?>

Yargıtay'dan ATM'den hırsızlık kararı

ATM'de unutulan kart aracılığıyla hesaptan para çeken sanığa "basit hırsızlık" suçundan ceza verildi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, eylemin daha ağır cezayı gerektiren "bilişim suçu" kapsamında sayılması istemiyle karara itiraz etti.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, ATM'de unutulan banka kartından para çeken sanığa "hırsızlık" suçundan verilen cezaya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, eylemin daha ağır cezayı gerektiren "bilişim suçu" kapsamında sayılması istemiyle yaptığı itirazı reddetti.

Dairenin kararına göre, Samsun'un Bafra ilçesinde bir kadın, banka hesabından para çektikten sonra kartını ATM'de unutarak buradan ayrıldı.

Kadının arkasında sırada bekleyen kişi, kartın ATM'de olduğunu gördü ve işleme devam ederek hesaptan 480 lira çekti. Kart sahibi kadın, bir süre sonra kartını almak için geri döndüğünde hesabından para çekildiğini fark ederek şikayetçi oldu. Kamera kayıtları incelenerek kimliği tespit edilen kişi hakkında kamu davası açıldı.

Davaya bakan Bafra 2. Asliye Ceza Mahkemesi, eylemin "hırsızlık" suçu kapsamında olduğunu belirterek, sanığa, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 245. maddesinde yer alan ve 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasını öngören "banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması" suçundan ceza verdi. Yerel mahkemenin kararı Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Başsavcılıktan "nitelikli hırsızlık" itirazı

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkumiyet kararına, sanığın eylemini bilişim sistemlerini kullanılarak işlediği gerekçesiyle itirazda bulundu.

Bilişim sistemleri kullanılarak yapılan hırsızlığın "suçun nitelikli hali" olduğuna ve daha ağır cezayı gerektirdiğine işaret edilen itirazda, verilen mahkumiyetteki suç değerlendirmesinin bu yönde yapılması gerektiği ifade edildi.

"Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli hırsızlık" suçunu düzenleyen TCK'nin 142. maddesinin 2. fıkrasının e bendinde, atılı suçu işleyene 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor.

İtiraz reddedildi

Yargıtay 8. Ceza Dairesi, inceleme sonucu, sanığın eyleminin hırsızlık suçu kapsamında "banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması" olduğunu tespit etti ve oy çokluğuyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını reddetti.

Dava konusu olayda sanığın, mağdur kadının ATM'de unuttuğu banka kartı aracılığıyla hesaptan para çektiği, banka kartını ele geçirmediği ve sonrasında da elinde bulundurmadığı aktarılan kararda, eylemin, TCK'nin 141. maddesinde düzenlenen hırsızlık suçu kapsamında olduğu belirtildi.

Sanığın kartı ele geçirmediği, bunun bilişim sistemlerini kullanmak olmadığı ifade edilen kararda, itirazın bu nedenle reddedildiği aktarıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Elazığ'da kopya çekerken yakaladığı öğrencisinin bıçakladığı öğretmen yaralandı

2024-05-14 16:38 - Gündem

Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz'dan taraftara destek çağrısı

2024-05-15 11:43 - Spor

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 144'e yükseldi

2024-05-13 08:28 - Dünya

Fransa, Yeni Kaledonya'ya asker sevk edecek

2024-05-15 23:32 - Dünya

Tasarruf tedbirleriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete'de

2024-05-17 02:58 - Ekonomi

Tescilli Mut kayısısında 120 bin ton rekolte bekleniyor

2024-05-17 12:23 - Gündem

Sudan'ın batısında şiddetlenen çatışmalar ülkede bölünme endişesini artırıyor

2024-05-17 11:27 - Dünya

Kadın taksi sürücüsü İstanbul'da başladığı mesleğine Tekirdağ'da devam ediyor

2024-05-13 14:58 - Çevre-Hayat

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yarın MHP Grubu'nu ziyaret edecek

2024-05-13 16:03 - Siyaset

Yargıtay'dan ATM'den hırsızlık kararı

2024-05-19 11:27 - Gündem

İlgili Haberler

Usulsüz üretim yapan yapı malzemeleri firmalarına 54 milyon lira ceza

10:43 - Gündem

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlattı

10:18 - Gündem

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: Oğulbey Teknoloji Üssü öncü bir merkez olacaktır

20:47 - Gündem

ASSAN Group ismi altında faaliyet gösteren şirket sahibi ve yöneticisine gözaltı

18:58 - Gündem

Meriç Nehri kıyısındaki setler güçlendiriliyor

16:03 - Gündem

Günün Manşetleri

DSÖ, İsrail'in Gazze kentine askeri müdahalesinin korkunç sonuçları olacağı kanaatinde

11:17 - Dünya

Göztepe, Süper Lig'de 1000'inci maçına çıkacak

11:12 - Spor

Türkiye'nin ihracatı, temmuzda 24 milyar 938 milyon dolar olarak gerçekleşti

10:52 - Ekonomi

ABD'nin, Latin Amerika'da uyuşturucuyla mücadele kapsamında 8 savaş gemisi gönderdiği belirtildi

10:48 - Dünya

Usulsüz üretim yapan yapı malzemeleri firmalarına 54 milyon lira ceza

10:43 - Gündem