?>

Yavru goril "Zeytin" Türkiye'de kalacak

İstanbul Havalimanı'nda 21 Aralık 2024'te ele geçirilen ve "Zeytin" adı verilen yavru gorile yapılan DNA testi sonucunda hayvanın Nijerya menşeli olmadığının tespit edildiği ve Türkiye'de kalmasına karar verildiği bildirildi.

Çevre-Hayat - 1 gün önce

Ankara

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), İstanbul Havalimanı'nda 21 Aralık 2024'te ele geçirilen ve "Zeytin" adı verilen yavru gorile yapılan DNA testi sonucunda hayvanın Nijerya menşeli olmadığının tespit edildiğini ve Türkiye'de kalmasına karar verildiğini bildirdi.

????

Genel Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Zeytin'in Nijerya'dan Tayland'a transit geçiş yapacak bir kargoda bulunduğu ve kontrolde Nesli Tehlike Altında Olan Yaban Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) belgesinin bulunmadığı anımsatıldı.

CITES belgesi bulunmaması nedeniyle yavru gorile el konulduğu, ardından sağlık kontrolünden geçirilerek İstanbul'da hayvanat bahçesinde koruma altına alındığı belirtilen açıklamada, sosyal ve görsel medyaya konu olan yavru gorile vatandaşlarca "Zeytin" isminin verildiği ifade edildi.

Zeytin'in yakalandığı ilk andan itibaren hayvan refahı ve sağlığı gözetilerek hareket edildiği vurgulanan, açıklamada şunlar kaydedildi:

"Zeytin'in, CITES'e göre, ihraç eden ülkenin geri talep edebilme hakkına sahip olması sebebiyle Nijerya tarafından iade işlemi konusunda ülkemize resmi talepte bulunulmuştur. İadeye ilişkin süreçte, Nijerya'ya tekrar gönderildiğinde yasa dışı ticarete konu edilmeyeceği yönünde güvence alınması, hayvanın maruz kaldığı stresin en aza indirilmesi, iki ülke arasındaki iklim koşullarının uygunluğu gibi temel faktörler dikkate alınmıştır. Tüm bu şartların uygunluğu değerlendirilerek, iade sürecine yönelik işlemlere başlanmış ve eylül ayı içinde iade sürecinin tamamlanması için planlamalar yapılmıştır."

"Batı Ova gorili olduğu tespit edildi"

İade işlemleri sırasında Zeytin'in Nijerya'ya ait bir tür olup olmadığının netleştirilmesi amacıyla DNA testi uygulanmasına karar verildiği bildirilen açıklamada, "Ankara Üniversitesi Evrimsel Genetik Laboratuvarı koordinasyonunda yürütülen ve tüm genom dizilimiyle gerçekleştirilen DNA testi geçtiğimiz günlerde sonuçlanmış olup Zeytin'in Batı Ova gorili olduğu tespit edilmiştir. Bu gelişmeyle birlikte Nijerya'nın Zeytin'in menşei ülkesi olmadığı bilimsel veriler neticesinde anlaşılmıştır." bilgisi paylaşıldı.

Bu durumun Zeytin'in korunması yönünde ve ilgili mevzuatlara uygun olarak konunun en doğru şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koyduğu belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"CITES Taraflar Konferansı'nda (COP-19) alınan kararlara göre el konulan hayvanlar için yerleştirme yerleri belirlenirken hayvanlar için insancıl koşullar ve yaşam süreleri boyunca uygun bakım sağlamak taahhüt edilmiştir. Ayrıca, Nijerya'nın menşei ülke olmaması sebebiyle, COP-19 kararları doğrultusunda, Zeytin'in Türkiye'de bir hayvanat bahçesine yerleştirilmesine karar verilmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da Zeytin, emin ellerde yaşamını sürdürecek ve gerekli bakımı titizlikle yapılacaktır. Türkiye olarak zengin biyolojik çeşitliliğimizi ve yaban hayatını geleceğe taşımak için büyük bir özveriyle çalışmaya devam edeceğiz. "

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

5 gün arayla kalp krizi geçiren anne ve oğlu aynı gün yapılan anjiyoyla sağlığına kavuştu

2025-10-24 11:38 - Çevre-Hayat

Düzce'de ev hanımı ve girişimci kadınlar, müziğin ritmiyle hayatını renklendiriyor

2025-10-19 12:43 - Magazin

Fransa'da Benjamin Fırtınası nedeniyle başkentteki park ve bahçeler kapatıldı

2025-10-23 20:23 - Dünya

Karadeniz'de balık stoklarının araştırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor

2025-10-23 16:53 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan yurda döndü

2025-10-23 20:47 - Gündem

Sinop'ta sonbahar renkleri hakim oldu

2025-10-24 13:37 - Çevre-Hayat

Gramofondan sesini duyduğu bağlamaya önce gönlünü sonra ömrünü verdi

2025-10-18 15:18 - Magazin

Türkiye'nin üçüncü 'melodili yol uygulaması' Trabzon'da hayata geçirildi

2025-10-18 12:47 - Magazin

İsrail'in Gazze'de yıktığı camilerin enkazında aylar sonra cuma namazı kılındı

2025-10-17 18:58 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

STM'den milli vurucu İHA sistemi ALPAGU teslimatı

2025-10-24 13:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Annesinin 13 yaşında aldığı sazla diyar diyar gezip aşıklık kültürünü yaşatıyor

13:23 - Çevre-Hayat

Ailesiyle yalnız yaşadığı köyde yılda 2,5 ton bal üretiyor

13:12 - Çevre-Hayat

Isparta'da sonbahar renklerine bürünen Eğirdir Gölü havadan görüntülendi

13:07 - Çevre-Hayat

Kadın girişimci makarna imalathanesi kurma hayalini destekle gerçekleştirdi

12:07 - Çevre-Hayat

Bolu'da kadınlar "kürül" geleneğini imece usulü yaşatıyor

12:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kadıköy'de İETT otobüsünün bariyerlere çarptığı kazada 2 yolcu yaralandı

13:53 - Gündem

Kartalkaya'daki otel yangına ilişkin davanın üçüncü duruşması 27 Ekim'de başlayacak

13:48 - Gündem

İstanbul'da "Evlilik Kredisi"ne 26 bin 780 kişi başvurdu

13:42 - Ekonomi

Türk turizmi 63 milyar dolarlık gelir hedefini koruyor

13:33 - Ekonomi

İran, Rusya ve Çin: UAEA'nın İran nükleer anlaşması hakkında rapor verme yetkisi ortadan kalktı

13:28 - Dünya