?>

KARDEMİR'in temelinin atılması ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yılı kutlanıyor

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarının (KARDEMİR) temelinin atılışı ve Karabük'ün kuruluşunun 88. yıl dönümü dolayısıyla etkinlikler düzenleniyor.

Ekonomi - 8 ay önce

Karabük

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Karabük Belediyesinin ev sahipliğinde "3 Gün 3 Gece 3 Nisan" temasıyla gerçekleştirilen etkinlikler, mehteran eşliğinde kortej yürüyüşüyle başladı.

Vali Mustafa Yavuz ve protokol üyeleri, Demir Çelik Lisesi'nin önünden Yenişehir Atatürk Anıtı'na kadar Karabük Belediyesi bando takımı eşliğinde yürüdü. Burada Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Yavuz, yaptığı konuşmada, 3 Nisan 1937'nin, Cumhuriyet'in genç ve dinamik yapısının sanayinin gücüyle şekillenmeye başladığı, insan emeği ve alın terinin demirle buluştuğu tarihsel dönüm noktası olduğunu belirtti.

Çeltik tarlalarındaki toprağın KARDEMİR'in ilk üretim alanına dönüşmesinin yalnızca Karabük'ün değil Türkiye'nin ekonomik kalkınma yolunda attığı ilk adımlardan birisi olduğunu vurgulayan Yavuz, "Bugün Karabük'ün her başarısının temeli, 3 Nisan 1937'de atılan bu büyük hamleyle başlamıştır." dedi.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, kentin varoluşunun KARDEMİR'in kuruluşuyla başladığına değinerek, "Bugün bu şehirde gelişmişlik ve uygarlık adına ne varsa KARDEMİR sayesindedir." değerlendirmesinde bulundu.

KARDEMİR Genel Müdürü Dursunali Yaşacan da bugün ülkelerin kalkınmışlık düzeyini belirleyen ölçütlerden birisinin de çelik tüketimi olduğunu ifade etti.

Geçen yıl dünyada 1 milyar 840 milyon ton, Türkiye'de 36,9 milyon ton çelik üretildiğini aktaran Yaşacan, KARDEMİR'in ise 2,5 milyon tonu aşan ham çelik üretimiyle rekor kırdığını bildirdi.

Yaşacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün hedefimiz 3,5 milyon tona ulaşmaktır. Biliyoruz, mevcut yerleşim ve lojistik şartlar içinde bu kolay ulaşılabilecek rakam değil ama yine biliyoruz ki KARDEMİR'de bu altyapı mevcut ve bizi bu hedefe ulaştıracak yaklaşık 5 bin kişilik büyük bir çalışma ekibimiz var. Türkiye bugün demir çelik üretiminde dünyanın en büyük 8'inci ülkesi olmuşsa bu, çeliğin doğduğu bu kent sayesinde olmuştur. Burada yetişen beyinler, buranın yetiştirdiği nitelikli kadrolar ülkemizin dört bir yanına dağılmış, Türkiye'yi çelik sektöründe söz sahibi yapmıştır."

KARDEMİR'in, katma değeri yüksek ürün üretimine yönelik yatırımlarıyla ürün yelpazesini genişlettiğini, bazı kalemlerde Türkiye'nin tek üreticisi konumuna geldiğini aktaran Yaşacan, şöyle devam etti:

"KARDEMİR, Türkiye'nin tek ray üreticisidir. KARDEMİR, Türkiye'nin tek demir yolu teker üreticisidir. KARDEMİR, Türkiye'nin tek ağır profil üreticisidir. KARDEMİR, Türkiye'nin 5,5 milimetre çaptan 55 milimetreye kadar kangal üreten tek kuruluşudur. KARDEMİR'in kullandığı 2 milyon tonu aşan demir cevheri, Zonguldak, Kayseri, Sivas, Kırıkkale, Balıkesir, Bingöl, Erzincan, Elazığ ve Malatya illerinden Karabük'e taşınmaktadır. KARDEMİR, TCDD'nin toplam taşıma kapasitesinin yaklaşık yüzde 25'ini tek başına kullanan bir büyüklüktür. Bu açıdan bakıldığında KARDEMİR sadece Karabük için değil, bu saydığımız iller ve üretim kuruluşları için de hayati öneme sahip bir şirkettir."

Konuşmaların ardından şiir ve kompozisyon okundu, çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyelerince hediyeler verildi, halk oyunları gösterileri sunuldu.

"Yaşayan Miras Festivali" el sanatları sergisi açıldı

Daha sonra Yenişehir Parkı'nda "Yaşayan Miras Festivali" kapsamında el sanatları sergisi açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, serginin açılışında yaptığı konuşmada, gelenekleri ve somut olmayan kültürel mirası çocuklara, gençlere öğretecek bu gibi etkinliklerin Türkiye'de sayısının daha da artmasını hedeflediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından protokol üyelerince açılış kurdelesi kesildi, stantlar gezildi.

Etkinliklere, AK Parti Karabük Milletvekilleri Cem Şahin ve Durmuş Ali Keskinkılıç, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İsmail Gökcek, İl Emniyet Müdürü Mehmet Ali Hasan Köse, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Kutlamalar kapsamında 3-4-5 Nisan'da konserler, sergiler, geleneksel gösteriler ve kültürel etkinliklerle Karabük'ün sanayi hafızası yeniden canlanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

2025-03-30 21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail'in bayramın ikinci gününde Gazze'nin güneyini hedef alan saldırılarında 12 Filistin

2025-03-31 10:22 - Dünya

Sağlık çalışanı karı koca aynı ambulansta hayat kurtarıyor

2025-04-01 14:47 - Çevre-Hayat

Manavgat'ta hortum hasara yol açtı

2025-04-02 16:53 - Asayiş

Arife gününde şehitlik ve mezarlıkları ziyaret edenler yakınları için dua okudu

2025-03-29 17:57 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Diyarbakır'da iki çocuğunu büyükanne ve büyükbabaya göstermeyen geline hapis cezası

2025-04-03 14:02 - Gündem

Araştırma: Uyku öncesi yatakta ekran karşısında zaman geçirmek uyku kalitesini olumsuz etkiliyor

2025-04-02 03:33 - Sağlık

Araz Ağalarov, terör saldırısı kurbanları için Crocus'ta anıt açtı

2025-04-02 00:33 - Özel Haber

Edirne'deki 'hudut kartalları' sınırda bayramlaştı

2025-03-30 10:08 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Tarlasının gübre ihtiyacını karşılamak için devletten aldığı destekle besi çiftliği kurdu

2025-04-01 15:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Borsa günü yükselişle tamamladı

18:42 - Ekonomi

Türkiye'de kışlama döneminde arı ölümleri artıyor

16:47 - Ekonomi

Almanya, Airbus'tan 20 ilave saldırı helikopteri alacak

16:12 - Ekonomi

Alman hükümeti: Ekonomik durum istikrarlı ancak ihracat zayıf

16:07 - Ekonomi

TMSF, Uluslararası Mevduat Sigortacıları Birliği'nin icra kurulu üyesi oldu

15:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Almanya Başbakanı Merz: Ukrayna için gerçek bir barış süreci konusunda bir fırsatımız var

22:28 - Dünya

Fenerbahçe, 3 puanı 4 golle aldı

22:18 - Spor

Fenerbahçe, TÜMOSAN Konyaspor'u mağlup etti

22:12 - Spor

Zelenskiy: Toprak bütünlüğü konusunda taviz vermeyi düşünmüyoruz

22:07 - Dünya

ABD, Ukrayna'da barış için NATO'nun 5. maddesine benzer güvenlik garantisi vadediyor

21:53 - Dünya