YÖK Başkanı Özvar'dan "Türkiye Stratejik Teknoloji İnsan Kaynağı Programı"na ilişkin

YÖK Başkanı Özvar, "Türkiye Stratejik Teknoloji İnsan Kaynağı Programı" ile gençleri geleceğin kritik teknolojilerinde bilimsel üretimin merkezine taşıyacaklarını bildirdi.

Gündem - 1 saat önce

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada programa ilişkin görüşlerine yer verilen Özvar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanındaki iddiasını güçlü ve nitelikli insan kaynağıyla destekleyecek yeni bir adım attıklarını belirtti.
"Türkiye Stratejik Teknoloji İnsan Kaynağı Programı ile gençlerimizi geleceğin kritik teknolojilerinde bilimsel üretimin merkezine taşıyacak, araştırma üniversitelerimizin kapasitesini ülkemizin stratejik hedefleriyle daha güçlü biçimde buluşturacağız." ifadelerini kullanan Özvar, küresel rekabette yalnızca teknolojiye sahip olmanın yeterli olmadığını, o teknolojiyi tasarlayacak, geliştirecek ve daha ileriye taşıyacak nitelikli insan kaynağının asıl belirleyici olduğunu vurguladı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye'nin stratejik alanlardaki iddiasını, bu alanlarda yetiştirecekleri nitelikli insan kaynağıyla güçlendireceklerine işaret ederek, savunma sanayisinde Türkiye'nin son yıllarda ortaya koyduğu başarının arkasındaki en önemli unsurlardan birinin yetişmiş insan gücü olduğunu söyledi.

Erol Özvar, şunları kaydetti:

"Savunma sanayisinde kendi mühendislerimize, bilim insanlarımıza ve gençlerimizin kabiliyetine güvenerek gerçekleştirdiğimiz büyük dönüşümü şimdi yapay zekaya, siber güvenliğe, çip teknolojilerine ve geleceğin diğer kritik alanlarına taşıyoruz. Hedefimiz yalnızca bugünün ihtiyacını karşılamak değil önümüzdeki 10, 20 yılın teknolojilerini geliştirecek bilim insanlarını bugünden yetiştirmektir."
Üniversitelerde üretilen bilginin laboratuvarda veya akademik yayınlarda kalmasını değil, teknolojiye, ürüne, patente ve ekonomik değere dönüşmesini istediklerini, bunun temel şartının güçlü ve nitelikli insan kaynağı olduğunu belirten Özvar, "Bu programla gençlerimizi stratejik alanlara yönlendirirken aynı zamanda ülkemizin araştırma ve yenilik kapasitesini de büyüteceğiz." değerlendirmesinde bulundu.
Açıklamaya göre, Türkiye Stratejik Teknoloji İnsan Kaynağı Programı, farklı disiplinlerdeki yetenek havuzunu ülkenin öncelikli teknoloji alanlarına yönlendiren uzun vadeli bir insan kaynağı hamlesi olarak hayata geçirilecek.
12. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi'nde belirlenen hedeflerin yükseköğretim alanındaki somut adımlarından biri olan program, Türkiye Yapay Zeka Eylem Planı'nın 2030 vizyonunda ortaya konulan nitelikli insan kaynağını büyütme ve yapay zeka kapasitesini güçlendirme hedeflerine de doğrudan katkı sağlayacak.
Türkiye Yüzyılı'nı bilimde, teknolojide ve yüksek katma değerli üretimde ileriye taşıyacak bilim insanlarını ve teknoloji liderlerini bugünden yetiştirmeyi öngören programla, Türkiye'nin dijital egemenliğinin, bilişim altyapısının, teknolojik bağımsızlığının ve küresel rekabet gücünün nitelikli insan kaynağı üzerinden güçlendirilmesi hedefleniyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erciyes Kayak Merkezi'ndeki yatak kapasitesi 15 yılda 3 katına çıktı

2026-08-14 12:57 - Çevre-Hayat

Güney Koreli şarkıcılar, İstanbul Festivali'nde sahne aldı

2026-08-15 16:33 - Magazin

Amos Antik Kenti’nde tarihi mirasın korunması için çalışmalar sürüyor

2026-08-15 13:33 - Kültür Sanat

ASELSAN liseleri LGS'de başarı çıtasını yükseltiyor

2026-08-15 19:38 - Teknoloji

Skolyozla mücadelesinden ilham alarak sensörlü ayakkabı geliştirdi

2026-08-15 14:57 - Teknoloji

Nevşehir'de Hacı Bektaş Veli'nin Hakk'a Yürüyüşünün 755. Yıl Dönümü Anma Etkinliği düzenlendi

2026-08-15 00:17 - Çevre-Hayat

Milli cimnastikçi Adem Asil, Avrupa Şampiyonası'nda olmayacak

2026-08-18 20:28 - Spor

'1 Şehit, 1 Öykü, 1 Şiir' kitabının 5. cildi Konya'da tanıtıldı

2026-08-15 23:07 - Kültür Sanat

Kurumları yapay zekaya taşıyacak milli platform göreve hazır

2026-08-16 15:08 - Teknoloji

Ressam Yüksel Akman'ın "Kurtuluşa Doğru" sergisi İstanbul'da açıldı

2026-08-18 13:27 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Ankara'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

22:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Balıkesir'deki "Kadın Buluşması"na telefonla bağlandı

20:53 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zorlu, Gagauz Özerk Yeri'ni ziyaret etti

19:03 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ülkemizin bilim ve teknoloji yolculuğunda yeni ve güçlü bir insan kaynağı ham

18:17 - Gündem

SOLOTÜRK Artvin'de gösteri uçuşu yaptı

17:43 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanlığı: Gazze'de barış planının tam olarak uygulanmasında kararlıyız

22:37 - Dünya

Peru'da 6,7 büyüklüğünde deprem

22:23 - Dünya

YÖK Başkanı Özvar'dan "Türkiye Stratejik Teknoloji İnsan Kaynağı Programı"na ilişkin

22:08 - Gündem

Ankara'da İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları protesto edildi

22:02 - Gündem

BM: İsrail 3 günde Lübnan'da 9 hava saldırısı, 265 füze atışı gerçekleştirdi

21:58 - Dünya