?>

'Yeraltı cenneti' kapılarını açmaya hazırlanıyor

Trakya'nın turizme açık tek mağarası olan ve "yeraltı cenneti" olarak adlandırılan Dupnisa Mağarası, içinde barındırdığı 16 türde yaklaşık 60 bin yarasanın üremesi amacıyla her yıl belirli dönemlerde kapadığı kapılarını 15 Mayıs'ta yeniden açacak.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Kırklareli

Trakya'nın turizme açık tek mağarası olan ve "yeraltı cenneti" olarak adlandırılan Dupnisa Mağarası, içinde barındırdığı 16 türde yaklaşık 60 bin yarasanın üremesi amacıyla her yıl belirli dönemlerde kapadığı kapılarını 15 Mayıs'ta yeniden açacak.

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Sarpdere köyünde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi'nin çalışmaları doğrultusunda düzenlenerek 2003'te hizmete açılan Dupnisa Mağarası içinde 16 türde yaklaşık 60 bin yarasa barınıyor.

İkinci jeolojik zamana ait mermerler içinde birbirine bağlı iki kat ve üç bölümünden oluşan, sürekli akan bir yeraltı nehri ve bu nehrin oluşturduğu derinliği yer yer 2 metreyi aşan göller bulunan mağaranın sulu kısmı, yarasaların üremesi amacıyla her yıl 6 ay süreyle ziyarete kapatılıyor. Bu bölümün aydınlatması da yapılmıyor.

Zengin damla taş oluşumlarının bulunduğu, süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonundaki renklere sahip dev boyutlara ulaşan sarkıt, dikit, sütunlar, perde, bayrak damla taşları ve damla taş havuzları ile hayranlık uyandıran görünüme sahip mağarayı ziyaret eden yerli ve yabancı turistler bin 977 metre uzunluğundaki mağaranın turizme açık 500 metrelik bölümünün 100 metresini gezebiliyor.

Kapılarını 15 Mayıs'ta yeniden ziyaretçilerine açacak olan mağara, 15 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.

"Görülmeye değer"

Kırklareli Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dupnisa Mağarası'nın görülmeye değer ender tarihi mekanlardan biri olduğunu söyledi.

Mağaranın bölge turizmi açısından son derece önem taşıdığını, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akınına uğradığını anlatan Asan, 15 Kasım'da yarasaların üreme ve kış uykusu nedeniyle mağaranın bir kısmının ziyarete kapatıldığını, 100 metrelik kısmının ise ziyarete açık olduğunu kaydetti.

15 Mayıs'tan itibaren tamamının yeniden ziyaretlere açılacağını dile getiren Asan, "Dupnisa Mağarası Trakya'nın turizme açılan tek mağarasıdır. Bu mağarada yaklaşık 16 türden 60 bin yarasa bulunmaktadır. Bu yarasalar kış uykusuna yatmaktadır. 15 Mayıs tarihine kadar da uykularını sürdürecekler. 15 Mayıs'ta her iki kuru ve sulu mağara turizme yeniden açılacak. Mağara özellikle Balkanlar'da da çok önemli. Mağara bölge turizmine çok büyük katkı sağlıyor. Bölge halkımız da ekonomik olarak kazanç sağlıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kadir Mısıroğlu yoğun bakımda

2019-04-16 14:55 - Gündem

Kaş’ın tarihi mekanlarında çevre temizliği

2019-04-16 17:23 - Çevre-Hayat

Uluslararası Moskova Film Festivali'nde Türkiye rüzgarı

2019-04-17 16:37 - Kültür Sanat

Afganistan'da barış görüşmeleri süresiz ertelendi

2019-04-19 14:42 - Dünya

"Lösemi erkeklerde daha sık görülüyor"

2019-04-18 13:40 - Genel

Kaplumbağa 'Tuki' 99 yaşına girdi

2019-04-13 18:22 - Çevre-Hayat

Kağıthane’de damat cinayeti kamerada

2019-04-15 23:31 - Asayiş

"Macron’un sözde SDG heyetini kabul etmesini kınıyoruz"

2019-04-20 00:57 - Genel

Osmanlıspor, Birevim Elazığspor’u mağlup etti

2019-04-20 01:07 - Spor

Şafak vakti dronelu, 600 polisli torbacı operasyonu

2019-04-20 12:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Sinop'ta bir balıkçının ağına 3 bin palamut takıldı

22:13 - Çevre-Hayat

Türkiye'de iklim değişikliğine bağlı ani hava değişimleri daha fazla görülebilir

16:42 - Çevre-Hayat

İsrail'in alıkoyduğu aktivist Sümeyye Sena Polat'tan annesine "İyiyim" mesajı

13:44 - Çevre-Hayat

Robotla sağılan inekler özel yemle ödüllendiriliyor

12:53 - Çevre-Hayat

Serçe yavrusu "Kıvılcım" emekli hemşirenin yoldaşı oldu

12:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Erdek Körfezi'nde fırtına etkili oluyor

03:02 - Gündem

Güney Kore ve Çin, ekim sonundaki APEC Zirvesi'nde ikili ilişkileri geliştirmede anlaştı

02:57 - Dünya

Suriye'nin kuzeyinde kapsamlı ateşkes anlaşmasına varıldı

02:52 - Dünya

ABD'de yargıç, Trump'ın Illinois'e Ulusal Muhafız konuşlandırma kararını engellemedi

02:47 - Dünya

Kanada’nın Alberta eyaletinde 51 bin öğretmen greve gitti

02:42 - Dünya