?>

Yargıtaydan ölümlü trafik kazasında 'hız sınırı' kriteri

Yargıtay, otomobille kaza yapması sonucu araçtaki 1 kişinin ölümüne, 1 kişinin de yaralanmasına sebebiyet veren sürücünün bilinçli taksir kapsamında cezalandırılması kararını bozdu.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Yargıtay, otomobille kaza yapması sonucu araçtaki 1 kişinin ölümüne, 1 kişinin de yaralanmasına sebebiyet veren sürücünün bilinçli taksir kapsamında cezalandırılması kararını bozdu.

Yargıtay 12. Ceza Dairesinin kararına göre, 2015'te Bitlis'te bir sürücünün, havanın yağmurlu olduğu bir günde direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, yolun dışına çıkarak devrildi. Kaza sonrası araçtaki yolculardan biri hayatını kaybetti, diğeri yaralandı.

Kazada tam kusurlu bulunan sürücü, Bitlis 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Hız limitini aştığı gerekçesiyle bilinçli taksir hükümleri uygulanarak sürücünün mahkumiyetine hükmedildi. Bunun ardından sanık sürücü, kararı temyiz etti.

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, kazada aracın durma, fren ya da reaksiyon mesafelerinin belirlenmediği, dolayısıyla hızının tespit edilmediği gerekçesiyle kararı bozdu.

Sanığın bilinçli taksir kapsamında cezalandırılması için hız sınırının 2 katını aşmış olması gerektiğine işaret edilen kararda, şu ifadelere yer verildi:

"Olayın meydana geldiği yerde hız sınırının 120 kilometre olduğu ve dairemizin yerleşik uygulamalarına göre hız aşımının bilinçli taksir koşullarını oluşturması için mahal şartlarının 2 katından fazla olması gerektiği de gözetildiğinde hız sınırlarını 2 katından fazla aşmayan sanık hakkında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması mümkün olmadığı gibi, olayda bilinçli taksir halini oluşturan başka da bir ihlalin görülmediğinin anlaşılması karşısında sanık hakkında bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması suretiyle fazla ceza tayini yapılması bozmayı gerektirmiştir."

Bilinçli taksirde cezanın yarı oranında artırılması öngörülüyor

Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 85. maddesinde, bir insanın ölümüne neden olan kişiye 2 yıldan 6 yıla kadar, 86. maddesinde ise kasten yaralama suçunu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi hükmü yer alıyor.

TCK'nin 22. maddesinde ise bu suçların bilinçli taksirle işlenmesi halinde ceza miktarlarının yarısına kadar artırılması öngörülüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nadal 5 set sonunda Fransa Açık çeyrek finalinde

2022-05-29 22:24 - Spor

Beşiktaş'ta Ahmet Nur Çebi yönetimi ibra edildi

2022-05-28 16:28 - Spor

Türkiye'de 975 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 4 kişi hayatını kaybetti

2022-05-31 21:05 - Genel

Şampiyon kick boksçu Neşe Özcan'ın hedefi İslami Dayanışma Oyunları

2022-05-27 14:21 - Spor

Yunanistan'ın sınır dışı ettiği FETÖ hükümlüsü eski hakim tutuklandı

2022-05-27 15:34 - Gündem

Kırklarelili çiftçi buğday üretiminden umutlu

2022-06-01 10:22 - Ekonomi

Katar Başbakanı, Parlamenterler Arası Kudüs Platformu heyetiyle Filistin'deki gelişmeleri görüş

2022-06-01 10:31 - Dünya

Çocuğu terör örgütünün Duhok'taki saldırısında yaralanan baba: PKK sadece sivilleri hedef alıyo

2022-05-27 13:59 - Dünya

Merkez Av Komisyonu, 2022-2023 dönemi için avlanma bölgelerini ve türleri belirledi

2022-05-27 15:18 - Gündem

Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3 büyüdü

2022-05-31 10:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Yeşilay "bağımlılıkla mücadelede" dünyaya rol model oldu

11:57 - Gündem

Bursa'nın ana su kaynağı barajlarda 12 günlük su kaldı

11:48 - Gündem

Eylül ayı doğum yardımı ödemeleri hesaplara yatırıldı

10:43 - Gündem

Orman Genel Müdürlüğü 262 daimi işçi alacak

09:57 - Gündem

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'deki temaslarına ilişkin payl

02:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Yerli koltuk ve sandalyeler üç kıtada boy gösteriyor

12:38 - Ekonomi

Doç. Dr. Yiğit'e göre Afrika'da sömürgecilik bitmedi, sadece şekil değiştirdi

12:22 - Dünya

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30,32'ye kadar düştü

12:13 - Ekonomi

Kışlık sebze üssü İzmir, üretim gücünü yerli çeşitlerle artıracak

12:07 - Ekonomi

Somali'nin ticaret kapısı Mogadişu Limanı, Türk şirketi tarafından işletiliyor

12:03 - Ekonomi