?>

Yapı Kredi'den ilk çeyrekte 10,3 milyar lira net kar

Yapı Kredi'nin yılın ilk çeyreğinde net karı 10,3 milyar lira olurken, toplam nakdi kredi hacmi, 2023 yıl sonuna göre yüzde 17'lik artışla 1,1 trilyon liraya yükselerek aktif büyüklüğü 2,1 trilyon liraya ulaştı.

Ekonomi - 1 yıl önce

İstanbul

Bankadan yapılan açıklamaya göre, toplam müşteri mevduat hacmini 2023 yıl sonundan bu yana yüzde 12 artışla 1,2 trilyon liraya yükselten Yapı Kredi'nin, öz kaynak karlılığı da yüzde 23,2 olarak gerçekleşti.

Sermaye tarafında ise nisan ayında tamamlanan 500 milyon dolar ilave Tier-1 tahvil ihracıyla düzeltilmiş konsolide sermaye yeterlilik rasyosu (yasal düzenlemelerin olumlu etkileri dışarıda bırakıldığında) yüzde 15,7 seviyesinde güçlü kaldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Erün, 2024'ün ilk çeyreğinde TL kredilerde büyümelerinin yüzde 17, yabancı para cinsinden kredilerde büyümelerinin ise yüzde 9 olduğunu belirtti.

Özel bankalar arasında pazar payı kazanımlarını sürdürdüklerini anlatan Erün, "Aynı dönemde, TL müşteri mevduatlarımız da yüzde 8 oranında yükseldi ve özel bankalar içerisinde pazar payımız 70 baz puan artarak yüzde 14,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde ayrıca, tüm işletmelerimize desteğimizin bir göstergesi olan üye iş yeri cirosu pazar payında da sektörde yüzde 16,5 ve özel bankalar arasında ise yüzde 24,1'lik pazar payımızla sektörümüze liderlik ettik." ifadelerini kullandı.

"Son 8 ayda yurtdışı piyasalarından 2 milyar dolarlık fonlama sağladık"

Yılın ilk 3 ayında gerçekleştirdikleri uluslararası işlemlere değinen Erün, şöyle devam etti:

"Yılın hemen başında sağlıklı bilanço yapımızı daha da iyileştirmek adına başarıyla tamamladığımız 650 milyon dolarlık sermaye benzeri tahvil ihracına, yurt dışı yatırımcılardan 2,4 milyar doların üzerinde talep geldi. Yine yılın ilk çeyreğinde talep toplama sürecini gerçekleştirdiğimiz 500 milyon dolarlık ilave ana sermayeye dahil edilebilir borçlanma aracı ihracımızda da yoğun bir talep ile karşılaştık. Tüm bu işlemlerle birlikte son 8 ayda yurtdışı piyasalarından 2 milyar dolarlık fonlama sağlamış olduk. Uluslararası işlemlerimize gösterilen bu yüksek ilgi ile ekonomimize ve bankamıza duyulan güveni bir kez daha ortaya koymuş olmanın gururunu yaşadık."

Dünyanın en büyük çevresel raporlama platformu Karbon Saydamlık Projesi CDP'nin hem İklim Değişikliği hem de Su Güvenliği programlarında en yüksek skoru aldıklarını hatırlatan Erün, Türkiye'yi finans sektöründe her iki kategoride de A listesinde temsil ettiklerini vurguladı.

Ayrıca, bu yıl ESG alanındaki çalışmaları sayesinde, Sustainalytics'in 2024 En İyi ESG Şirketleri Listesi'nde yer almaya layık görüldüklerine işaret eden Erün, son 3 yıldır MSCI ESG derecelendirmesindeki AA notlarıyla lider sınıfındaki yerini korumayı ve S&P Global'in Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi kapsamında The Sustainability Yearbook şirketleri arasında yer almayı da sürdürdüklerini anlattı.

Erün, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte kurum içi sürdürülebilirlik çalışmalarımızın yanı sıra tüm paydaşlarımızın sürdürülebilirlik dönüşümlerinde yanlarında olmayı, sürdürülebilirlik stratejimizin önemli bir parçası olarak görüyoruz. Sürdürülebilir ve yenilikçi ürün portföyümüzü her geçen gün genişletiyor, sunduğumuz finansal çözümlerle sürdürülebilir bir dünya için olumlu etkimizi artırıyoruz. 80. yılımızı kutladığımız bu yılda da ülkemize ve toplumumuza fayda sağlamak için büyük bir adanmışlıkla çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde de köklü geçmişimizden aldığımız sorumlulukla çalışmaya, yalnızca faaliyet alanımız olan finansta değil, kültür sanattan çevre ve eğitime kadar hayatın her alanında kalıcı izler bırakmaya ve her daim bir adım önde olmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bazı bölgeler için sağanak uyarısı

2024-04-29 13:17 - Gündem

Batman'da üretilen solunum cihazları 41 ülkede hastalara nefes oluyor

2024-04-29 14:23 - Teknoloji

Türkiye'nin otomobili Togg zırhlandı

2024-04-30 11:22 - Teknoloji

Türkiye, Güney Afrika’nın UAD'de İsrail’e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olacak

2024-05-01 16:27 - Siyaset

ABD Başkanı Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'yla telefonda görüştü

2024-04-28 22:07 - Dünya

Dünya Bankası: Küresel emtia fiyatları dengeleniyor

2024-04-25 18:28 - Ekonomi

Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 2 milyona yaklaştı

2024-04-30 18:08 - Ekonomi

Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi

2024-05-01 15:47 - Dünya

LPG ithalatı şubatta yıllık bazda yüzde 11,45 azaldı

2024-04-30 13:38 - Ekonomi

Türkiye, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusuna "sarsılmaz desteğini" yineledi

2024-05-02 04:58 - Dünya

İlgili Haberler

BDDK, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti

00:48 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

20:48 - Ekonomi

Bakan Kacır'dan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı'na ilişkin paylaşım

20:37 - Ekonomi

THY ile Güney Afrika merkezli Airlink arasında kod paylaşım anlaşması

18:27 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu ile yıllık 5,2 milyar lira tasarruf sağlayacağız

18:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 8 şüpheli tutuklandı

01:02 - Gündem

BDDK, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi yapılandırmalarının kapsamını genişletti

00:48 - Ekonomi

Beşiktaş Kulübü, Orkun Kökçü'nün transferi için görüşmelere başlandığını duyurdu

00:32 - Spor

TİKA Başkanlığına Abdullah Eren atandı

00:23 - Gündem

Ankara'da EGO otobüsünün yandığı anlar güvenlik kamerasında

23:57 - Gündem