?>

"Yarasa adam" 29 metredeki sıcak hava balonundan atladı

Base jump (serbest düşüş) ve wingsuit (yarasa adam uçuşu) sporcusu Cengiz Koçak, 29 metredeki sıcak hava balonundan atlayışından sonra saniyeler içinde yere indi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Muğla

Kapadokya Üniversitesi Sivil Havacılık Bölümünün araştırması kapsamında Koçak'ın, Yamaç Paraşütü Dünya Akro Kupası Süper Finali için bölgeye getirilen sıcak hava balonundan atlaması kararlaştırıldı.

Hesaplamalar ve hazırlıklardan sonra sıcak hava balonuna binen Koçak, 29 metreye yükseldi. Son kontrollerin ardından Koçak, serbest atlayış olarak bilinen "base jump" atlayışı gerçekleştirdi.

Atlayışın ardından saniyeler içinde yere inen Koçak, izleyenlerden alkış aldı.

Galata Kulesi, vinç, baz istasyonu direği gibi birbirinden farklı noktalardan atlayış yapan, yere yakın mesafelerde koyduğu hedeflerden ve direklerin arasından geçen Koçak, AA muhabirine, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış en alçak paraşütle atlayışı gerçekleştirdiğini söyledi.

Daha önce 36 metelik Galata Kulesi'nden, 31 metrelik Bulgaristan'da bir mağarada atlayış yaptığını hatırlatan Koçak, "Kapadokya Üniversitesi Sivil Havacılık Bölümünün araştırma projesi kapsamında yaptığım 29 metreden atlayış, aynı zamanda Türkiye rekoru oldu. Umarım sporun geleceğine bir katkısı olur. Aynı zamanda bunu Yamaç Paraşütü Dünya Akro Kupası Süper Finali içinde yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyorum." dedi.

Koçak, havacılıkta irtifa ve süratin güven verdiğini, iki temel öğe azaldığı zaman risklerin de arttığını anlattı.

Kısa mesafede sorunsuz bir atlayış gerçekleştirmenin mutluluğu ve heyecanını yaşadığını ifade eden Koçak, "Atlayışın 29 metre olmasının kritik tarafı, atladığım anla indiğim an arasında geçen süre 2 saniye kadar. Haliyle bugüne kadar herhangi bir şekilde yere inmiş ve bunu kaza olarak deklare etmemiş bir paraşütçünün sahip olduğu en kısa süre. Doğal olarak süre çok kısa olduğu için aslında yönetilmesi gereken çok risk var." diye konuştu.

Koçak, atlayışının arkasında 33 yıllık paraşütçülük, uçaklardan, helikopterlerden ve yüksek yerlerden yapılan 9 bin atlayış ile son 12 yılını base jumpa adamış bir hayat olduğunu kaydetti.

Bu gibi riskli etkinlikleri "Eğitimini almadan kimse yapmasın" uyarısının bile eksik kalacağını vurgulayan Koçak, "Eğitim alınmış olsa bile böyle bir şey denemelerini tavsiye etmiyorum. Lakin kendi kişisel yolculukları yıllar sonra onları daha derin bir bilgiye ulaştırırsa o zaman tabi ki kendi kararlarını vereceklerdir." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya Duma Başkanı Volodin: Karabağ Azerbaycan’ın iç meselesi

2023-09-23 22:35 - Özel Haber

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

2023-09-24 13:27 - Ekonomi

Yelkende Funboard Slalom Avrupa Şampiyonası sona erdi

2023-09-26 08:17 - Spor

Antalyaspor galibiyet hasretine altıncı haftada son verdi

2023-09-24 11:48 - Spor

Kırklareli'nde 40 çiftlikte atık depolama alanı oluşturuldu

2023-09-28 15:17 - Çevre-Hayat

Beşiktaş, Süper Lig'in 6. haftasında yarın Kayserispor'u ağırlayacak

2023-09-23 13:17 - Spor

Marmara ile Batı Karadeniz'in iç kesimleri için kuvvetli sağanak uyarısı

2023-09-28 13:08 - Asayiş

Bangladeş'te dang hummasında vaka sayılarının resmi verilerin 5 katı olabileceği iddia edildi

2023-09-27 12:13 - Dünya

Prens Edward, Ankara'da Chevening Burs Programı'nın 40. yılı resepsiyonuna katıldı

2023-09-28 17:53 - Gündem

İklim Kanunu gündem oldu! Kanuna karşı 770.000 imza!

2023-09-22 20:39 - Özel Haber

İlgili Haberler

İzmir'de ceviz bahçesinde Roma dönemine ait mezar taşları tespit edildi

18:12 - Çevre-Hayat

Trabzon'da yayla yolunda karla mücadele çalışması yapıldı

17:42 - Çevre-Hayat

"Doğaya vakıf ol" sloganıyla İstanbul'dan Bursa'ya pedal çeviriyorlar

17:18 - Çevre-Hayat

Uluslararası FoodFest Antalya Gastronomi Festivali kapsamında domates hasadı yapıldı

17:13 - Çevre-Hayat

Tozkoparan Kentsel Dönüşüm Projesi'yle Temel çifti yeni evlerine kavuştu

16:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İran ile ABD arasındaki görüşmeler, 11 Mayıs'ta Umman'da yapılacak

21:22 - Dünya

İsrail'in İstanbul Başkonsolosluğu yakınında silahla havaya ateş açıldı

21:17 - Gündem

Banana -Sami Mert yazdı-

21:12 - En Son Yazılar

Pakistan, Hindistan'a ait İsrail yapımı 77 SİHA'yı düşürdüğünü duyurdu

20:52 - Dünya

Endemik tür Manisa lalesi için genetik araştırma yapılıyor

20:27 - Gündem