?>

Yeşil deniz kaplumbağası Patara Plajı'na 9 yıl sonra yuva yaptı

Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan yeşil deniz kaplumbağasının (chelonia mydas) 9 yıl sonra Patara kumsalına yuva yaptığı tespit edildi.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Antalya

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün desteğiyle "Patara Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi" kapsamında 3 yıldır Antalya'nın Kaş ilçesinde caretta carettaların korunması için çalışma yürüten Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale, her yıl mayıstan ekime kadar bölgede "yaşam nöbeti" tuttuklarını söyledi.

Geceleri 10 kişilik ekiple özellikle Patara kumsalında ergin bireylerin yumurta bırakmalarını ve ağustosla yavru çıkışlarını takip ettiklerini aktaran Başkale, bölgede genelde caretta carettaların yuva yaptığını dile getirdi.

Başkale, Türkiye'de yuva yapan kaplumbağalardan birinin de ender görülen yeşil deniz kaplumbağaları olduğunu söyledi.

Bu kaplumbağaların genelde Türkiye'nin doğu sahilleri ile Kıbrıs'ta yuva yaptığına işaret eden Başkale, şöyle devam etti:

"Batı sahillerine ise nadiren çıkış yapıyor. Nesilleri caretta carettalardan daha fazla tehlike altında.

Arazi çalışmaları esnasında doktora öğrencimiz uzman biyolog Ayfer Şirin, yuva yapan bir yeşil deniz kaplumbağasını Patara Plajı'nda tespit etti.

En son 2012 yılında bu plajda görülmüştü. Bu durum bizi çok heyecanlandırdı, mutlu etti. Kaş'ın koylarındaki deniz çayırlarında beslendiklerini biliyorduk.

Orada kış aylarını geçiriyorlardı ancak kumsala hiç çıkmıyorlardı. Buraya yuva yapmaları koruma projemizin başarısını gösteriyor."

"Bu yıl yüzde 10 daha fazla yuva olacağını tahmin ediyoruz"

Bölgede 2019'da 330 yuvayla rekor kırdıklarına değinen Başkale, "Bu yuva sayısı son 28 yılın en yüksek rakamıydı. Geçen yıl 434 yuvayla rekoru yeniledik. Bu yıl yuvalamanın başında olmamıza rağmen 250'nin üzerinde yuva tespit ettik. Bu yıl yüzde 10 daha fazla yuva olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Kovid-19 salgını nedeniyle insanların sahillerde yoğunluk oluşturmadığına dikkati çeken Başkale, kaplumbağaların rahatlıkla sahile çıkıp, yuvalarını yaptığını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Doğaseverlerin uğrak noktası: Çetmi Şelalesi

2021-07-03 14:37 - Çevre-Hayat

Tunceli'deki 3 bin 500 rakımlı 'Elmalı Yaylası' doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor

2021-06-30 15:26 - Çevre-Hayat

Libya'da Anayasa referandumunun 24 Aralık seçimlerinden sonra yapılması öngörülüyor

2021-06-28 23:36 - Dünya

Irak hükümeti, ABD'nin Haşdi Şabi'ye yönelik saldırısının 'egemenlik ihlali' olduğunu duyurdu

2021-06-28 16:21 - Gündem

Borsa güne yükselişle başladı

2021-07-02 13:05 - Ekonomi

'Varlık Barışı'na başvuru için yarın son gün

2021-06-29 15:51 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı hedeflerine daha yakın

2021-07-01 03:06 - Ekonomi

ABD'de Kovid-19 salgınında son 24 saatte 318 kişi hayatını kaybetti

2021-07-02 20:17 - Dünya

Yeşil deniz kaplumbağası Patara Plajı'na 9 yıl sonra yuva yaptı

2021-07-03 15:21 - Çevre-Hayat

İsrail’in hedefindeki mahalle: Silvan

2021-07-02 14:21 - Dünya

İlgili Haberler

Bisikletle dünya turuna çıkan Fransız ailenin durağı İzmir oldu

18:28 - Çevre-Hayat

Muğla'da ortaokul öğrencisi kazandığı bursun ilk ödemesini okuluna bağışladı

16:37 - Çevre-Hayat

Tuz Gölü'nde oluşan kütleler fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor

14:18 - Çevre-Hayat

İkinci baharlarında belediyeden aldıkları destekle besici oldular

13:32 - Çevre-Hayat

Emekli pilot resim tutkusunu emekliliğinde de sürdürüyor

13:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Güney Afrika, İsrail'in sürgün planına karşı Filistinlileri getiren uçuşları kabul etmeyecek

06:13 - Dünya

Esvatini, ABD'den sınır dışı edilen göçmenlerin kabulü için 5,1 milyon dolar aldı

05:27 - Dünya

ABD'den Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a çip ihracatına onay

03:12 - Dünya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevapladı

01:37 - Siyaset

Fatih'te ölen Böcek ailesinin otelde kilitli kaldıkları ortaya çıktı

00:23 - Gündem