Afganistan'da barış görüşmeleri süresiz ertelendi

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında Katar'da yapılması planlanan barış görüşmelerinin ilk turunun süresiz ertelendiği bildirildi.

Dünya - 7 yıl önce

Ankara
Barış görüşmelerine destek veren Katar Çatışma ve İnsani Çalışmalar Merkezi yöneticisi Sultan Barakat, Twitter hesabında, Afgan hükümetiyle Taliban temsilcileri arasında Katar'da yürütülecek barış görüşmelerinin süresiz ertelendiği paylaşımını yaptı.
Barakat, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin, merkezin ilan ettiği katılımcı listesine karşı çıktığını belirterek, görüşmelere kimlerin katılacağı konusunda daha fazla fikir birliği gerektiğini ifade etti.
Bugün yapılması planlanan görüşmeler, Afganistan'daki savaşın müzakere yoluyla sonlandırılmasına ve Amerikan askerlerinin ülkeden geri çekilmesine yönelik önemli bir adım olarak görülüyordu.
Katar Çatışma ve İnsani Çalışmalar Merkezinin dün duyurduğu, Katar'ın hazırladığı listede 243 kişinin ismi geçiyordu.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, merkezin sunduğu listenin, Afganistan hükümetinin barış görüşmeleri için belirlediği 250 kişilik heyet listesinden farklılık gösterdiğini, Gani'nin listesinde daha fazla kadın temsilcinin bulunduğunu söyledi.
Afganistan hükümeti ve Taliban konuyla ilgili açıklama yapmadı.
ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ise Twitter'da girişimin ertelenmesinden duyduğu hayal kırıklığını ifade ederek, herkese diyaloğa ve barış sürecine bağlı kalmaları çağrısında bulundu.
Barış görüşmeleri süreci
Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban örgütü, halen ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.
Hükümetin geçen yıllarda defalarca Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için çaba sarf etmesi ve bu kapsamda Barış Konseyi kurmasına rağmen henüz sonuca ulaşılamadı.
Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde Afganistan yönetimi ile Taliban arasındaki temasların, Katar'ın başkenti Doha'da, Haziran 2013'te yapılması planlanıyordu ancak Taliban'ın ofise "Afganistan İslam Emirliği" tabelası ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti müzakerelerden vazgeçmişti. Ofis bir ay sonra kapanmış ve barış müzakereleri askıya alınmıştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun’dan 'Notre Dame' mesajı

2019-04-16 02:27 - Gündem

Afganistan'da barış görüşmeleri süresiz ertelendi

2019-04-19 14:42 - Dünya

On numara ilçe! Büyük ikramiye aynı ilçeden 8 ayrı kupona isabet etti

2019-04-16 17:52 - Gündem

'Teşviklerden istifade etme oranı yüzde 46,7'

2019-04-17 18:07 - Ekonomi

Rüzgar YEKA-2 ihalesine 9 şirket başvurdu

2019-04-18 19:52 - Ekonomi

Teksas’ta kasırga: 2 ölü

2019-04-14 13:37 - Dünya

Türkiye'de finansal okuryazarlık seviyesi yüzde 75'e yükseldi

2019-04-16 17:56 - Genel

Süper Lig'de 29. hafta heyecanı başlıyor

2019-04-18 12:52 - Spor

Danimarka'da aşırı sağcı Paludan'dan Müslümanlara yönelik provokasyon

2019-04-15 01:47 - Dünya

Milli Savunma Bakanlığı: 'O paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor'

2019-04-18 13:02 - Gündem

İlgili Haberler

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt'in ay sonunda görevinden ayrılacağını duyurdu

23:12 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a saldırıları devam ediyor

21:58 - Dünya

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset