?>

Yörüklerin yayladaki yaşam mücadelesi bayramda da sürdü

İlkbaharla birlikte Antalya'nın Manavgat ilçesinden, Konya sınırında bulunan Toroslar'ın yüksek kesimlerindeki yaylalara göçen yörükler, bayram ve özel günlerde de zorlu doğa koşullarıyla mücadele ederek geçimlerini sağlıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Konya

Konya'nın, Antalya sınırındaki Sülek Yaylası'na göçen yörükler, Ramazan Bayramı'nda da zorlu doğa koşullarıyla mücadele ederek geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

İlkbaharla birlikte Antalya'nın Manavgat ilçesinden Konya sınırında bulunan Toroslar'ın yüksek kesimlerindeki yaylalara göç eden yörükler, 1850 metre rakımlı Sülek Yaylası'nda hayvancılık yapıyor.

Bu yıl Ramazan Bayramı'nı yaylada karşılayan yörükler, kar yağışı sürpriziyle karşılaştı. Doğa koşullarıyla mücadele ederek hayvanlarını otlatan ve hayvanlardan elde ettikleri sütle peynir ve tereyağı gibi ürünler üreten yörükler, bu sayede geçimlerini sağlıyor.

Şehirlerarası seyahat yasağı olması nedeniyle, hayvanlarından elde ettikleri ürünlerini satmak için yaylaya yakın Konya'nın Seydişehir ve Bozkır ilçe merkezlerine giremeyen yörükler, bu duruma bir çözüm bulunmasını istiyor.

Yörükler, ilçe merkezlerine giremedikleri için yaylada ürettikleri peynir ve tereyağlarını satamamaktan şikayet ediyor.

Sülek Yaylası'nda hayvancılık yaparak geçimini sağlayan yörüklerden Fatma Kiraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu belirtti.

İlkbaharda Sülek Yaylası'na geldiklerini ifade eden Kiraz, "Yaylada 4 ay kalarak hayvancılık yapıyoruz. Bu yıl ilk defa mayıs ayında yaylaya kar yağdı, hava soğudu üşüdük." dedi.

Yörüklerden Hasan Kiraz ise doğal ortamda beslenen küçükbaş hayvanlardan elde ettikleri sütten peynir yaparak Bozkır ve Seydişehir ilçe merkezlerindeki pazarlarda sattıklarını anlattı.

Bu yıl yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında uygulanan tedbirler nedeniyle iller arası geçişlerin yasaklandığını dile getiren Kiraz, "Konya sınırında yaylada olmamız sorun olmuyor ancak Seydişehir ve Bozkır pazarlarına gitmemiz sorun oluyor. Seyahat yasağı olduğu için Konya'nın ilçelerine alınmıyoruz. Ürünlerimizi satamıyoruz. Yetkililerden yardım bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Yaylada elektrik olmayınca ürünlerimizi koruyamıyoruz, ne yapacağımızı bilmiyoruz"

Kiraz, 4 ay boyunca yayladan ayrılamadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bayram olmasına rağmen yaylada çalışmaya devam ediyoruz. Koyunların her gün sağılması gerekiyor. İşleri erteleme şansımız yok. O nedenle bayramlarda, özel günlerde sürekli çalışmak zorundayız. Koyunlarımızın sütünden peynir yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Koronavirüs nedeniyle pazarlara inemiyoruz, peynirimizi, tereyağımızı satamıyoruz. Yaylada elektrik olmayınca ürünlerimizi koruyamıyoruz, ne yapacağımızı bilmiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TÜİK Başkanlığına Muhammed Cahit Şirin atandı

2020-05-22 23:46 - Genel

Denizaltıların kalbi milli sistemle atacak

2020-05-23 15:37 - Teknoloji

Rize'ye gelen 4 bin 569 çay üreticisine Kovid-19 testi yapıldı

2020-05-24 16:17 - Gündem

Yemen'de halka 'bayram namazını evde kılın' çağrısı

2020-05-21 07:27 - Dünya

Gazze'de Kovid-19'dan ilk can kaybı

2020-05-23 20:52 - Dünya

İngiliz hükümetinde danışman skandalı istifa getirdi

2020-05-26 15:37 - Dünya

Hava ve demir yolu ulaşımında 'biletler' satışta

2020-05-25 14:22 - Ekonomi

Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti bayramda da devam ediyor

2020-05-25 18:32 - Gündem

Keçiören Belediyesi ilçedeki mezarlıkları ziyarete hazır hale getirdi

2020-05-23 14:36 - Genel

'Dijital bayram' sevdiklerinizle bayramlaşmaya engel değil

2020-05-24 17:22 - Gündem

İlgili Haberler

Atık malzemeler köy okulu öğrencilerinin eliyle hayat buldu

17:23 - Çevre-Hayat

Muş'ta berivanlar süt sağımı için traktör römorkunda kilometrelerce yol kat ediyor

15:48 - Çevre-Hayat

Nevşehir'de 30 yıllık meslek hayatının ardından emekli olan öğretmene duygulandıran veda

15:13 - Çevre-Hayat

Görme engelli Rümeysa'nın dünyası okuyup-yazarak aydınlanıyor

14:53 - Çevre-Hayat

Gurbetten memleketi Iğdır'a dönen kadın çiftçi seracılıkla örnek oluyor

14:37 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump: İran'da nükleer silah görmek istemiyorum ve bunun için gerekli adımları atıyoruz

00:52 - Dünya

Rum basını: İsrail'i yatlarla terk edenler, GKRY marinalarına akın etti

00:37 - Dünya

Rumlar limanlarını Hindistan savaş gemilerine açıyor

00:27 - Dünya

Rusya: ABD, ikili ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik görüşmeyi iptal etti

23:32 - Dünya

Netanyahu, Hamaney'e suikastı işaret ederek: Ne gerekiyorsa yapacağız

23:12 - Dünya