?>

Yemen hükümetinden BM ile Husiler arasında varılan anlaşmaya tepki

Yemen hükümeti, yurt dışında tedavi görmesi gereken ağır hastalar için Sana Havalimanı'ndan uçak seferlerinin başlatılmasını öngören anlaşmayı tanımayacağını açıkladı

Dünya - 7 yıl önce

MARİB

Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) ile Husiler arasında yapılan ve 18 Eylül'den itibaren 6 ay süreyle yurt dışında tedavi görmesi gereken ağır hastalar için Uluslararası Sana Havalimanı'ndan uçak seferlerinin başlatılmasını öngören anlaşmayı tanımayacağını duyurdu.

Sana Havalimanı 'hastalar' için açılacak

Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da BM Yemen İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande ile bir araya gelen Yemen Dışişleri Bakan Vekili Mansur Becaş, Husilerin sözde Dışişleri Bakanı Hişam Şeref ile söz konusu anlaşmanın yapılmasından rahatsızlık duyulduğunu ve bu yapılanı kınadıklarını belirtti.

Anlaşmanın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ile BM yükümlülüklerine aykırı olduğunu aktaran Becaş, atılan adımın Yemen hükümeti ile uluslararası kuruluşlar arasındaki iyi ilişkilere olumsuz yansıyacağını kaydetti.

Becaş, "Yemen hükümeti bu anlaşmayı tanımayacak." ifadesini kullandı.

BM Yemen İnsani İşler Koordinatörü Grande ise BM'nin uluslararası kararlara bağlı olduğunu ve sadece meşru hükümeti tanıdığını söyledi.

Grande, "insani hava köprüsü oluşturulması projesinin, BM ile meşru hükümet temsilcileri arasında bir süre tartışıldığını, projeye ilişkin anlaşmanın uygun zaman ve yerde imzalanacağını" belirtti.

BM Koordinatörü Grande, 15 Eylül'de Husilerin sözde Dışişleri Bakanı Hişam Şeref ile başkent Sana'da "insani hava köprüsü oluşturulması" için anlaşmaya varmıştı.

Henüz nihai olmayan anlaşma, BM tarafından organize edilen program çerçevesinde, 18 Eylül'den itibaren 6 ay süreyle yurt dışında tedavi görmesi gereken ağır hastalar için Uluslararası Sana Havalimanı'ndan uçak seferleri başlatılmasını öngörüyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Ağustos 2016'da Sana Uluslararası Havalimanı'ndaki uçaklara uçuş yasağı getirmiş, daha sonra BM'nin yardım taşıyan uçaklarının, söz konusu yasağın dışında tutulduğunu açıklamıştı.

Yemen hükümeti ile koalisyon güçleri, Husilerin, Sana Havalimanı'nı İran'dan silah tedarik etmede kullandığını iddia ediyor.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

Muhabir: Hacer Başer

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Irak, gelecek günlerde önemli kararlar alacak'

2018-09-19 01:07 - Dünya

Hayvan sevgisi evinden etti

2018-09-18 21:32 - Çevre-Hayat

Adli psikiyatri hastalarına 'yüksek güvenlikli odalar'

2018-09-19 19:02 - Sağlık

Yemen hükümetinden BM ile Husiler arasında varılan anlaşmaya tepki

2018-09-21 00:37 - Dünya

Irak'ın kuzeyine hava harekatında 3 terörist etkisiz hale getirildi

2018-09-20 13:32 - Dünya

Paralimpik oyunları şampiyonundan madalya garantisi

2018-09-18 16:22 - Spor

Milliler Avrupa Şampiyonası'nda finalde

2018-09-14 23:52 - Spor

ABD'den düşürülen Rus uçağına ilişkin açıklama

2018-09-19 01:32 - Dünya

Beşiktaş'ın rakibi Sarpsborg

2018-09-19 13:32 - Spor

'4. Bisanthe Taş Heykel Sempozyumu' devam ediyor

2018-09-19 15:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İsrail basınına göre Netanyahu, Gazze'ye saldırıları genişletme kararı aldı

21:17 - Dünya

Netanyahu, Gazze’deki "savaş hedefleri" için yeni adımlar atmak üzere kabineyi topluyor

18:22 - Dünya

ABD-Rusya geriliminde uzun menzilli balistik füze taşıyan nükleer denizaltı kapasiteleri gündemde

15:38 - Dünya

Anket: Almanların çoğunluğu olası ülke savunmasında eline silah almak istemiyor

15:28 - Dünya

Temsilciler Meclisi'nde 13 Demokrat üye, ABD yönetimine Filistin'i tanıma çağrısı yaptı

15:22 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'in Foça ilçesinde 7 saat su kesintisi uygulanacak

21:23 - Gündem

İsrail basınına göre Netanyahu, Gazze'ye saldırıları genişletme kararı aldı

21:17 - Dünya

Boeing'in 3 binden fazla çalışanı greve gitti

21:08 - Ekonomi

Türk Kızılay ile Türkiye Acil Tıp Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı

20:02 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Basra Valisi İdani'yi Ankara'da kabul etti

19:38 - Siyaset