Kars'ta ziraat mühendislerinin oluşturduğu sera vatandaşlara ilham oldu

Kış mevsiminin çok sert geçtiği Kars'ın Selim ilçesinde, ziraat mühendislerinin kurduğu sera vatandaşlara ilham oldu.

Ekonomi - 10 ay önce

Kars
Selim Tarım ve Orman Müdürlüğünde çalışan ziraat mühendisleri ilçe halkı ve köylerden gelen vatandaşlara ilham olması için müdürlük yerleşkesinde sera oluşturdu.
Vatandaşların "burası soğuk, ürün olmaz" demesine aldırış etmeden kurulan serada organik domates, salata, biber, patlıcan gibi birçok ürün yetiştiren ziraat mühendisleri aynı zamanda seracılıkla ilgilenmek isteyen üreticilere de örnek oluyor.
????
İlçedeki öğrencilerle birlikte uygulamalı olarak dikimi yapılan fideler, hasat zamanı geldiğinde yine öğrenciler tarafından toplanıyor.
5 mühendisin sulamasından budamasına, çapasından dikimine kadar gözleri gibi baktıkları sera, ilçe merkezi ve köylerdeki üreticilerin ilgi odağı haline geldi, onlar da hobi amaçlı kurmaya başladı.

Amaç seralarda ürün yetiştiğini vatandaşa göstermek

Selim İlçe Tarım ve Orman Müdürü Erkan Özdemir, seranın 3 yıldır faaliyette olduğunu söyledi.
Serayı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün destekleriyle kurduklarını anlatan Özdemir, "Seramızda amacımız, sadece domates, salatalık, biber yemek değil, bölgemizde özellikle ilçemizde de seracılıkta bu ürünlerin elde edildiğini vatandaşlarımıza göstermektir." dedi.

Ürünlerin yetiştiğini görenler vatandaşlarda da sera ilgisinin oluştuğunu aktaran Özdemir, buradan öğrencilerin de yararlandığını belirtti.
Özdemir, serada damlama sulama sistemi kullandıklarını, ziraat mühendislerinin özverili çalışmalarıyla bu hale geldiğini, vatandaşlardan "biz de seracılık yapmak istiyoruz" diye dönüşler aldıklarını bildirdi.

Sonbaharda da havanın soğuk olmasına rağmen ürünleri almaya devam ettiklerini dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:
"Ekim ayı içerisindeyiz, seramız kar yağana kadar devam edecek. Mevsim şartlarımıza bağlı olarak seramızdan yaklaşık 4-5 aydır ürün alıyoruz. Ürünlerimiz gayet lezzetli ve organik olduğundan büyük de bir ilgi var."

Ziraat mühendisleri aldıkları geri dönüşlerle mutlu

Ziraat mühendislerinden Ramazan Irgın da amaçlarının çiftçilere örnek teşkil etmek olduğunu dile getirerek, "Buraya ilk geldiğimizde hiç sera yetiştiriciliği yoktu. 2022'de seramızı kurduğumuzdan beri beş farklı üründe farklı çeşitler denemekteyiz, demonstrasyon çalışmaları yapmaktayız. Verdiğimiz destekle beraber buradaki üreticilerimiz de hobi amaçlı üretime başladılar." şeklinde konuştu.

Tuğba Genel ise seracılıkla ürünleri yetiştirip vatandaşlara örnek oldukça heyecanlandıklarını vurguladı.
Seranın her türlü bakımını kendilerinin yaptığını işaret eden Genel, şöyle devam etti:
"Tüm arkadaşlarımızla çok özverili ve severek çalışıyoruz. Aldığımız olumlu dönüşleri gördükçe yorgunluğumuz sevince dönüşüyor, özellikle çocuklar çok hevesliler. Onları toprakla, bitkiyle buluşturuyoruz. Dikiminde rol aldıkları fidelerin büyüdüğünü görmek, hasat vakti geldiğinde de ürünleri toplamak onları mutlu ediyor. Bunun dışında gelen çiftçilerimize tanıtımını yapıyor ve bilgilendiriyoruz."

Vatandaşlardan Ömer Akbaba, "Serayı, İlçe Tarım Müdürlüğünde güzel bir uygulama yapınca gördük biz de denemek istedik. Fidelerimizi tedarik ettiler, bakımıyla ilgili çalışmalarda bize destek oldular. Domates, biber, fasulye ve biber ektik. Gayet güzel ürün aldık." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Gazze için ateşkes planı) Filizlenen barış umutlarının solmasına müsaade edilmemelidir

2025-10-04 15:13 - Siyaset

Yuvacık Barajı'nda doluluk yüzde 18 ölçüldü

2025-10-08 13:08 - Gündem

Suriye güvenlik güçleri ile PKK/YPG arasında Halep’te ateşkes anlaşmasına varıldı

2025-10-07 06:48 - Dünya

İstanbul'da kruvaziyer limanlarında 8 ayda 410 binden fazla yolcu ağırlandı

2025-10-11 15:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bundan sonra önemli olan Gazze'de anlaşmanın harfiyen uygulanmasıdır

2025-10-10 15:22 - Siyaset

Vodafone Sultanlar Ligi'nde 42. sezon yarın başlayacak

2025-10-10 13:17 - Spor

Rus Tekta Group yöneticisi Sevastyanova: Kalite, profesyonellik ve deneyim bakımından ANTTEQ ile çalışmaya karar verdik

2025-10-06 08:19 - Özel Haber

Başakşehir'i yenen Göztepe, yoluna namağlup devam ediyor

2025-10-05 22:13 - Spor

Lazer ve LED akupunkturu, beyni uyararak ağrıyı dindiriyor

2025-10-10 11:47 - Sağlık

Suriye'nin Halep ilinde patlama meydana geldi

2025-10-06 09:52 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya