Yerli yazılımla üretilen zirai ilaçlama dronu çiftçinin hayatını kolaylaştırıyor

Konya'da 4 yıldır insansız hava araçları ve elektronik kartları üreten firmanın yerli yazılımla ürettiği zirai ilaçlama dronu, 10 dakikada 40 bin metrekare alanı ilaçlayabiliyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Konya
Shark Havacılık Şirketi Teknik Müdürü Gürhan Ünses, AA muhabirine, 4 yıl önce faaliyete başladıkları şirketlerinde sabit kanat ve döner kanat formunda insansız hava araçlarının farklı versiyonlarını ve uçuş kartlarını ürettiklerini söyledi.
Zaman içinde çiftçilere fayda sağlayabilecek insansız hava aracı üretimine de yöneldiklerini ifade eden Ünses, yürüttükleri AR-GE çalışmaları sonucunda tamamen yerli yazılımla zirai ilaçlama dronu üretmeyi başardıklarını bildirdi.

Ünses, zirai ilaçlama dronlarının çiftçilere zamandan, sudan ve iş gücünden tasarruf sağladığını belirterek, şunları kaydetti:
"Birçok ekipmanını burada üretiyoruz. Yurt dışında da parça yaptırdığımız ve teknolojimizi paylaştığımız, iş ortaklığı yaptığımız firmalar var ama büyük çoğunluğunu burada ürettiğimiz bir hava aracı bu. Zirai ilaçlama dronumuzu yaklaşık 2,5 senedir üretmekteyiz. Yurt dışına da Azerbaycan, Özbekistan, Türk Cumhuriyetler, İran ve Irak başta olmak üzere birçok bölgeye ihracatımız var."

Cihazın yazılımını kendi mühendislerinin geliştirdiğini ve çiftçiye kolay kullanım imkanı sağladıklarını anlatan Ünses, ürettikleri hava araçları ile ilgili üretim merkezlerinde çiftçilere eğitimler verdiklerini bildirdi.
Ünses, ilaçlama dronunun sadece ilaç değil gübreleri hatta tohumları dahi havadan araziye bırakabildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Çiftçimiz ürününü ezmeden, traktörün tekerlekleri ile çiğnemeden, tohumuna zarar vermeden ilaçlamış oluyor. Olumsuz hava şartında araziye traktörle çıkılmayacak durumlarda bile bu insansız hava aracıyla arazisini ilaçlayabiliyor. Çiftçi faydalı gübreleri, tohumları da havadan arazisine bırakabiliyor. Bunun için ilave bir ekipmana gerek kalmıyor. Bu araçla çiftçi, suyun çok kıymetli olduğu bu zamanda, çok az suyla uygun miktarda gerekli bitki besleme ürünlerini, ilaçlarını arazisine uygulayabiliyor."

Her yaştan çiftçinin rahatlıkla kullanabileceği kadar kolay bir drone geliştirdiklerini ifade eden Ünses, "Antalya'da yaşı 60'ı geçmiş bir çiftçimiz bu dronu kullanabileceğine inanmıyordu. Verdiğimiz eğitimlerle, yaptırdığımız pratiklerle ona, bunu rahatlıkla kullanabileceğine ikna ettik ve kendisi zirai ilaçlama ekipmanı alıp kullanmaya başladı." diye konuştu.
Ünses, ürettikleri cihazı diğer cihazlardan ayıran en önemli özelliğin kapasitesi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"70 kilogramlık bir katı gübre tankına ve 60 litrelik sıvı bitki besleme ürünü tankına sahip. Çiftçi, ikisinden birini takıp kullanabiliyor. Bu da yaklaşık 10 dakika içerisinde 40 dekarlık bir araziyi rahatlıkla ilaçlayabileceği anlamına geliyor. Cihazın en büyük kabiliyeti üzerinde dakikada 40 litre püskürtme yapabilen 2 büyük pompası olması. Püskürtme sistemi, içindeki suyu ve sıvıyı parçalayıp, bitkinin üzerine eşit bir şekilde yayarak, ilacın verimli bir şekilde bitkimizin bulunduğu alana püskürtülmesini sağlıyor. Bunu da tamamen otonom yapıyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Anadolu Otoyolu Bolu kesiminde tatil dönüşü yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-05 17:13 - Çevre - Seyahat

Milli güreşçiler, Avrupa Şampiyonası için Slovakya'ya gitti

2025-04-05 16:53 - Spor

Kahta Kalesi'nde hafta sonu ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-06 16:03 - Kültür Sanat

Giresun'daki Çağlayan Şelalesi ilkbaharda karların erimesiyle canlandı

2025-04-08 13:13 - Çevre-Hayat

Edirne'de sarı çiçeklerini açan kanolalar tarlaları renklendirdi

2025-04-05 10:42 - Çevre-Hayat

Baba mesleği kalaycılığı yarım asrı aşkındır aynı dükkanda sürdürüyor

2025-04-08 15:57 - Çevre-Hayat

ABD'de tarifeler dolayısıyla limanlardaki ithalat kargo seviyelerinde keskin düşüş bekleniyor

2025-04-09 21:02 - Dünya

Yeryüzü Doktorları Derneği Ramazan ayında 52 ülkede gıda desteğinde bulundu

2025-04-08 13:37 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

KARDEMİR'in temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yılı kutlanıyor

2025-04-03 18:32 - Ekonomi

Balıkesir'de F-16 Tipte Tam Harbe Hazırlık Eğitimi Mezuniyet Töreni yapıldı

2025-04-09 12:18 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye Yapay Zeka Eylem Planı'na ilişkin Cumhurbaşkanı Genelgesi Resmi Gazete'de

08:47 - Teknoloji

ABD'deki yarışmadan ödülle dönen roket takımı gözünü TEKNOFEST'e çevirdi

01:37 - Teknoloji

SAHA İstanbul Genel Sekreterliği görevine Muttalip Tütüncü getirildi

16:57 - Teknoloji

STM, geliştirdiği milli deniz platformlarıyla TEKNOFEST Mavi Vatan'da yer alacak

15:03 - Teknoloji

ASPİLSAN Enerji, TEKNOFEST Mavi Vatan'da milli enerji teknolojilerini sergileyecek

14:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Hac için kesin kayıt işlemleri bugün sona eriyor

11:08 - Gündem

Muğla'da yolcu otobüsü ile tırın çarpıştığı kazada 2 kişi öldü, 18 kişi yaralandı

11:03 - Gündem

Irak'ta bir yakıt tesisinde çıkan yangında 30 kişi yaralandı

10:57 - Dünya

Konut Fiyat Endeksi temmuzda yüzde 1,5 arttı

10:52 - Ekonomi

"Şeker Soruşturması" kapsamında 8 ilde 47 şüpheli ifadeye çağrıldı

10:47 - Gündem