?>

Yedi medeniyetin izlerini taşıyan kalede tarihe yolculuk

Roma döneminde inşa edilen ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan tarihi Kayseri Kalesi'nin içine taşınan Kayseri Müzesi, kalkolitik çağdan Osmanlı dönemine kadar pek çok eseri barındırıyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Kayseri

Roma döneminde inşa edilen tarihi Kayseri Kalesi'nin içine taşınan Kayseri Müzesi, yeni yüzü, modern teşhir salonları ve sahip olduğu eserlerle ziyaretçilerini bekliyor.

Romalılar döneminde yapılan, Bizanslılar, Danişmentliler, Selçuklular, Dulkadiroğulları, Karamanoğulları ile Osmanlılar tarafından iç ve dış surları tamir edilen 7 medeniyetin izlerini taşıyan tarihi Kayseri Kalesi, 6 yıl önce restorasyona alındı.

1969 yılından bu yana Gültepe Mahallesi'nde hizmet veren Kayseri Müzesi, günün koşullarını karşılamadığı için 6 yıllık restorasyonun ardından Kayseri Kalesi'ne taşındı.

Kent merkezinde yer alan ve uzun süredir kapıları kapalı olan tarihi kalenin yeni halini görmeye gelen vatandaşlar, Kayseri Müzesi'ni de ziyaret etme imkanı buluyor.

Ziyaretçiler, müzede Anadolu'nun ilk yazılı belgeleri olan Kültepe'den çıkarılan çivi tabletlerin yanı sıra Alaaddin Keykubat tarafından yaptırıldığı tahmin edilen Keykubadiye Sarayı'nda devam eden kazılardan çıkarılan eserler ve çeşitli kazılarda bulunan binlerce tarihi eseri görebiliyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte müzeciliğin 1930'lu yıllara kadar dayandığını söyledi.

Kayseri Arkeoloji Müzesi'nin 1969 yılı itibarıyla Gültepe Mahallesi'ne inşa edildiğini anlatan Dursun, müzenin zamanla ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığını belirtti.

Bu nedenle Kayseri Arkeoloji Müzesi'nin tarihi kale içine taşındığını ifade eden Dursun, yeni müze binasının oldukça modern bir yüze sahip olduğunu dile getirdi.

"30 bine yakın tarihi esere sahibiz"

Yeni müzeyle ilgili bilgi veren Dursun, şöyle konuştu:

"Müzemiz çok özel bir yapının içine taşındı. Müzenin teşhirinde şu anda 1789 eser yer alıyor. Öte yandan 30 bine yakın tarihi esere sahibiz. Yıllardır kazı çalışmalarının devam ettiği Kültepe gibi bir değerimiz var. Buradaki kazılardan çıkarılan eserlerin pek çoğu Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor. Bir kısmı da müzemizde yer alıyor. Yaklaşık 5 yıldır Kayseri Şeker Fabrikası arazisinde Keykubadiye Sarayı kazıları yapılıyor. Buradan da çok sayıda eser çıkarıldı. Bunların bir bölümü de müzemizde sergileniyor."

Kayseri'nin uzun bir tarihsel geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Dursun, "Biz bu sürecin hemen hemen her evresinden esere sahibiz. Müzemizde Kültepe'den, Selçuklu'dan, Osmanlı döneminden kalma pek çok eser bulunuyor. Milattan önce 5 bin 500'den Osmanlı'ya kadar eserleri müzemizde görmek mümkün." diye konuştu.

Dursun, müzede ayrıca ihtisas kütüphanesi, konferans salonu, çocuk atölyesi ve laboratuvarların da yer aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tunceli ormanları sonbahar renkleriyle bir başka güzel

2019-10-24 18:09 - Günün Fotoğrafı

Çaykur Rizespor evinde 2 golle kazandı

2019-10-26 01:42 - Spor

Kıran Operasyonuyla terör örgütüne darbe vuruluyor

2019-10-24 16:42 - Gündem

Romatizmal hastalıklar 'osteoporoz' riskini artırıyor

2019-10-26 14:32 - Sağlık

Anadolu tarihini milyon yıllık fosillerle öğreniyorlar

2019-10-22 15:29 - Genel

Erdoğan-Putin görüşmesi başladı

2019-10-22 19:06 - Genel

Yedi medeniyetin izlerini taşıyan kalede tarihe yolculuk

2019-10-26 15:07 - Kültür Sanat

Yüksek voltajın zararını elektrik dağıtım şirketi ödeyecek

2019-10-23 14:30 - Genel

Trabzonspor Krasnodar'a evinde kaybetti

2019-10-25 03:02 - Spor

Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde 346. randevu

2019-10-26 14:14 - Spor

İlgili Haberler

Tekirdağ'da bir çiftçi 22 yıldır ağaç oymacılığıyla uğraşıyor

11:28 - Kültür Sanat

Türkiye, sanatçı Halise Karakaya'nın eseriyle Londra Tasarım Bienali 2025'te yer aldı

23:57 - Kültür Sanat

Tekirdağ'da 74 yaşındaki usta, 29 yıldır ahşap yakma sanatını icra ediyor

14:18 - Kültür Sanat

Bursa'da 400 öğrenci Shakespeare'den ilhamla gösteri düzenledi

13:48 - Kültür Sanat

İshak Paşa Sarayı'nda savaş ve göçe zorlanmış çocukları konu alan fotoğraf sergisi açıldı

19:36 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

UEFA Uluslar Ligi şampiyonu belli olacak

01:28 - Spor

ABD Başkanı Trump, tartışma yaşadığı Elon Musk ile ilişkisinin bittiğini söyledi

21:33 - Dünya

İstanbul'da pitbull cinsi köpeğin saldırdığı çocuk yaralandı

21:08 - Asayiş

Almanya'da bir aracın yayalara çarpması sonucu 5 kişi yaralandı

20:38 - Dünya

ABD ve Çin heyetleri tarife görüşmeleri için İngiltere'de bir araya gelecek

19:42 - Ekonomi