?>

Yedikleri gözünden gelen çocuk sağlığına kavuştu

Nadir görülen yüz anomalisi nedeniyle yediği yemekler gözüne ve burnuna kaçan 10 yaşındaki çocuk, Türk doktor tarafından gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu - Anadolu Ajansı

Sağlık - 9 yıl önce

İSTANBUL- HATİCE ŞENSES

Nadir görülen yüz anomalisi nedeniyle yediği yemekler gözüne ve burnuna kaçan 10 yaşındaki Iraklı Ali Adnan Abdülali el-Cabiri, Türk doktor tarafından gerçekleştirilen ameliyatta, kalçasından alınan kemiklerin yüzündeki problemli bölgelere nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

Yüz anomalisiyle dünyaya gelen Ali'nin, bu nedenle ağız, burun ve göz boşluğunda birbiriyle bağlantılı olması gereken kemikleri birleşmediği için bu bölgede tünel şeklinde boşluk oluştu.

Yediği yemeklerin gözüne ve burnuna kaçması sonucunda oluşan iltihaplanma nedeniyle de Ali, henüz 3 yaşındayken sağ gözünü tamamen kaybetti.

Hayatına protez gözle devam etmeye çalışan ancak protezinin gün içinde kendi kendine düşmesi nedeniyle sorunlar yaşayan Ali'nin, Irak'ta çok fazla doktor tarafından muayene edilmesine rağmen hastalığına çözüm bulunamadı.

Bunun üzerine Türkiye'ye gelmeye karar veren ailesi, oğullarının sağlık sorununa çareyi de İstanbul'da buldu.

Küçük yaşına rağmen birçok büyük operasyon geçiren Ali, Emsey Hospital Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Gülden Avcı Çakmak tarafından gerçekleştirilen iki ameliyat sayesinde sağlığına kavuştu.

"Kalçadan kemik nakli yaparak damaktaki deliklerini kapattık"

Ali'nin sağlığına kavuşmasını sağlayan ameliyata ilişkin bilgi veren Op. Dr. Çakmak, şunları kaydetti:

"Ali'nin şikayetlerini incelediğimizde en önemli sıkıntısının görüntüsel değil, fonksiyonel olduğunu bulguladık. İleri seviyede ve nadir görülen yüz yarığı olarak tanımlayabileceğimiz bu vak'ada, çok zor ve özellikli iki ayrı operasyon gerçekleştirdik. Yaklaşık 5 saat süren ilk operasyonda, kalçadan kemik nakli yaparak damaktaki deliklerini kapattık ve dişlerinin bulunduğu yerdeki alveolar kemiğine destekler koyduk. Bu operasyonun başarılı geçmesinin ardından, ikinci operasyonda göz altına ve yanak bölgesine kemik destekler yerleştirdik. Gözün kapanması ve göz protezinin düşmemesi için alt ve üst göz kapağına gerekli cerrahi müdahaleleri yaptık. Yaklaşık 6 saat süren bu operasyonla hem işlevsel hem de estetik görünüm açısından optimum sonuca ulaştık. Tüm bu operasyonlar sonucunda Ali'nin artık yediği yemeklerin burun ve gözünden geri gelmesini engelledik. Ayrıca kendi kendine düşen göz protezi sorunu da ortadan kalktığından artık protezini de son derece rahat ve konforlu şekilde kullanabiliyor."

"Artık istediğim gibi yemek yiyebileceğim için çok mutluyum"

Hastalığı nedeniyle okula gitmek istemediğini dile getiren Ali, "Beni en çok üzen şey, istediğim yemekleri rahat rahat yiyememekti. Her yutkunmaya çalıştığımda korkuyordum. Kardeşlerime ve arkadaşlarıma bu konuda o kadar özeniyordum ki anlatamam. Artık istediğim gibi yemek yiyebileceğim için çok mutluyum." diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

En hızlı ve en güçlü Ferrari duyuruldu!

2017-02-17 20:52 - Teknoloji

Cerablus nakliyecilerin de umudu oldu

2017-02-19 15:32 - Gündem

Medipol Başakşehir, Gaziantepspor maçına hazırlanıyor

2017-02-16 15:32 - Spor

'İçerde' dizisine Tuba Ünsal katıldı

2017-02-17 14:47 - Magazin

Kipa'nın devrine Rekabet onayı

2017-02-20 19:02 - Ekonomi

'Rusya kimseyle çatışma arayışında değil'

2017-02-18 21:17 - Dünya

Terörle mücadelede bir haftalık bilanço

2017-02-20 15:08 - Gündem

Yedikleri gözünden gelen çocuk sağlığına kavuştu

2017-02-21 15:32 - Sağlık

Hatalı damak protezi yargıdan döndü

2017-02-18 17:17 - Sağlık

TİKA heyetinden AA'ya ziyaret

2017-02-16 21:47 - Dünya

İlgili Haberler

Mardin'de sancısı başlayan kadına sağlık personelinin telefonla yönlendirdiği eşi doğum yaptırd

16:18 - Sağlık

Türkiye'de geçen yıl 121 bin 67 bebek hayata erken başladı

14:43 - Sağlık

Bilinçsiz kullanılan gıda takviyeleri ciddi toksik etkilere ve ölümlere sebep olabilir

11:37 - Sağlık

Türkiye'nin böbrek nakli tecrübesi Mısır'da düzenlenen kongrede paylaşıldı

14:48 - Sağlık

Canlı vericili organ nakillerinde ilk anneler donör olmak istiyor

14:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bakan Güler'den düşen askeri kargo uçağının kara kutusuna ilişkin açıklama

20:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Yüzyılı vizyonumuz adım adım gerçeğe dönüşüyor

20:32 - Siyaset

ABD’de kanser, kalp ve beyin hastalıklarını inceleyen 383 araştırma fonu kesintiye uğradı

20:27 - Dünya

BBC, Trump'ın olası tazminat davasına karşı mücadele edeceklerini belirtti

20:22 - Dünya

Fatih'te 2 çocuk ile annelerinin ardından baba da hayatını kaybetti

20:17 - Gündem