?>

'Yenilenebilir Enerjide maliyetler düştü'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, yenilenebilir enerji alanında maliyetlerin düştüğünü ve teknolojinin hızla ilerlediğini belirterek, "Yenilenebilir enerjiyi kaynak çeşitlendirilmesi ve arz güvenliği açısından çok önemli buluyoruz." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

BERLİN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Berlin Enerji Dönüşüm Diyaloğu Konferansı'nın "Yenilenebilirin enerji güvenliğine katkısı" başlıklı panelinde yaptığı konuşmada, enerji sektöründeki değişimde yeni döneme adaptasyon sürecinin çok önemli olduğunu ifade etti.

Yenilenebilir kaynakların dünyadaki konvansiyonel sistemin değişimi açısından önemli olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Bugün yaşadığımız dünyada 1 milyardan fazla insanın enerjiden, elektrikten faydalanamadığını bildiğimiz bir gerçeklikten hareketle ve talep artışının daha fazla doğudan yoğun şekilde oluştuğunu gördüğümüzden hareketle, önümüzdeki süreçte çok daha büyük bir meydan okumayla karşı karşıyayız." dedi.

Bakan Albayrak, 2030'u bulmadan dünyadaki enerji ihtiyacı ve talebindeki artışın asgari üçte birinin Çin ve Hindistan'dan geleceğini söyledi.

Dünyada son dönemde çok hızlı bir değişim sürecinin yaşandığına dikkati çeken Albayrak, şu değerlendirmede bulundu:

"Üreticilerin tüketici, tüketicilerin de üretici olacağı bir döneme doğru hızla gidiyoruz. Burada hakikaten uygulanacak olan stratejik değişim, dönüşüm planları çok büyük önem arz ediyor. Çünkü dünyanın çok farklı sınamalarla karşı karşıya olduğu gerçekliğinden hareketle, teknoloji yeni döneme adaptasyon açısından çok büyük bir rekabet avantajı sunuyor."

Albayrak, 20 yıl öncesine göre günümüzde bugün sektörde yenilenebilir enerjinin rolünün çok farklı bir noktaya ulaştığını belirterek, "Yenilenebilirde maliyetler düştü, teknoloji çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Yenilenebilir enerji Türkiye ve Almanya gibi enerjide dışa bağımlı ülkelerin kaynak çeşitliliği açısından çok önemli. Yenilenebilir enerjiyi kaynak çeşitlendirilmesi ve arz güvenliği açısından çok önemli buluyoruz. Türkiye, yılda sadece enerji alanında son 10 yılın ortalaması 44 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke. Petrolün ve doğalgazın yüzde 90-95'ini ithal eden bir ülke. Düne kadar elektrik tüketiminin yüzde 60'ını 70'ini ithalata dayalı kaynaklardan sağlayan bir ülke olarak özellikle bu çerçevede yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar atmayı hedefe koyduk" dedi.

"Avrupa'nın önemli partneri olmaya devam edeceğiz..."

Albayrak, dünyanın son dönemde ekonomik ve siyasi bir dönüşüm sürecinden geçtiğine işaret ederek, şöyle dedi:

"Yeni ekosisteminin içinde doğu ve batı ekonomisinin, tüketimin, büyümenin ayrıştığı bir dönemde kazan-kazan modeline dayalı doğru bir sinerji oluşturacak rasyonel, akılcı bir stratejik planlama ortaya koyabilelim. Türkiye olarak biz, ekonomik büyümemizin altyapısını oluşturan dinamik enerji büyüme potansiyeliyle, özellikle bulunduğumuz istikrarsız ülke ve coğrafyalarda güvenli bir liman ve en önemlisi Avrupa'ya kaynak çeşitliliği ve enerji arz güvenliği noktasında önemli bir partner olmaya devam edeceğiz."

Geçen yıl Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgar ihalesinde kilovatsaat başına verilen 3,48 dolar/centlik fiyatın yenilenebilirdeki rekabetin göstergesi olduğuna dikkati çeken Albayrak, "Bu fiyatlar birçok konvansiyonel yakıtlara dayalı enerji talebi açısından, yenilenebilirin önünü açıyor.

Biz bu çerçevede, YEKA noktasında 10 yıl boyunca rüzgar ve güneşte 10'ar bin megavatlık kapasite oluşturarak, devlet desteğimizle bu alanda dünyada öncü ülkelerden biri olmak için stratejimizi inşa etmeye devam edeceğiz.

Şunu da görmemiz lazım ki, 86 bin megavatlık kurulu gücünün yaklaşık yüzde 50'sini yenilenebilir kaynaklardan sağlayan bir ülke olarak, enerji zengini bir coğrafyada kaynak ve altyapı çeşitliliğini sağlayacağız.

Dünyada gelişen teknolojilerle yenilenebilir kaynakların artık rekabetçi ve sürdürülebilir bir modelle depolandığı bu süreçte, biz de bu amaca hizmet etmek durumundayız" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Dünyanın en büyük lale müzesi İstanbul’da

2018-04-17 21:02 - Çevre-Hayat

22 yaşında beşinci romanını yazıyor

2018-04-11 20:02 - Çevre-Hayat

'Rum tarafında bir değişiklik yok'

2018-04-17 05:02 - Dünya

Hepsiburada Global Girişimcilik Kongresi’nde

2018-04-16 18:02 - Genel

'Tarihi bir gün yaşıyoruz'

2018-04-13 22:32 - Siyaset

'Siber tehditler bizi avlıyor'

2018-04-14 14:32 - Teknoloji

ANKA'lar Malezya yolunda

2018-04-16 16:46 - Genel

Kan donduran cinayet çözüldü

2018-04-16 18:32 - Asayiş

Annesinden öğrendiği mesleği yaşatıyor

2018-04-13 15:32 - Çevre-Hayat

İtalya seyahat acentelerinden Göbeklitepe övgüsü

2018-04-13 18:53 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Türkiye Innovation Week sona erdi

19:17 - Ekonomi

Antalya'nın tescilli "Manavgat Altın Susamı" uluslararası marka yolunda

15:52 - Ekonomi

Kars'ta ziraat mühendislerinin oluşturduğu sera vatandaşlara ilham oldu

15:12 - Ekonomi

İstanbul'da kruvaziyer limanlarında 8 ayda 410 binden fazla yolcu ağırlandı

15:07 - Ekonomi

İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni yapıldı

14:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Kız Çocukları Günü'nü kutladı

19:22 - Gündem

Türkiye Innovation Week sona erdi

19:17 - Ekonomi

Mehmetçik, "Ateş Serbest"te hedefleri tam isabetle vurdu

18:58 - Gündem

Filipinler'de 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi

18:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaykur Rizespor Futbol Kulübü ve Rize Çay İlkokulunu ziyaret etti

18:28 - Gündem