?>

'Yemen'de yaklaşık 85 bin çocuk yetersiz beslenmeden ölmüş olabilir'

Çocukları Kurtarın Vakfına göre, Yemen'de Nisan 2015 ila Ekim 2018'de 84 bin 700 çocuk akut yetersiz beslenmeden hayatını kaybetmiş olabilir.

Dünya - 7 yıl önce

ANKARA

Yemen'deki iç savaşta 5 yaşından küçük yaklaşık 85 bin çocuğun akut yetersiz beslenmeden yaşamını yitirmiş olabileceği bildirildi.

İngiliz yardım kuruluşu Çocukları Kurtarın Vakfının (Save the Children) Birleşmiş Milletlerin (BM) 5 yaşından küçük ve tedavi edilmeyen "aşırı akut yetersiz beslenme" mağduru çocukların ölüm oranlarına dayanarak hazırladığı raporda, Yemen'de Nisan 2015 ile Ekim 2018 arasında 84 bin 700 çocuğun akut yetersiz beslenmeden hayatını kaybetmiş olabileceği hesap edildi.

Raporda, rakamın, İngiltere'nin ikinci en büyük kenti Birmingham'da yaşayan 5 yaşından küçük çocukların nüfusuna denk geldiğine işaret edilerek, ablukanın daha fazla insanı kıtlık riskiyle karşı karşıya bıraktığı kaydedildi.

Vakıf, Yemen'e ithal edilen gıdanın yüzde 90'ının vardığı liman kenti Hudeyde çevresinde süren ağır çatışmaların durumu daha da kötüleştirdiğini, limanda aylık ithalatta 55 bin tonun üzerinde düşüş yaşandığını, bu miktarın 2,2 milyonu çocuk 4,4 milyon kişinin ihtiyaçlarını karşılayabileceğini vurguladı.

Çocukları Kurtarın Vakfı, tarihsel çalışmalar temel alındığında Yemen'de akut yetersiz beslenme tedavi edilmezse her yıl çocukların yüzde 20 ila 30'unun yaşamlarını kaybedeceğine dikkati çekti.

Vakfın Yemen direktörü Tamer Kirolos, ülkede her bir çocuk bombalar ve kurşunlarla öldürülürken onlarcasının açlıktan hayatını kaybettiğini, bunun bütünüyle önlenebilir bir durum olduğunu söyledi.

Hudeyde'de 150 bin çocuğun hayati riskinin bulunduğuna işaret eden Kirolos, "Aileler çocuklarının eriyip gittiğine tanıklık ediyor ve bunun için hiçbir şey yapamıyor." ifadesini kullandı.

BM'ye göre, dünyanın en kötü insani krizinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yarısını oluşturan 14 milyon kişi kıtlık riskiyle karşı karşıya.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

INTERPOL'ün yeni başkanı belli oluyor

2018-11-17 19:12 - Dünya

Trabzon'da yaylalarda mahsur kalan 10 kişi kurtarıldı

2018-11-18 02:32 - Gündem

'Avrupa, Filistin meselesinin gerçeklerinin yansıtılmasında başarısız oldu'

2018-11-17 19:12 - Gündem

İran Suriye'de üniversite açacak

2018-11-15 19:32 - Dünya

'Artık bir çıkış yakalamalıyız'

2018-11-20 23:32 - Spor

Terör örgütü PKK/PYD’de iç hesaplaşma: 2 terörist infaz edildi

2018-11-14 22:32 - Asayiş

'Yurt dışından binlerce ton kirli kağıt ithal ediyoruz'

2018-11-17 19:12 - Siyaset

Adı var ama kendisi tezgahlarda yok

2018-11-14 19:12 - Ekonomi

Kocaeli’de trafik kazası: 1 ölü

2018-11-15 00:02 - Asayiş

Yanlış saç ekimi kalıcı sorunlara neden oluyor

2018-11-14 18:17 - Sağlık

İlgili Haberler

Zelenskiy: Rusya şimdi İran nükleer programını kurtarmaya çalışıyor

00:23 - Dünya

Elon Musk, kendisini suçlayan gazeteler için yaptırdığı uyuşturucu testini paylaştı

22:58 - Dünya

Avusturya'da İsrail'in Filistin ve İran'a yönelik saldırıları protesto edildi

22:43 - Dünya

Beyaz Saray: Trump İran'la ilgili kararını iki hafta içinde verecek

20:57 - Dünya

ABD'nin İran'a olası saldırısına Trump seçmeninin yarısından fazlası destek vermiyor

20:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler hakkındaki karar Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Zelenskiy: Rusya şimdi İran nükleer programını kurtarmaya çalışıyor

00:23 - Dünya

Inter Miami, Kulüpler Dünya Kupası'nda Porto'yu 2-1 yendi

00:18 - Spor

İzmir Buca’da belediye işçilerinin grevi nedeniyle çöp yığınları oluştu

00:12 - Gündem

Türk girişimler The Next Web Konferansı'nda büyük ilgi gördü

00:08 - Ekonomi