Yeni Zigana Tüneli'nin temeli atıldı

Başbakan Yıldırım, "Zigana Tüneli, tarihi İpek Yolu'nun en önemli noktası. Tünel inşa edilince Trabzon'dan Gümüşhane'ye, Bayburt'a, oradan Erzurum Aşkale'ye, Gümüşhane'den Erzincan'a yol kısalacak." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

GÜMÜŞHANE

Başbakan Binali Yıldırım, "Zigana Tüneli, tarihi İpek Yolu'nun en önemli noktası. Tünel inşa edilince Trabzon'dan Gümüşhane'ye, Bayburt'a, oradan Erzurum Aşkale'ye, Gümüşhane'den Erzincan'a yol kısalacak, daha güvenli hale gelecek ve insanlarımız rahat, konforlu şekilde seyahat edecek." dedi.
Yıldırım, Zigana-Gümüşhane yolu Köstere mevkisinde düzenlenen Yeni Zigana Geçidi Temel Atma Töreni'ne katıldı.
Başbakan Yıldırım, Yeni Zigana Tüneli'ne, Köstere mevkisinden girileceğini, 15 kilometre sonra Maçka'dan çıkılacağını belirtti.
Zigana Tüneli'nin, tarihi İpek Yolu'nun en önemli noktası olduğuna işaret eden Yıldırım, "Tünel inşa edilince Trabzon'dan Gümüşhane'ye, Bayburt'a, oradan Erzurum Aşkale'ye, Gümüşhane'den Erzincan'a yol daha kısalacak, daha güvenli hale gelecek ve insanlarımız rahat, konforlu şekilde seyahat edecek." dedi.

"Zor olan hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır"

Geçmişte nice ocakların sönmesine neden olan Zigana Dağı'nın, türkülere, ağıtlara da konu olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle devam etti:
"Eskiden ticaret yapanlar, Doğu Anadolu ve İran'ın batıya açılan limanı olan Trabzon'a ulaşmak için bu dağları aşmak zorundalardı. Birbirlerini yolcu ederken, 'Zigana'da hayatta kalırsan, İnşallah görüşürüz.' diyordu. Artık bu topraklarda hiçbir yerde hayatta kalma derdiyle seyahat olmayacak. Vatandaşlarımız, konforlu, huzurlu, emniyetli 780 bin kilometre kare vatan toprağının her köşesine rahatça gidecekler, sevdikleriyle bir araya gelecekler."
AK Parti'nin, "Zor olan hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır." anlayışıyla çalıştığını vurgulayan Yıldırım, "Vakit dar, cumaya gideceğiz. Gümüşhane'de bir araya geleceğiz ve orada 16 Nisan'ı konuşacağız. Türkiye'nin geleceğini, aydınlık yarınlarını konuşacağız." dedi.

"Hizmetler gecikmeden bitecek"

"Son işimizi yapalım, yükleniciyi çağıralım, bir pazarlık yapalım." diyerek, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'i yanına çağıran Başbakan Yıldırım, tünelin, 29 Ekim 2019'da biteceğini bildirdi.
Yıldırım, "1,5 sene kısaltıyoruz, dedik ya Hızır gelecek, Hızır gibi sizlere yetişecek. Hizmetler gecikmeden bitecek." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, ayrıca, Yeni Zigana Tüneli Projesi'nde çalışan işçilere, bir maaş ikramiye verileceğini bildirerek, "Hadi bakalım kısa günün ticareti. İkramiyeyi de kaptınız. Hadi hayırlı olsun. Cumanın bereketi." dedi.
Yıldırım, konuşmasının ardından beraberindeki bakan ve milletvekilleriyle "Temel atıyoruz, hazır mıyız? Güçlü yarınlar için, aydınlık geleceğimiz için millet, devlet için daima istikrar, daima istikbal, memleket meselesi için Ya Allah Bismillah." sözleriyle, Yeni Zigana Tüneli'nin temelini attı.

Törene, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, eski Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ahmet Sorgun, Çiğdem Karaaslan ile milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı.

Yeni Zigana Tüneli

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde yapımı süren Yeni Zigana Tüneli, tamamlandığında dünyanın ikinci, Avrupa'nın ise en uzun tüneli olacak.
Doğu Karadeniz'i Ortadoğu, Kafkaslar ve İran'a bağlayan tarihi İpek Yolu'nun da geçtiği güzergahta yapımı süren proje kapsamında, Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Köstere köyü mevkisiyle Trabzon'un Maçka ilçesine bağlı Başarköy köyü arasında, her biri 14,5 kilometre ve toplam 29 kilometre uzunluğunda çift tünel inşa edilecek.
Yeni Zigana Tüneli ile Başarköy Vadisi'nden bin 15 metre kotundan girilip, bin 264 metre kotuna yüzde 3,30 eğimle tırmanılarak, yüzde 0,85 eğimle inilecek, Köstere Vadisi'nden bin 212 metre kotundan çıkmak suretiyle Zigana Dağı geçilecek.
Mevcut Zigana Tüneli yaklaşık bin 800 metre kotlarından geçerken, Yeni Zigana Tüneli'ne ise yaklaşık 800 metre düşük kottan girilerek Zigana Dağı yaklaşık 560 metre düşük kottan geçilecek.
Zigana Dağı'nın önce tırmanılması, ardından da inilmesi dolayısıyla Gümüşhane-Trabzon arasındaki 100 kilometrelik virajlı yol, hava ve yol durumuna göre değişmekle birlikte 1-1,5 saat arasında katedilebiliyor. Türkiye'nin en uzun karayolu tünelinin ulaşıma açılmasının ardından bu yolun 40 dakikada alınacağı tahmin ediliyor.
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YGS puanı nasıl hesaplanır? |2017 YGS soru ve cavapları

2017-03-12 20:22 - Eğitim

'Huduti bizimleyse WhatsApp'tan fotoğrafını çeksin atsın'

2017-03-14 16:12 - Gündem

Benzinin litresinde 9 kuruşluk indirim

2017-03-14 17:27 - Ekonomi

'Türkiye'nin tutumunu Arap liderleri sergilemedi'

2017-03-16 15:12 - Dünya

Erdoğan ve Mirziyoyev'den karşılıklı kutlama mektupları

2017-03-15 02:02 - Dünya

İstanbul'da DHKP -C operasyonu: 3 gözaltı

2017-03-11 11:32 - Asayiş

Kars yeninden kara teslim

2017-03-11 13:07 - Gündem

'ByLock' kullanan 28 eksi emniyet mensubu gözaltına alındı

2017-03-15 23:32 - Gündem

Hacettepe Teknokent yenilikçi fikirler arıyor

2017-03-11 16:02 - Teknoloji

Otomotiv üretimi şubatta yüzde 15 arttı

2017-03-12 16:47 - Ekonomi

İlgili Haberler

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları için suç duyurusu

21:42 - Gündem

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset