?>

Yaklaşık 150 yıldır yaptıkları Kilis katmeriyle damakları şenlendiriyorlar

Maharetli ustaların elinde ince açılan hamurun içine kaymak konularak tereyağında kızartıldıktan sonra üzerine şerbet, pudra şekeri, Antep fıstığı ve tarçının serpilmesiyle yapılan Kilis katmeri, damakları şenlendiriyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Kilis

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Kilis katmeri, tatlı sevenlerin damağında eşsiz bir lezzet bırakıyor.

Maharetli ustaların elinde ince açılan hamurun içine kaymak konularak tereyağında kızartıldıktan sonra üzerine şerbet, pudra şekeri, Antep fıstığı ve tarçının serpilmesiyle yapılan Kilis katmeri, damakları şenlendiriyor.

Kilis mutfağı ve kültüründe önemli bir yeri olan katmeri tadanlar, unutamadıkları bu lezzeti yeniden tatmak için bölgeye tekrar geliyor.

Katmer ustası 63 yaşındaki Uğur Bekan, AA muhabirine, Kilis katmerinin Türk Patent ve Marka Kurumunca 2014 yılında tescil edildiğini söyledi.

Dedeleri Kerim Bekan tarafından yaklaşık 150 yıl önce yapımına başlanan ve kendilerine miras kalan Kilis katmerinin "tatlıların imparatoru" olduğunu belirten Bekan, kendilerinin üçüncü kuşak olduğunu, dördüncü kuşağın da yanlarında bu işi öğrendiğini dile getirdi.

150 yıldır katmer yapıyorlar

Uğur Bekan, "Dedelerimizden babalarımıza, onlardan bize yaklaşık 150 senedir bu katmeri yapıyoruz. O günden bugüne kadar lezzet hiç değişmedi, değişmeden de devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Bekan, katmerin tadına bakan herkesin memnun kaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu lezzeti tadan muhakkak ileri bir tarihte tekrar gelip tatlımızdan yiyor. Genellikle çevre illerden gelen çok oluyor. Ama uzak illerden gelenler de çok memnun kalıyor. Sipariş verenlere şekeri, fıstığı, şerbeti ve tarçını ayrı koyarak paketleyip gönderiyoruz. Çok uzun mesafe olursa katmeri dondurup gönderiyoruz. Fransa'dan bir müşterimiz geldi, hiç tatmamıştı. Kendisiyle gelen Kilisli hemşehrimiz katmeri kendisine tattırdı. Çok da memnun kaldı."

Küçük yaşlarda katmer açmaya başladığını ifade eden 20 yaşındaki Alperen Bekan da "Katmerci Bekan ailesinin dördüncü kuşağıyım. Babamın dedesinden bu yana bu lezzeti Kilis halkına ve tüm müşterilerimize tattırmaya devam ediyoruz." dedi.

Celal Akaslan da Kilis'i ziyarete her geldiğinde katmer yediğini dile getirerek, "Uzun zamandan beri Kilis dışında yaşıyorum. Buranın dondurmaları ve katmeriyle büyüdük. Her gurbetteki Kilisli, şehri özlediği kadar katmerini de özler. Ankara'dan her gelişimde mutlaka iki günde bir buraya katmer yemeye geliriz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

EKPSS adaylarına saat uyarısı

2020-11-14 17:53 - Genel

AB bütçesinde veto krizi

2020-11-18 14:36 - Dünya

Etiyopya iç savaşın eşiğinde

2020-11-12 19:28 - Dünya

Elebaşı Gülen'in özel sekreteri Cevdet Türkyolu

2020-11-14 14:36 - Gündem

2021 'Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı' ilan edildi

2020-11-11 22:26 - Sağlık

ABD Savunma Bakan Vekili Miller'den 'mevcut savaşları bitirme' mesajı

2020-11-17 13:06 - Dünya

Bankacılıkta yatırımlar ve geliştirmeler mobil odaklı olmaya devam edecek

2020-11-16 14:41 - Ekonomi

Terörden arındırılmış belediyeler hizmetleriyle vatandaşların yüzünü güldürdü

2020-11-16 19:03 - Gündem

Ermenistan'da muhalefetten Paşinyan'a 'istifa et' ültimatomu

2020-11-11 21:26 - Dünya

Sokakta kornişle öğrendikleri kayakta şampiyonluk hedefliyorlar

2020-11-13 17:41 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Minik öğrenciler için "Uyum Haftası" kapsamında fidan dikimi etkinliği düzenlendi

18:22 - Çevre-Hayat

Karacaören Şelalesi şehrin sıcağından bunalanlara alternatif rota sunuyor

12:43 - Çevre-Hayat

Bilecik'te devlet desteğiyle arıcılıkta kovan sayısı ve bal üretimi arttı

12:22 - Çevre-Hayat

Kütahyalı çift, geçimini 20 yıldır balık ve kerevit avcılığıyla sağlıyor

12:08 - Çevre-Hayat

Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Karadeniz'de 172 kuş türü fotoğrafladı

12:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Venezuela Devlet Başkanı Maduro: Venezuela saldırıya uğrarsa silahlı mücadele aşamasına geçer

03:23 - Dünya

Mağrib Sumud Filosu, sporseverleri ve taraftarları, Gazze'ye destek pankartları hazırlamaya çağırdı

03:03 - Dünya

CHP 21 Eylül'de olağanüstü kurultaya gidiyor

01:27 - Siyaset

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci yeniden atandı

01:22 - Gündem

Rektör atamaları Resmi Gazete'de

01:02 - Gündem