?>

Yemen'de "Havva'nın Yolculuğu" projesiyle kadınlar da taksi şoförlüğü yapıyor

Yemen'in başkenti Sana'da kadınlar, "Havva'nın Yolculuğu" projesi kapsamında, yolcuları kadın ve çocuklar olan taksilerin şoförlüğünü yapmaya başladı.

Çevre-Hayat - 5 ay önce

Sana

Proje sahibi Gadir Hulani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletme alanında yüksek lisans yaptığını söyledi.

Yolcuları kadın ve çocuklar olan ve kadın şoförlerin kullandığı taksi hizmeti veren "Havva'nın Yolculuğu" projesiyle Yemen'de kadınlara ve çocuklara hitap eden nitelikli bir hizmet sunmak istediklerini belirten Hulani, "Projeye bir buçuk yıl önce sadece 5 şoförle başladık. Hizmete talebin artması üzerine sosyal medya sitelerinden kadın şoför arandığına dair ilan verdik. Hayli talep gördük, şu anda 20 şoförümüz var." dedi.

Nüfusun yoğun olduğu başkent Sana'da projeye talebin çok olduğunu aktaran Hulani, müşterilerin isteklerini mümkün olduğunca karşılayabilmek için çok çalıştıklarını anlattı.

Hulani, uygulama üzerinden müşterinin konumu ve varış noktasının belirlendiğini, görevlilerin sorunsuz şekilde destek olmak için en müşterileri, yakınındaki sürücüye yönlendirdiğini dile getirdi.

Yemenli girişimci, "Bu uygulama muhafazakar Yemen halkında var olan ihtiyaçtan ortaya çıktı. Çocuklar veya kadınlar, üniversiteye, okula veya başka bir yere şoförü de kadın olan bir arabayla gittiklerinde kendilerini daha güvende hissediyor" diye konuştu.

Hulani, topluma katkı sağlanması çerçevesinde uygulamadan katkı payı almadıklarını, tüm gelirin kadın şoförlere aktarıldığını; bu uygulamayı daha da genişletmek istediklerini söyledi.

Projenin hayata geçirilmesinde zorluklar da yaşadıklarını aktaran Hulani, "Hemcinslerimizden, taksi şoförlüğünü reddeden eleştiri ve yorumlarla karşılaştık. Bazıları bizi erkeklerin işlerini kontrol etmekle suçladı. Çok şükür bu engeli aştık; önceden bizi eleştirenler şimdi uygulamayı kullanmak için bizi arıyor." şeklinde konuştu.

Projenin daha da büyüyeceğini; modern teknolojiyle daha da kullanılır olacağını dile getiren Yemenli kadın, bu girişimi büyütme, çevre dostu elektrikli arabalar kullanma ve başkent Sana'nın yanı sıra diğer kentlerde de çalışmayı planladıklarını kaydetti.

Geçim kaynağı

Taksi şoförlerinden Ummu Abdurrazık ise "Zor şartlarda, gelirimi artırmak; kendimin ve ailemin ihtiyaçlarını karşılamak için bu işte çalışmaya başladım." dedi.

Bu projenin kendisi için bir gelir kaynağı oluşturduğunu belirten Ummu Abdurrazık, araba kullanmayı sevdiğini ayrıca pek çok kadına da güvenli bir imkan sağladığını aktardı.

Ummu Abdurrazık, özel seyahatlerinde özgürlüğü ve güvenliği bulan kadınlar için kadın şoförün cazip bir seçenek olduğunu kaydetti.

Bu durumdan kadın yolcuların da memnun olduğunu ifade eden Ummu Abdurrazık, mesela düğüne ya da merasime katılmak için bir yere gitmek isteyen kadınların, herhangi bir çekinceleri olmadan şoförü kadın olan taksiyi kullandıklarını anlattı.

Olumlu ve olumsuz tepkiler

Ülkede daha önce böyle bir girişimin olmaması, ilk kez kadın şoförlerin taksi kullanması nedeniyle projenin desteklendiği kadar yadırganmasına da yol açıyor.

Yaptığı işten dolayı eleştirildiğini de aktaran Ummu Abdurrazık, "Toplum tarafından çokça da eleştirildim. Bazı insanlar kadınların şoför olmasını kabul etmiyor. Yolumuza çıkıp rahatsızlık verici sözler söyleyen de çok kişi oluyor. Bunları arabanın camını kapatarak ya da duymuyormuş gibi yaparak görmezden geliyoruz." diye konuştu.

Ummu Abdurrazık, özellikle yakınlarının erkek şoförle yolculuk etmesinden çekinen yetişkinlerin, ailesindeki kadınların güvenlik içerisinde kadın şoförle yolculuk yapmasından memnun olduğuna dikkati çekti.

Yemen'in içinde bulunduğu zor koşullara rağmen araç kullanmaktan keyif aldıklarını; kadınlarla sohbet ederken de sıkıntılarını unuttuklarını dile getiren Ummu Abdurrazık, "Yemen toplumunun, fikirlerinde daha fazla açılım yapmasını; kadınların, kadın yolcuların taksilerinde şoför olmasını kabullenmesini" temenni etti.

Ummu Abdurrazık ayrıca, "Bu projenin kadınlara benzersiz bir hizmet sunması nedeniyle Yemen'in diğer illerini de kapsayacak şekilde yayılmasını ve genişlemesini umuyorum." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yıldız halterciler, Türkiye ve Avrupa şampiyonalarında madalya hedefliyor

2025-03-03 12:53 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Begay ile telefonda görüştü

2025-02-28 23:17 - Siyaset

Fransa, DEAŞ'lı Fransızların ülkesinde yargılanmasına ilişkin yorum yapmaktan kaçındı

2025-02-27 20:12 - Dünya

Mersinspor kupa mesaisinin ardından ligde play-off'u hedefliyor

2025-02-27 14:11 - Spor

Bozcaada açıklarında bulunan mayın imha edildi

2025-03-02 13:48 - Gündem

Savunma ve havacılık sanayisinden rekor ihracat artışı

2025-03-04 16:33 - Ekonomi

Zelenskiy: Barışa giden yolda ABD'nin desteğinden büyük umut duyuyoruz

2025-03-03 22:42 - Dünya

Arnavutluk'taki tarihi Akçahisar Çarşısı esnafı Arnavut geleneklerini korumaya devam ediyor

2025-03-01 16:03 - Kültür Sanat

Gümrükte ele geçirilen 2 maymun yavrusu korumaya alındı

2025-02-28 12:48 - Çevre-Hayat

İş yerlerinde uygulanan İSG hizmetlerine dair yönetmeliklerde değişiklik yapıldı

2025-03-05 11:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Van Gölü Havzası'nda konaklayan allı turnalar gün batımıyla güzel görüntüler oluşturdu

18:22 - Çevre-Hayat

Bilim insanlarına göre bugün, en kısa günlerden biri olabilir

14:08 - Çevre-Hayat

Uydu cihazıyla izlenen caretta caretta "Tuba" ikinci dünya turuna hazırlanıyor

11:53 - Çevre-Hayat

Kars'ta veterinerlik fakültesi öğrencileri yaban hayatını saha eğitimiyle öğrendi

11:33 - Çevre-Hayat

Yeşilayın desteğiyle madde bağımlılığını yenen genç, hayatında temiz sayfa açtı

11:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Filistinli 13 yaşındaki Tamir Şuhaybir Gazze'de annesinin kollarında açlıktan öldü

21:22 - Dünya

Karabük'te çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı

21:07 - Gündem

BM: İsrail, işgale ilişkin UAD'nin tedbir kararına uymalı ve daha fazla işgalden kaçınmalı

21:03 - Dünya

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında Meclis'teki komisyonun ilk toplantısı yapıldı

20:58 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Fidan'ın üniversite diplomasına ilişkin iddiaları yalanladı

20:53 - Gündem