Yörüklerin kıl çadırında Ramazan

Anadolu'da asırlardır kışı Akdeniz sahillerinde, yazı ise Konya'nın yaylalarında geçiren konargöçer kültürün son temsilcileri Sarıkeçili Yörükleri, zorlu şartlara rağmen oruç ibadetini yerine getirmenin huzurunu yaşıyor.

İslam-Hayat - Safer 1448 - 8 yıl önce

KONYA

Kış mevsimini Mersin'in Gülnar, yazı ise Konya'nın Ahırlı ilçesinde geçiren son konargöçerlerden Çelik ailesi, çağın sosyal hayatından uzak, kıl çadırlarda yaşadıkları yaylalarda hem gece gündüz çalışıyor hem de ramazan boyunca oruç tutmanın huzurunu yaşıyor.
Küçükbaş hayvanları için yılda iki kez yer değiştiren Çelik ailesi, nisan sonunda yola çıktıkları Gülnar ilçesinden, yaz mevsimini geçirdikleri Ahırlı ilçesine 35 günde ulaştı.
Anadolu'daki yüzlerce yıllık Yörük geleneğini sürdüren ve sayıları gittikçe azalan Sarıkeçili Yörükleri'nden 9'u yetişkin, 9'u çocuk 18 kişilik Çelik ailesi, Ahırlı'da 4 kıl çadır kurdu.
Geçimini hayvancılıktan sağlayan Çelik ailesinin yetişkin fertleri, yaklaşık 600 keçi ve oğlak besliyor. Ailenin yaşça küçük olanları ise işlerinde büyüklerine yardımcı olmaya gayret ederken, çadır hayatını adeta bir oyun gibi eğlenceli yaşıyor.
Günün neredeyse tamamını keçi ve oğlaklarla ilgilenerek geçiren ailenin yaşamı, ramazan ayında tutulan oruç, ateşin başında açılan iftar ve hep birlikte yapılan sahurla oldukça renklenmiş durumda.

Atalarından miras kültürü devam ettiriyorlar...

Ailenin en büyüğü 55 yaşındaki Yaşar Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından miras kalan konargöçer kültürünü yaşatmaktan gurur duyduklarını söyledi.
Eşi, 4 çocuğu, 3 gelini ve 9 torunuyla birlikte bu kültürü devam ettirmeye çalıştıklarını anlatan Çelik, "Çocuklar da bizimle birlikte göçebe hayatı yaşıyor. Bazen oğlakları sürerek bize yardım eder çocuklar. Küçük yaşta yaptığımız işi ve hayatımızı öğrenip benimsiyorlar. İlerde onların da bu kültürü devam ettirmelerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Çelik, ailece yaklaşık 600 hayvana baktıklarını belirterek, ramazan dolayısıyla erkeklerin gün boyu hayvanlarla ilgilendiğini, kadınların da iftar zamanı yaklaşana kadar hayvan otlatıp daha sonra çadırlarında iftar hazırlıklarına başladığını aktardı.
Mübarek ramazan ayını sevinçle karşılayıp, bugünlerde de huzurla uğurladıklarını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:
"Hem hayvanımızı güttük hem ibadetimizi yaptık. Burada sabah saat 05.30 gibi kalkıyoruz. Akşama kadar hayvanlarla ilgileniyoruz. Ramazan olduğu için iftara kadar birazımız davar güdüyor, birazımız da iftar hazırlığı yapıyor.
Ateşini yakıyor, yemeğini, çayını yapıyor. İftar saati gelince hep birlikte orucumuzu açıyoruz. Ailece toplanıp sohbet ediyoruz. Sonra istirahata geçip, gece 02.30 gibi de sahura kalkıyoruz. Sabah yine işle güçle uğraşmaya başlıyor, günlerimizi bu şekilde geçiriyoruz.
Biraz zor ama bu iş gelir kaynağımız. Zor olsa da yapacak bir şeyimiz yok. Hem hayvanımızla uğraşıyoruz hem ibatemizi yapıyor, orucumuzu tutuyoruz. Bu yüzden mutluyuz."

"Bir kısmımız süt sağarken, diğerleri ekmek yapıyor..."

Yaşar Çelik'in gelini Fatma Çelik de ailede kadın erkek hemen herkesin aynı şartlarda yaşadığını, sabah güneş doğar doğmaz hep beraber kalkıp hayvanları otlattıklarını ifade etti.
Keçi ve oğlakları birbirinden ayırdıktan sonra keçileri otlattıklarını, ardından tekrar alana getirip oğlakları beslediklerini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:
"Akşama kadar hayvanlarla ilgileniyoruz. Hem hayvanlarımızı güdüp hem de iftar hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bir kısmımız süt sağarken, diğerleri ekmek yapıyor, süt kaynatıyor, yemek hazırlıyor, eve odun taşıyor.
Bu şartlarda hem hayvanlarla ilgilenmek hem de oruç tutmak biraz da sıcak havadan dolayı zor oluyor ama yine de ibadetimizi yerine getirmek için elimizden geleni yapıyoruz."

AA

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sporcu Buse Tosun'a tebrik telgrafı

2018-06-08 00:32 - Spor

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Münbiç'te yol haritasında anlaşılmasından memnunum

2018-06-06 17:02 - Dünya

Hamaney'den 'santrifüj üretme' talimatı

2018-06-05 00:02 - Dünya

IRB Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ Genel Müdürü Çiğdem Koyutürk oldu

2018-06-06 17:41 - Genel

Klimalara bakım uyarısı

2018-06-06 18:02 - Genel

Bakan Çavuşoğlu: Kırım'ın ilhakını tanımadık, tanımayacağız

2018-06-08 02:55 - Genel

Bozdağ: Türkiye Kandil'e girebilir her an her şey olabilir

2018-06-05 01:17 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD ile ilişkilerde topu taca atma süreci bitmeli

2018-06-05 02:16 - Genel

Terör örgütü YPG’nin sözde batı cephesi komutanı patlamada öldü

2018-06-09 18:32 - Asayiş

'İş adamları sorumlusu' FETÖ sanığına 10 yıl hapis

2018-06-06 20:32 - Gündem

İlgili Haberler

Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Görmez'den Şam'daki üniversitelerle işbirliği mesajı

23:08 - İslam-Hayat - Safer 1448

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 101'inci yılında anılıyor

11:43 - İslam-Hayat - Safer 1448

Fatih'te Osmanlı hazireleri aslına uygun şekilde ihya ediliyor

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

IGMG'nin "Stajyer İmamlık Programı" ile üniversite öğrencileri Avrupa'daki camilerde görevlendirildi

14:18 - İslam-Hayat - Safer 1448

Güvenlik kulübesinde izlediği belgeselden etkilenip hattat oldu

16:52 - İslam-Hayat - Safer 1448

Günün Manşetleri

Giresun'da debisi yükselen derede akıntıya kapılan ailenin üyelerinden 2'si ölü bulundu

20:53 - Gündem

İsrail Savunma Bakanı, Lübnan, Suriye ve Gazze’de işgal ettikleri bölgelerden çekilmeyeceklerini söy

20:37 - Dünya

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem

MHP Genel Başkanı Bahçeli'den çerçeve yasaya ilişkin açıklama

19:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

19:48 - Gündem