?>

Yiyeceklerde gizli tuza dikkat!

Uzmanlar, tuz tadı olmayan ancak içerdiği sodyumla günlük tuz ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan yiyeceklerdeki "gizli tuz" miktarına karşı uyarıda bulundu.

Sağlık - 9 yıl önce

İzmir Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, sadece sofra tuzunun kısıtlanmasının, tuz alımının kontrolünü sağlamadığını söyledi. Aşırı tuz tüketiminin birçok sağlık sorununa neden olduğunu kaydeden Karadeniz, “Tuzun aşırı şekilde tüketilmesi yüksek tansiyon, kalp krizi, inme ve diğer kalp ile ilgili hastalıklara yol açabilir. Sorunun görünmeyen ve dikkat edilmeyen tarafı tuzun aynı zamanda salata soslarında ve soda, işlenmiş tavuk ürünleri gibi gıdalarda da bulunmasıdır. Biz, hastalara beslenmede günlük bir çay kaşığı kadar tuz (6 gram) alımını öneriyoruz” dedi.

ÜRÜN İÇERİKLERİNİ İNCELEYİN

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muammer Karadeniz, dondurulmuş gıda alırken veya uzun süre saklanmış gıdaları alırken içerisindeki tuz miktarları konusunda dikkatli olmamız gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Ambalajlı tüketime sunulan gıdaların içeriği etiket bilgisinden okunmalı ve benzer gıdalarda tuz ve tuz yerine geçen maddelerin miktarları daha düşük olanlar tercih edilmelidir. Türk toplumu günde yaklaşık 19 gram tuz tüketiyor. Yani ortalamanın 3 katından daha fazla. Bu durum hastalık oranının 3 kat artması demek. Aşırı tuz tüketimi nedeniyle aile bireyleri içerisinde kalp damar ile diyabet hastaları ve çocuklar küçük yaşlarda riske maruz kalmaktadır.”

BU GIDALAR TUZ İÇERİYOR

Doç. Dr. Muammer Karadeniz, tüketilmesi konusunda dikkatli olunması gereken gıdaları şu şekilde sıraladı: ''İçerisinde gizli tuz olan ürünler soya sosu, hamburger, bisküvi, simit, salata sosları, patates kızartması, pizza, bütün fastfoodlar, sosis, pastırma, peynir, ekmek, çörek, poğaça, konserve fasulye, konserve dolma, konserveli besinler, işlenmiş kümes hayvanı eti, işlenmiş etlerin ve şarküteri ürünlerin tümü ile salam ve çedar peyniri şeklinde sıralanabilir'' dedi.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Öğrencilere uyuşturucu satan tacir jandarmadan kaçamadı

2016-05-13 14:22 - Yerel haber-Şirket Haber

Dünyanın en büyük yelkenli yatını Türk ustalar yapıyor

2016-05-11 12:29 - Genel

Bitlis'te kar kalınlığı 5 metreyi buluyor

2016-05-13 12:37 - Gündem

Yiyeceklerde gizli tuza dikkat!

2016-05-13 17:27 - Sağlık

75 yaşında resim yapmayı öğrendi

2016-05-09 20:40 - Kültür Sanat

Sahte ürünlere TAPDK bandrolü basan baba oğul yakalandı

2016-05-07 15:56 - Asayiş

Çukurca, şehitlerimizin memleketleri ve kimlikleri belli oldu

2016-05-13 16:09 - Gündem

Kılıçdaroğlu’ndan ’vize’ açıklaması

2016-05-07 15:13 - Politika

MHP’liler canlı yayında birbirine girdi!

2016-05-13 14:38 - Siyaset

İşçilere üzüldü, makine üretti

2016-05-13 15:26 - Genel

İlgili Haberler

Çöven suyundan elde edilen molekül kanserle savaşacak

15:52 - Sağlık

İzlediği haber sayesinde kanseri erken teşhisle yendi

13:43 - Sağlık

Göğsündeki kitleyi erken fark eden hemşire tedaviyle kanserden kurtuldu

12:53 - Sağlık

Doğurganlık çağında doğurmak ve emzirmek meme kanseri riskini azaltıyor

12:38 - Sağlık

KETEM çalışanlarının ısrarlı aramalarıyla gittiği kontrolde öğrendiği meme kanserini yendi

12:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

IOC, soykırımcı İsrail'in atletlerini men eden Endonezya'ya yönelik kararlar aldı

16:48 - Dünya

İran: ABD'nin "mantıksız istekleri" devam ettiği sürece müzakere masasına dönmeyeceği

16:42 - Dünya

Osimhen ile Onana, Afrika'da yılın futbolcusu ve kalecisi ödüllerine aday gösterildi

16:38 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Umman'da resmi törenle karşılandı

16:33 - Siyaset

Danıştay, talep olmadan yapılan EYT emekliliğini hukuka aykırı buldu

16:28 - Gündem