?>

Yazılımlar 'Türkçe' için yarışacak

İlk kez düzenlenecek Açık Kaynak Hackathon Programı etkinliğinde, yazılımcıların 24 saat içinde geliştirecekleri Türkçe doğal dil işleme teknolojisine dayalı uygulamaları yarıştırılacak.

Ekonomi - 6 yıl önce

ANKARA

Türkiye Açık Kaynak Platformu'nun ilk kez düzenleyeceği Açık Kaynak Hackathon Programı (AçıkHack) etkinliğinde, yazılımcılar 24 saat içinde Türkçe doğal dil işleme teknolojisine dayalı uygulamalar geliştirecek.

Açık kaynak kodlu yazılımlara katkı sağlamak için düzenlenen AçıkHack, 30 Kasım-1 Aralık'ta Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirilecek.

Söz konusu etkinlikte 300 yazılımcının katılımıyla 24 saat içinde geliştirecekleri Türkçe doğal dil işleme teknolojisine dayalı uygulamalarının yarışması bekleniyor.

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu etkinlikle Türkiye'de açık kaynak kod yazılımını geliştirmeyi ve bu konudaki farkındalığın artırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Kodlama yarışması etkinliğin konusunun Türkçe dil işleme olduğunu belirten İbrahimcioğlu, katılımcıların bu alanda 24 saat içinde geliştirdikleri projelerin juri tarafından değerlendirileceğini dile getirdi.

İbrahimcioğlu, "Hackathon için Türkçe dil işleme konusunu seçmemizin sebebi dilin algoritmanın ruhu olmasıdır. Rahmetli Oktay Sinanoğlu'nun dediği gibi 'Türkçe matematiksel bir dil ve sonsuz üretim kapasitesine sahip'. Bu etkinlik yapay zekanın ve gelecek teknolojilerin ruhunda Türkçeyi barındırması adına çok değerli bir başlangıç olacaktır." dedi.

Yazılımcı sayısını 500 bine çıkarma hedefi

Etkinlikte açık kaynak ekosisteminin aktörlerinin de bir araya geleceğine dikkati çeken İbrahimcioğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 100 binin üzerinde yazılımcı mevcut . Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında, kamunun ve özel sektörün ihtiyaçlarının karşılanması, teknoloji tabanlı girişimlerin oluşması ve desteklenmesi için bu sayının 500 bine çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye Açık Kaynak Platformu, hem üniversitelerle yaptığı iş birlikleri hem de kuracağı okul sayesinde hedeflenen rakama ulaşılması için destek verecek.

Ülkemizde açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesi ve kullanılmasını özendirmek, bu alanda farkındalık yaratmak için tüm üniversitelerle entegre çalışacak, yazılımcıların hem sayısını hem de niteliğini artırıcı faaliyetler düzenleyecek."

Birinciye Bilişim Vadisi'nde ofis

AçıkHack'e 18 yaşını doldurmuş herkes bireysel ya da takım olarak www.acikhack.com adresinden başvuru yapabilecek.

Yarışmada ilk üçe kalanlara dizüstü bilgisayar hediye edilirken, birinciye Bilişim Vadisi'nde 1 yıl ofis kullanım imkanı sunulacak.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kedisiyle birlikte İskoçya'dan Tayland'a bisikletle yolculuk

2019-11-16 18:42 - Dünya

Güney Koreli edebiyatçılardan Türkiye'ye tanıtım çağrısı

2019-11-14 18:07 - Kültür Sanat

A Milli Kadın Basketbol Takımı, medya ile buluştu

2019-11-12 17:07 - Spor

Yazılımlar 'Türkçe' için yarışacak

2019-11-18 14:08 - Ekonomi

Alerjik hastalıklardan üç yıllık aşı tedavisiyle kurtulmak mümkün

2019-11-13 15:45 - Genel

TBMM Aksaray'da Mehmetçik İlkokulunu ziyaret etti

2019-11-12 18:22 - Siyaset

'Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri sporcuları 1263 madalya kazandı'

2019-11-12 02:02 - Spor

'Amaç tek bir terörist kalmayıncaya kadar bu mücadeleyi sürdürmek'

2019-11-13 19:42 - Gündem

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar Tel Aviv’de protesto edildi

2019-11-13 01:52 - Dünya

"Diyabet uzuv kayıplarına neden olabiliyor"

2019-11-13 12:20 - Ekonomi

İlgili Haberler

Teknolojik gelişmeler ve yeşil dönüşüm geleneksel mesleklerin yok olmasını hızlandırıyor

12:42 - Ekonomi

İstanbul’da geçen yıl çiftçilere dağıtılan tohumların yüzde 80’i yerli üretim

12:12 - Ekonomi

IPARD III Programı hibeleriyle 70,3 milyon avroluk yatırım yapıldı

12:08 - Ekonomi

MultiPOS ile geleneksel POS cihazı ihtiyacı rafa kalktı

11:53 - Ekonomi

Güven kültürü inşa eden şirketlerin çalışan başına gelirleri 8,5 kat daha fazla

11:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Ferdi Zeyrek'in sağlık durumuna ilişkin, Başhekim Topçu'dan açıklama

13:27 - Gündem

Kurban Bayramı'nın ikinci gününde 683 trafik kazası oldu, 9 kişi hayatını kaybetti

13:22 - Gündem

Bakan Kurum, Bağcılar Millet Bahçesi'nin görüntülerini paylaştı

13:17 - Gündem

Samsunspor, UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmak istiyor

13:13 - Spor

İtalyan halkı, vatandaşlık yasasında değişiklik talebine dair referandumda sandık başında

12:47 - Dünya