli Eğitim, Müfredat Ve Materyal Çalışmaları" başlıklı projeyi yürüten YTB, 5 ülkede Türkçe eğitim veren okul ya da merkezler ile Türkiyat bölümlerine yönelik faaliyetler yürütüyor.

AA muhabirinin YTB yetkililerinden edindiği bilgilerde, projeler kapsamında Irak, Lübnan, Ürdün, Arnavutluk ve Filistin'de yürütülen faaliyet planlarına göre, söz konusu okul ve merkezlere ilişkin durum tespiti çalışmasının yapılacağı, eğitim müfredatının geliştirileceği, kapasite geliştirme destekleri sağlayacağı ve eğitim materyalleri desteği vereceği belirtildi.

YTB'den yurt dışında Türkçe seferberliği

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile Türkçe konuşan topluluklara yönelik "hafta sonu okulları" ve çift dilli eğitim planlamaları hakkında da bilgi veren YTB yetkilileri, bu kapsamda Duris, Chaotura, Beyrut, Amman, İrbid, Tiran ve Gazze'de bulunan Türkmen eğitim merkezleri, Türkçe eğitim veren okullar, üniversitelerin Türkoloji bölümleri ile sivil toplum kuruluşlarından ihtiyaç listelerinin alındığını kaydetti.

Buna göre, söz konusu ülkelere A1, B1, B2, C1 seviyelerinde 2 bin 885 Türkçe dil eğitim kitabı, 104 adet sözlük, 17 akademik Türkçe seti ve 21 adet eğitim afişi gönderildiği bildirildi.

Bu kapsamda, gelecekte yapılması öngörülen, Ürdün ve Irak'ı kapsayan ikinci grup dağıtımda da Irak'a 2 bin 525 Türkçe dil eğitimi kitabı, 64 sözlük ve 16 eğitim afişi, Ürdün'deki iki derneğe ise 200 dil eğitimi kitabı, 10 adet sözlük ve 5 eğitim afişi gönderilmesinin planlandığı ifade edildi.

Yetkililer, bu kitap dağıtımlarıyla ABAP programı altındaki "Türkçe materyal desteği" başlıklı faaliyetlerin tamamlandığını, 1. ve 2. gruptaki dağıtımlarla birlikte Lübnan, Ürdün, Irak, Filistin ve Arnavutluk'ta 11 şehirdeki 18 dağıtım noktasına toplam 5 bin 610 Türkçe dil eğitimi kitabı, 178 Türkçe sözlük, 17 akademik Türkçe seti ve 42 eğitim afişi desteği sağlandığını vurguladı.

Dağıtılan materyallerden sivil toplum kuruluşlarına gönderilenlerin Türk vatandaşları ve Türkçe konuşan kardeş topluluklara yönelik oluşturulması planlanan hafta sonu okullarında kullanılması planlanlanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Aytemiz "Tiyatral Bayi Eğitimlerine" devam ediyor

2018-04-11 15:46 - Genel

Bosna Hersek'teki FETÖ okullarında 'İngiliz' bayrağı

2018-04-07 16:59 - Genel

Halisdemir'in şehit edilmesi davasında sona gelindi

2018-04-09 14:17 - Genel

'Kurşunlar, gerçekleri aktarmamızı engelleyemez'

2018-04-08 18:32 - Dünya

Kudüs'te 'Miraç ve Yolculuk Durakları' sergisi açıldı

2018-04-13 03:16 - Genel

YTB'den yurt dışında Türkçe seferberliği

2018-04-14 15:02 - Dünya

'Kanserin tanı ve tedavisindeki gelişmeler umut veriyor'

2018-04-07 16:32 - Sağlık

Enerjide 5,2 milyar dolarlık imza

2018-04-09 14:32 - Ekonomi

İsrail vatandaşı Filistinlilerden Gazze’ye destek

2018-04-07 20:32 - Dünya

Şehit çocuklarının hayali gerçek oldu

2018-04-09 18:52 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Nepal'de şiddetli yağışların yol açtığı afetlerde 22 kişi hayatını kaybetti

12:12 - Dünya

Endonezya'da okul binasının çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 37'ye çıktı

11:58 - Dünya

CNN sunucusu Van Jones, Gazze'de öldürülen çocuklara ilişkin sözleri nedeniyle özür diledi

11:32 - Dünya

İsrail gece boyu Gazze’yi bombalamayı sürdürdü

10:03 - Dünya

Gazze'ye Küresel Hareket'in İtalya temsilciliği İsrail hakkında suç duyurusunda bulundu

08:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye ile 7 ülkeden Trump'ın Gazze'de ateşkes planına ve Hamas'ın cevapına dair ort

12:38 - Gündem

Gıda güvenilirliğini tehlikeye atan 2 bin 269 işletmeye idari yaptırım uygulandı

12:33 - Gündem

Silahla ateş edenlere verilen cezalar yükseltilecek

12:27 - Gündem

Altının onsu yılın 9 ayında üst üste rekorlar kırdı

12:23 - Ekonomi

İhracatçılar ve faiz hassasiyeti olan firmalara yönelik yeni destek paketleri geliyor

12:17 - Ekonomi