?>

Yeşil enerji dönüşümünde 'stratejik madencilik' öne çıkıyor

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emiroğlu, "Dünyada madencilik farklı bir seviyeye geldi. Her sektörde sürdürülebilirlik sağlanması adına büyük bir değişim var. Son yıllarda dünya genelinde temiz enerji dönüşümü hızlandı." dedi.

Ekonomi - 4 yıl önce

Ankara

Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, son yıllarda dünya genelinde temiz enerji dönüşümünün hızlandığını belirterek, "Tüm yenilenebilir enerji santralleri ile termik ve fosil yakıtlı santraller kıyaslandığında, yenilenebilir enerji santrallerinde 8 kat daha fazla maden kullanılması gerekiyor. Ayrıca elektrikli araçlarda da normal fosil yakıtlı araçlara göre 5 kat daha fazla maden kullanılıyor. Bu dönüşümde stratejik madencilik hayati öneme sahip." dedi.

Emiroğlu, dünyadaki 90 maden çeşidinin 80'inin bulunması ve bunlardan 60'ının da üretilmesi nedeniyle Türkiye'nin önemli bir maden ülkesi olduğunu söyledi.

Madenin kullanılmadığı tek bir sektör bulunmadığına işaret eden Emiroğlu, Paris Anlaşması çerçevesinde küresel sıcaklık artışını 1,5 ila 2 dereceyle sınırlandırma hedefini karşılayan senaryolara göre, yeşil dönüşümün önemli bileşenlerinden birinin de enerji sistemlerindeki temiz dönüşüm olacağını anımsattı.

Emiroğlu, 1980'de dünya nüfusu 4,5 milyar iken bugün yaklaşık 8 milyar olduğunu, madenciliğe talebin de nüfus artışıyla doğru orantılı olarak artış gösterdiğini dile getirdi.

Enerji dönüşümünde, bakır, lityum, nikel, manganez, kobalt, çinko, silikon ve nadir toprak elementleri gibi birçok madenin kullanıldığını ve bu madenlerin stratejik madenler olarak değerlendirildiğini anlatan Emiroğlu, şöyle devam etti:

"Çin, stratejik madenlerden lityum ve kobaltın yüzde 70'ini kontrol ediyor. Değerli madenlerin yüzde 62,9'unu da üretiyor.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti, kobaltın yüzde 71,4'ünü üretiyor. Güney Afrika, küresel platin üretiminin yüzde 72'sini karşılıyor.

Türkiye'de ise ham maddesini ürettiğimiz sanayi ile madencilik sektörü ekonomiye 40 milyar dolar katkı sağlıyor.

Bunu çok daha yukarılara çıkarmamız mümkün. Bunlar içinde bazı madenler hala bizim sektör sınıflandırmasına geçmiş değil.

Örneğin altın madenciliği kimya sektöründe gözüküyor. 2020'de 2,5 milyar dolar değerinde altın üretildi.

Bunun dışında 1 milyar dolar değerinde doğal soda var ve ayrıca bu sektörde sınıflandırılmayan bor ürünleri var."

"Her sektörde sürdürülebilirlik sağlanması adına büyük bir değişim var"

Eroğlu, Türkiye'de madencilikte kullanılan alanın ülkenin toplam yüzölçümünün binde 1'ine denk olduğunu söyledi.

Soma maden faciasının madencilik sektöründe bir dönüm noktası olduğunu belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"İş sağlığı güvenlik ve kültürünün oluşturulması için çalışmalar başlattık. Ülkemizde durum nedir, eksiklerimiz nelerdir sorularına yanıt aradık ve sektör olarak üstümüze düşen sorumlukları değerlendirdik.

Dünyada madencilik farklı bir seviyeye geldi. Her sektörde sürdürülebilirlik sağlanması adına büyük bir değişim var.

Son yıllarda dünya genelinde temiz enerji dönüşümü de hızlandı. Tüm yenilenebilir enerji santralleri ile termik ve fosil yakıtlı santraller kıyaslandığında, yenilenebilir enerji santrallerinde 8 kat daha fazla maden kullanılması gerekiyor.

Ayrıca elektrikli araçlarda da normal fosil yakıtlı araçlara göre 5 kat daha fazla maden kullanılıyor.

Bu dönüşümde madencilik sektörü hayati öneme sahip. Örneğin, bir elektrikli araçta 54 kilogram grafit kullanılıyor.

63 kilogram nikel, 22,5 kilogram kobalt, 80 kilogram lityum, pil ve batarya için ayrıca 63 kilogram lityum gerekiyor."

Eroğlu, Türkiye'nin yetişmiş eleman sayısının madenlerin geliştirilmesine ve araştırılmasına yeteceğini vurgulayarak, "Son yıllarda metal madenciliğinde de 2000'li yıllardan itibaren eleman yetişmişliği var.

Ara eleman konusunda bütün sektörlerde olduğu gibi bizde de sıkıntı var ama bunu değerlendirecek potansiyele sahibiz.

Türkiye'de insan, çevre ve verimlilik anlayışı barındıran sorumlu madencilikle ekonomik kalkınmaya daha fazla katkı sağlayabiliriz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Okul arkadaşlığı karatede dünya şampiyonluğu getirdi

2021-09-22 18:30 - Çevre-Hayat

'Türkiye'nin kolezyumu'nda seçkinlere özel 1800 yıllık localar bulundu

2021-09-22 15:02 - Kültür Sanat

Dijital TL'de 'cüzdan' HAVELSAN'a emanet

2021-09-24 15:51 - Ekonomi

Flüt sanatçısı Evcil, Thomas de Hartmann'ın ilk kez kaydedilen 'Andaluz' konçertosunu yorumladı

2021-09-22 17:47 - Kültür Sanat

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

2021-09-21 20:51 - Ekonomi

Orman yangınlarını doğasever öğrencilerin “İtfaiyeci Kuşlar“ı söndürecek

2021-09-23 16:46 - Çevre-Hayat

Emine Erdoğan'dan kadınlara 'sürdürülebilir dünya inşa edelim' çağrısı

2021-09-22 19:06 - Dünya

AB, seyahat listesini güncelledi

2021-09-23 21:26 - Dünya

Galatasaray deplasmanda kaybetti

2021-09-23 01:24 - Spor

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Schinas: Türkiye olası göç akını için doğru mesajlar veriyor

2021-09-20 20:17 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye hamsi ihracatından 8 ayda 9,9 milyon dolar kazandı

12:22 - Ekonomi

Kamu alım süreçleri dijitalleşti

12:13 - Ekonomi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ilk üniteyi işletmeye almak için son virajda

11:58 - Ekonomi

Uzmanlardan "güvendiğiniz kasaplardan alışveriş yapın" uyarısı

11:52 - Ekonomi

Emtia piyasaları Fed'e odaklandı

11:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye hamsi ihracatından 8 ayda 9,9 milyon dolar kazandı

12:22 - Ekonomi

Uzmanlara göre, İsrail’in Doha saldırısı, "bölgesel güvenliği" ön plana taşıdı

12:18 - Dünya

Kamu alım süreçleri dijitalleşti

12:13 - Ekonomi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği son saldırılarda 7 kişi hayatını kaybetti

12:08 - Dünya

Malatya-Gölbaşı-Narlı-Nurdağı demir yolu hattı yarın hizmete açılıyor

12:02 - Gündem